Loopt rijk van Koning auto op zijn eind? Steeds meer Antwerpenaren springen op de kar van deelmobiliteit
AntwerpenDoor de coronacrisis werd thuiswerken en thuisonderwijs plots de norm en dat had een impact op de mobiliteitcijfers van 2020 in de stad Antwerpen. Vorig jaar verplaatste 21,4 procent van de Antwerpenaren zich niet op regelmatige basis naar het werk. Een forse toename van 16,4% ten opzichte van 2010. Bovendien denkt meer dan de helft ook na corona minstens één dag per week thuis te werken.
Delen per e-mail
De stad Antwerpen voert verschillende onderzoeken om verplaatsingsgedrag te meten. In de cijfers voor 2020 is de impact van de coronamaatregelen voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer duidelijk merkbaar. In 2020 verplaatste 21,4 procent van de Antwerpenaren zich niet op regelmatige basis naar het werk. Een forse toename van 16,4 procent ten opzichte van 2010.
Bovendien leerde 22,4 procent scholieren thuis. In het verplaatsingsgedrag van de bewoners voor vrije tijd wint de fiets het van de auto met 40,8 procent fietsers tegenover 28,8 procent autobestuurders in 2020. De hoeveelheid file op de Antwerpse wegen daalde naargelang met 10 tegenover 2019.
Deelmobiliteit zit in de lift
Ook het aantal gebruikers van deelmobiliteit zit in de lift. Eind 2020 waren er al meer dan 7.000 deelvoertuigen beschikbaar voor gebruikers. Het gaat om 631 deelwagens, 200 deelscooters, 1.400 deelsteps, 4.200 Velo’s en 612 andere deelfietsen. Er kwamen in 2020 ook meer dan 5.000 nieuwe gebruikers van commerciële deelauto’s bij. Ondertussen gaat het al om 36.087 mensen die commerciële deelauto’s gebruiken in Antwerpen.
“Slim naar Antwerpen voerde in 2020 opnieuw een werknemersbevraging uit bij de Antwerpse werkgevers die zich inschreven voor het programma ‘Slim naar Antwerpen’. 29 werkgevers namen hieraan deel, goed voor 6.132 antwoorden van hun werknemers”, vertelt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Met deze scan wilde de stad nagaan of de samenwerking met deze werkgevers zorgt voor een gedragsverandering. De resultaten tonen aan dat een bijkomende 26 procent van de werknemers de auto nu laat staan ten opzichte van 2016. De voornaamste motivatie om zich anders te verplaatsen was om de conditie en gezondheid te verbeteren. Files vermijden en reistijd verminderen waren argumenten 2 en 3.”
Je vindt een infographic van deze cijfers op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
PREMIUM
Verdachten granaataanslagen opgepakt dankzij politie die chatberichten en schuilnamen op Sky-telefoons ontcijfert
-
BORGERHOUT
Jan (39) uit Borgerhout blijft fysieke en coronaproof teambuildings organiseren: “Collega’s hebben nood aan dat praatje aan het koffiemachine dat niet meer bestaat”
Wat we het afgelopen jaar duidelijk geleerd hebben is wat we het meeste missen als we in ons kot opgesloten zitten. Jan Masereel (39) uit Borgerhout blijft als drijvende kracht achter Content’ment toch nog fysieke teambuildings en groepsactiviteiten organiseren binnen de lockdownlijntjes. “Mensen zijn niet gemaakt om heel lang in hun kot te blijven, dat steek je niet weg met een maatregel meer of minder.” -
-
Antwerpen
Plukken we straks braambessen langs de Schelde? Voorontwerp voor nieuwe kaaien op Nieuw Zuid klaar
Het Antwerpse stadsbestuur heeft het voorontwerp goedgekeurd voor de Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid. Daarmee kan een volgende fase van de heraanleg van de 7 kilometer lange Scheldekaaien ingaan. In de zone waarvoor nu een ontwerp werd gemaakt, kiest de stad voor een ‘park met boskarakter’ waar onder meer plaats is voor een boomgaard en vijver. -
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
Livios
Met deze werken kan je de verkoopwaarde van je woning vergroten
Renoveren doe je vooral voor je eigen comfort. Als je woning daardoor meer opbrengt bij verkoop, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar weet dat je er niet alle investeringen ook werkelijk terug uithaalt. Welke ingrepen betekenen een meerwaarde voor je woning of welke werken leiden tot een snellere verkoop? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
PREMIUMANTWERPEN
Ook Antwerpse politie betrokken in zaak-El Kaouakibi: 40.000 euro betaald voor sociaal project