Abel (12) maakt zijn huiswerk alleen na school, andere kinderen worden begeleid door vrijwilligers.
Volledig scherm
PREMIUM
Abel (12) maakt zijn huiswerk alleen na school, andere kinderen worden begeleid door vrijwilligers. © Jan Aelberts

Hoe Deurne zijn asielcentrum leerde omarmen: “Buren geven hier nu Nederlandse les”

De opening van het asielcentrum in Deurne op 20 juni 2019 was geen feest. Dat is het nooit. Buren huiverden, Vlaams Belang klom over de schutting. “On a déja donné”, zei burgemeester Bart De Wever. “'t Stad doet genoeg.” Fast forward acht maanden en het tij lijkt gekeerd. “Klachten zijn er amper. Onze buren geven Nederlandse les en helpen de kinderen met het huiswerk”, zegt Rita Lemmens van Fedasil. Pais en vree dus. Of hoe de buurt 160 vluchtelingen in de armen sloot.

 1. Wonen in een parkresidentie: groene oase vlakbij de stad
  Aangeboden door Alides

  Wonen in een parkresi­den­tie: groene oase vlakbij de stad

  Groen, rust en kalmte worden meestal niet geassocieerd met levendige woonomgevingen. Toch voelen veel mensen de behoefte om deel uit te maken van een community en willen ze tegelijkertijd wonen in een groene en rustige omgeving. Op die vraag speelt ‘de parkresidentie’ in: residentiële woonblokken die gebouwd worden temidden van een park in of aan de rand van urbane en peri-urbane centra. Wij spraken met Wouter Dekemel, sales & marketingmanager bij Alides over een nieuwe en bijzondere woonresidentie die gebouwd wordt vlakbij het Edegemse centrum.
 2. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"