GAS-boetes van 350 euro voor wie vuurwerk afsteekt en zichtbare arm der wet in het straatbeeld: zo bereidt politie Antwerpen zich voor op de jaarwisseling
AntwerpenEr zijn er die op oudejaarsnacht knus in de zetel een film zien, maar heel wat mensen trekken er graag op uit om het begin van het nieuwe jaar te vieren. Traditiegetrouw heerst er dan ook tumult in de stad Antwerpen, en dat wil de politie zoveel mogelijk verhinderen: “Vuurwerk blijft ten strengste verboden en we zullen optreden waar de openbare rust verstoord wordt.”
Grâce VerellenLaatste update:29-12-21, 17:21
Samen met de kerstmarkt viel het jaarlijkse vuurwerkfestival aan de oevers van de Schelde in het water. In tegenstelling tot sommige kuststeden wordt oudejaarsnacht een volledig vuurwerkloze nacht in de koekenstad: “Het is in Antwerpen altijd verboden om zonder toestemming vuurwerk af te steken”, zegt Wouter Bruyns van de politie Antwerpen. “Tot eind januari is het ook niet toegelaten om vuurwerk op zak te hebben op een openbare plaats, en daar zal extra op gecontroleerd worden.”
Wie toch met vuurwerk op zak gepakt wordt, mag een GAS-boete van 350 euro verwachten: “Minderjarigen kunnen naast een GAS-boete ook op een huisbezoek rekenen. Jeugdinterventie en de bemiddelingsteams hebben zo dit jaar al 92 jongeren in beeld gekregen voor een huisbezoek. Tussen 3 november en 10 december zijn al 72 verdachten die vuurwerk afschoten of op zak hadden geïdentificeerd. De meeste van hen zijn tussen 12 en 17 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Een minderheid van 8 % is meerderjarig.”
Geweld zal zoals steeds niet getolereerd worden
Politie Antwerpen
De politie zal ook extra zichtbaar zijn op oudejaarsnacht: “Vele politiemensen, medische hulpverleners en brandweerlui zullen de feestnacht ten dienste van de bevolking doorbrengen”, vervolgt Bruyns. “Onder meer wijkteams, fietsteams, interventieteams en de mobiele eenheid zullen patrouilleren voor een veilig verloop.” Verder wijst Bruyns op eenieders gezond verstand: “Het spreekt voor zich dat het onverantwoord is om na alcoholgebruik toch achter het stuur te kruipen. Ook daar zal extra toezicht op gehouden worden.”
Horecazaken die zich niet aan het sluitingsuur van 23 uur houden, worden zoals steeds beboet: “We vragen om rekening te houden met andere buurtbewoners en alle vormen van overlast, zoals luide muziek, ook na 23 uur te vermijden. De politie zal ook optreden waar de openbare orde verstoord wordt. Geweld zal zoals steeds niet getolereerd worden”, geeft Bruyns nog mee.