Luc Van der Kelen: “Wij volwassenen beseffen niet altijd wat we jonge mensen aandoen”
Column“Vie” is weg. Vie, voluit Victoria, vertrekt volgende dinsdag naar een nieuw gastgezin in een stadje, niet ver van Parijs. Ze komt uit Sao Paulo in Brazilië, de stad waar de legendarische Pelé voetbal speelde. Ze is een jaar au pair geweest in het gezin van onze zoon Filip. Ze droeg daar zorg voor de twee kleinste kinderen, Alyssa, zeven, en Christopher, vijf.
Delen per e-mail
Au pairs zorgen in een gezin voor zowat alles wat kleuters of kleine kinderen nodig hebben. Ze krijgen daarvoor kost en inwoon, een loon van circa 500 euro per maand bovenop en tijd om in de vakantie relatief goedkoop doorheen Europa te kunnen reizen.
Dat is waarom jonge mannen en vrouwen van rond de twintig het doen in ruil voor het werk met de kinderen. Helaas voor Vie zat het reizen er niet in. Corona heeft er immers een stokje voor gestoken. Ze was pas enkele weken hier, toen het virus toesloeg.
Opgesloten
Gisteren hebben we afscheid genomen. Er was nog een verjaardagsfeestje voor Dawn, de oudste dochter van zestien in de familie. Maar Vie zat er een beetje triestig bij. Van zover komen, uit Brazilië, en dan het grootste deel van de tijd opgesloten zitten zonder veel van de wereld te kunnen zien.
Worden we opnieuw geconfronteerd met de wereld langs de smalste kant? Terug naar de gesloten wereld van de jaren vijftig? De sociale revolutie van de jaren zestig geschrapt?
Hopelijk valt het wat beter mee in het jaar dat pas begonnen is. Hoewel, Parijs is dezer dagen nu ook niet de aangenaamste plek om naartoe te gaan. Een avondklok om zes uur en de cafés en restaurants gesloten. Het is niet wat je verwacht van een prachtige, levensblije stad als Parijs.
Wij, volwassenen, beseffen niet altijd wat we jonge mensen aandoen. Tieners of twens van vandaag moeten zich kunnen ontplooien. Dat rijmt niet met al die levensdodende maatregelen die ons allen opgelegd worden.
Erasmusstudenten
Wat de au pairs overkomt, geldt ook voor de Erasmusstudenten. Het Verenigd Koninkrijk is voor de meesten van hen al een afgesloten hoofdstuk. De beste universiteiten van de wereld zijn daar, maar ze worden voor hen moeilijk ontoegankelijk wegens veel te duur. Worden we opnieuw geconfronteerd met de wereld langs de smalste kant? Terug naar de gesloten wereld van de jaren vijftig? De sociale revolutie van de jaren zestig geschrapt?
Het zijn natuurlijk niet alleen jongeren die afzien, maar de crisis komt bij hen niettemin hard aan. Corona heeft nu lang genoeg geduurd. De frustratie van telkens hoop te krijgen en die daarna telkens opnieuw de kop ingedrukt te zien, dat maakt deze crisis zo moeilijk om te blijven ondergaan. Laten we ervoor zorgen dat het niet de jongeren zijn die als allerlaatste worden gevaccineerd. Als je de strategie bekijkt, lijkt het daar niettemin naartoe te gaan.
Soms krijg je de indruk dat de experten het ook niet meer weten. De cijfers kunnen stijgen, maar ze kunnen ook dalen, zei Steven Van Gucht, de woordvoerder van de kenners. Het is zoals de voorspellingen van weerman Frank: het kan vriezen, maar het kan ook dooien, we weten het niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Oproepen van chemische geur in stadscentrum
De politie en brandweer kregen donderdagnamiddag verschillende meldingen van een doordringende chemische geur. Bij metingen op een tiental adressen bleek het niet om gas te gaan. De milieudienst helpt mee zoeken naar de bron van de geurhinder. -
Antwerpen
Kijk daar, een dinosaurus op het Astridplein: unief organiseert interactieve wandeling ‘Tour van de Toekomst’
Wandelen werd de voorbije maanden nationaal tijdverdrijf nummer één. Met haar Tour van de Toekomst voegt UAntwerpen een extra dimensie toe: tijdens een wandeling doorheen de Antwerpse binnenstad brengen vijf interactieve billboards de toekomst tot leven, met een pterosauriër op het Astridplein en pinguïns op het Kattendijkdok. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
-
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
PREMIUMAntwerpen
“Mannen, we zijn gejost”: zelfs afwezige beklaagden maken derde reeks zittingen over lockdownfeestjes niet saai
Na 18 dossiers met niet minder dan 133 beklaagden kwam er woensdag een einde aan een derde reeks zittingen in de politierechtbank met als onderwerp ‘lockdownfeestjes’. Ondanks een algemene sfeer van nederigheid en spijtbetuigingen, moesten sommige beklaagden zich toch verantwoorden voor wat ongepast gedrag tijdens hun verbalisering. “Als jullie me een boete geven, verscheur ik die gewoon. Ik zal de onderzoeksrechter wel even bellen.” -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Hoboken
Twee lichtgewonden na aanrijding tussen vuilniswagen en tram
Een vrachtwagen is vrijdagvoormiddag op een tram van De Lijn gebotst op de Antwerpsesteenweg. Een bestuurder en een passagier raakten lichtgewond. Beide voertuigen waren beschadigd en het ongeval heeft ook hinder op tramlijnen 2 en 4 veroorzaakt.