Kazerne Dossin in Mechelen reageert op antisemitische gezangen van Beerschot-supporters: “ Recente opeenstapeling van incidenten met spreekkoren is zorgwekkend”

Mechelen/AntwerpenMemoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten Kazerne Dossin in Mechelen is geraakt door de recente opeenstapeling van incidenten met spreekkoren in het Belgische voetbal. Op maandag verscheen er een filmpje waarin te zien is hoe aanhangers van voetbalclub Beerschot anti-Joodse en nazistische slogans roepen aan Café Stadion op het Kiel.

 1. Wat bezielde die Beerschot-supporters met hun antisemitische gezangen? “Steeds meer regeert het ‘wij’ tegen ‘zij’, de minderheidsgroepen”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Wat bezielde die Beer­schot-supporters met hun antisemiti­sche gezangen? “Steeds meer regeert het ‘wij’ tegen ‘zij’, de minder­heids­groe­pen”

  Hoewel supporters niet zijn toegelaten in het stadion, gingen tientallen Beerschot-fans maandagavond opnieuw stevig hun boekje te buiten. Voor een supporterscafé werden tijdens de wedstrijd antisemitische liederen gezongen, gericht naar de supporters van Anderlecht. “Die jongeren denken anoniem te zijn in groep”, zegt sportsocioloog Jeroen Scheerder van KU Leuven. “Maar dat is buiten sociale media gerekend”. De Antwerpse politie is een onderzoek gestart naar de gezangen.
 2. Geviseerde Bilal B. laat zich in gevangenis opsluiten, net een dag voor aanslag in Borgerhout: “Hij leidde zelf al een schietpartij op een pastarestaurant”
  PREMIUM

  Geviseerde Bilal B. laat zich in gevangenis opsluiten, net een dag voor aanslag in Borgerhout: “Hij leidde zelf al een schietpar­tij op een pastares­tau­rant”

  Bilal B., wiens woning in Borgerhout woensdagnacht doelwit van vermoedelijk het drugsmilieu was, is in februari zelf veroordeeld tot 7 jaar gevangenis voor een aanslag op The Pasta House in Deurne in augustus 2020. Opvallend is dat B. zich woensdagochtend aan de gevangenis had gemeld om die straf uit te zitten. Het pastarestaurant was eigendom van Ali O., een concurrent in het Antwerpse drugsmilieu. Tien beklaagden kregen celstraffen. “Ik heb wapens voor het lichaam van Ali”, klonk het in hun chatgroep. Een reconstructie van de bekendste aanslag van Bilal B.
  Deurne