Rubens stemde pas op zijn sterfbed in met de bouw van de kapel boven zijn graf waarvoor hij enkele aanwijzingen gaf wat betreft de opsmuk. De grafkapel werd pas voltooid in 1645, vijf jaar na zijn overlijden.
Volledig scherm
Rubens stemde pas op zijn sterfbed in met de bouw van de kapel boven zijn graf waarvoor hij enkele aanwijzingen gaf wat betreft de opsmuk. De grafkapel werd pas voltooid in 1645, vijf jaar na zijn overlijden. © Kioni Papadopoulos

Grafkapel van Rubens wint Erfgoed Challenge 2021

AntwerpenDe grafkapel van schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) in de Antwerpse Sint-Jacobskerk wint dit jaar de Erfgoed Challenge. Dat hebben de initiatiefnemers, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Nationale Loterij, bekendgemaakt. Het KIK gaat nu zijn expertise verlenen voor de restauratie van de kapel en zet crowdfundings- en financieringsacties op poten om het project te ondersteunen.

 1. Auto kopen of verkopen? Dan ben je bij Het Auto Agentschap Antwerpen op de Bisschoppenhoflaan aan het juiste adres

  Auto kopen of verkopen? Dan ben je bij Het Auto Agentschap Antwerpen op de Bisschop­pen­hof­laan aan het juiste adres

  Op zoek naar een degelijke tweedehandswagen? Of wil je je auto verkopen zonder dat je er zelf te veel tijd in hoeft te steken? In beide gevallen moet je bij de nieuwe vestiging van Het Auto Agentschap op de Bisschoppenhoflaan in Antwerpen zijn. “Ons concept bestaat al langer in Brussel en Wallonië, maar nu willen we het ook in Vlaanderen introduceren”, aldus CEO Johan De Decker.
 2. Massale ‘njet’ van buurt mist effect niet: uitbater Antwerp Airport trekt aanvraag “eeuwigdurende vergunning” weer in
  Antwerpen

  Massale ‘njet’ van buurt mist effect niet: uitbater Antwerp Airport trekt aanvraag “eeuwigdu­ren­de vergunning” weer in

  Na massaal protest – er werden ruim 2.600 bezwaarschriften ingediend – heeft de uitbater van Antwerp Airport de aanvraag voor een “eeuwigdurende omgevingsvergunning” weer ingetrokken. Er wordt nu werk gemaakt van een volledig nieuwe vergunningsaanvraag, die ditmaal wél beperkt is in tijd. Alleen zo kan de luchthaven ook na de zomer van 2024 openblijven.