Heeft je kind moeite met wiskunde? Laat hem dan naar YouTube kijken: Vlaming zet 29 filmpjes online met rekentips
ANTWERPENVolgens internationaal onderzoek is het niveau van onze lagereschoolkinderen voor wiskunde en wetenschappen ernstig gezakt de laatste jaren. Via korte filmpjes die voor iedereen beschikbaar zijn, probeert de Antwerpse wiskundige Free Caenepeel (29) daar iets aan te doen. “Alles moet tegenwoordig in spelvorm gebracht worden, maar wiskunde op zich is eigenlijk al plezant genoeg.”
Sander BralLaatste update:29-04-21, 11:30
Zowel uit de internationale Pisa- als TIMSS-onderzoeken blijkt dat Vlaamse lagereschoolkinderen het tegenwoordig beduidend slechter doen dan voordien. In een ranglijst met 58 landen en regio’s zakte Vlaanderen in 2020 weg naar de zeventiende plaats voor wiskunde. In 2015 stond Vlaanderen nog op de elfde plaats in hetzelfde onderzoek.
“Pijn aan het hart”, kermt de Antwerpse wiskundige Free Caenepeel (29), die vanuit Shanghai en momenteel Parijs wiskundige modellen onderzoekt voor onder andere het bankwezen. “In al mijn dolle reizen ben ik dikwijls in contact gekomen met armoede in de wereld, en de leerachterstand die daar een logisch gevolg van is. Het speelde al langer in mijn hoofd om daar iets mee te doen, maar ik wist niet goed wat. Toen ik door de pandemie terug huiswaarts keerde en besefte dat ook onze eigen Vlaamse schoolkinderen meer moeite bleken te hebben met rekenen, heb ik mijn focus verlegd.”
Free is korte lesfilmpjes van tien minuten beginnen opnemen, voor zijn whiteboard, waarin hij de voornaamste wiskunderegels uit de lagere school uitlegt, van leren tellen tot optellen en aftrekken, delen en vermenigvuldigen. “Bij de start van de gezondheidscrisis hebben ze dat op dezelfde manier aangepakt in Frankrijk, waar ik nu woon. Leerkrachten legden dingen uit voor de camera, wat dan in korte filmpjes werd uitgezonden op de nationale televisie. Ik vond dat een erg mooi initiatief. Waarom hebben ze dat in België niet gedaan?”
Toen ik zelf nog op de schoolbanken zat, werden de maaltafels er ingeramd. Tegenwoordig moet alles tof en speels zijn op school
Free
Gezakt naar middenmoot
Dat de Vlaamse schoolkinderen gezakt zijn naar de middenmoot in de internationale onderzoeken, verbaast Free niet. “Begin jaren 2000 scoorde Vlaanderen veel hoger, het niveau is beginnen dalen sinds de grote hervormingen in het onderwijs in die periode. Ik hoor van leerkrachten en ouders dat het onderwijs tegenwoordig vooral speels moet zijn, maar dat dat niet per se een goeie evolutie is. Toen ik zelf nog op de schoolbanken zat, werden de maaltafels er ingeramd. Tegenwoordig moet alles tof en speels zijn op school en mag er nog zo weinig mogelijk geëxamineerd worden. Als kinderen geen moeite meer moeten doen of dieper moeten nadenken, en dat zet zich voort in de middelbare school, is het niet verwonderlijk dat het niveau daalt, en niet enkel voor wiskunde.”
“Terwijl wiskunde helemaal niet speels en tof gemaakt móet worden”, benadrukt Free. “Het plezier terugvinden in de wiskunde op zich, is een belangrijke stap. Als je in het dagelijkse leven dingen kan gaan oplossen die je op school hebt geleerd, kan je daar best voldoening uit halen.”
Free hoopt zoveel mogelijk kinderen en hun ouders te bereiken met de filmpjes, die gratis online staan en in het Nederlands worden opgenomen. “Ik hoop hier zo veel mogelijk kinderen die moeite hebben met wiskunde, mee te kunnen helpen” besluit Free.