Fernand Huts koopt Boerentoren: Katoen Natie heeft plannen voor cultuurtoren met winkels, horeca, kantoren en woningen
AntwerpenDe Katoen Natie van ondernemer Fernand Huts heeft de Boerentoren gekocht. De iconische wolkenkrabber moet uitgroeien tot een cultuurtoren. Naast winkels, horeca, kantoren en woningen is er ook ruimte voor tentoonstellingen, een filmzaal en een boekhandel. Vastgoedontwikkelaar ION zal de toren eerst grondig saneren. Verkoper KBC hoopt dat de werken in het voorjaar van 2021 kunnen starten om het gebouw in 2025-26 te kunnen opleveren. Over een aankoopprijs laat geen van de partijen iets los. Externe bronnen spreken al gauw van ongeveer 40 miljoen euro. Voor de hele renovatie zou daar nog eens 80 miljoen bijkomen.
De Boerentoren staat leeg sinds er in 2018 asbest werd gevonden. Een grondige sanering was de enige oplossing. Omdat het iconische gebouw zich na de sanering in bijna ruwbouwstaat zal bevinden en omdat de renovatie een bijna-nieuwbouwproject wordt, heeft KBC besloten het gebouw te verkopen.
De Katoen Natie Groep wil de toren nu omvormen tot cultuurtoren, aangevuld met een mix van retail, horeca, kantoren en bewoning. Met ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, kunstdepots, restauratieatelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, panoramazalen en boekhandel krijgt de toren een plaats tussen de andere erfgoed- en cultuurinstellingen in Antwerpen.
Open voor publiek
“Het project vormt een enorme uitdaging. De cultuurtoren verbreedt de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als cultuurstad”, zegt Fernand Huts van Katoen Natie. “We willen een zo groot mogelijk deel van de toren voor het publiek openstellen, zodat iedereen een bezoek kan brengen aan de tentoonstellingsruimtes, kunstdepots, het restauratieatelier, de film- en panoramazalen, de beeldentuin, de horecagelegenheden, het auditorium en de congresruimtes, de boekhandel en andere shops, de markten en de binnenpleinen. Dankzij zijn toegankelijkheid en nieuwe functies wordt het een onderdeel van de stedelijke samenleving en een toren waar iedereen fier op kan zijn.”
Een bezoek aan een tentoonstelling of evenement in de toren wordt dynamisch, toegankelijk, aangenaam, kind- en familievriendelijk. Je zal als bezoeker worden ondergedompeld in het thema van de tentoonstellingen, via speelse scenografieën, multimedia, en via de getoonde kunstwerken zelf.
Volgens Huts kan de cultuurtoren een een grote toegevoegde waarde hebben voor Antwerpen en is het een aanvulling bij het bestaande erfgoedkundige en culturele patrimonium van Antwerpen. “Het monument is op zich reeds een icoon. Maar ook het cultuurgebeuren in de Boerentoren wordt een originele en zelfs unieke belevenis. Een bezoek aan een tentoonstelling of evenement in de toren wordt dynamisch, toegankelijk, aangenaam, kind- en familievriendelijk. Je zal als bezoeker worden ondergedompeld in het thema van de tentoonstellingen, via speelse scenografieën, multimedia, en via de getoonde kunstwerken zelf. Daarbij zullen ook de schilderijen, sculpturen, kunstvoorwerpen en films in de cultuurtoren heel eigen accenten hebben en dus in type, thema en benadering verschillen van wat er te zien is in andere musea.”
Panoramazaal
Cultuur wordt hét kloppend hart van de toren, in combinatie met retail op de gelijkvloerse en de eerste verdieping (langs de Schoenmarkt, Meirbrug en Eiermarkt). Bezoekers zullen door het gebouw kunnen wandelen. Er komt ook een mix van food & leisure als bron van beleving, terwijl in het smalle deel van de toren - van de elfde tot de drieëntwintigste verdieping - als vanouds appartementen komen. De bovenste drie verdiepingen zullen deel uitmaken van een observatorium en panoramazaal. Die zullen publiek toegankelijk zijn, zodat iedereen kan genieten van het 360° uitzicht. Het KBC-logo blijft op de toren zichtbaar en op de gelijkvloerse verdieping zal KBC ook haar klanten blijven verwelkomen in een bankkantoor.
Hart voor Vlaamse kunst
Fernand Huts heeft de voorbije decennia van kunst en cultuur, samen met zijn echtgenote, mee zijn handelsmerk gemaakt. In het Antwerps hoofdkwartier van Katoen Natie schittert de permanent tentoongestelde kunstverzameling van het echtpaar Huts. Met onder meer de getatoeëerde varkens van Wim Delvoye en een mosselinstallatie van Marcel Broodthaers. Verder bevat de collectie ook meer dan duizend jaar oud Koptisch textiel. Begin 2016 pakte Huts uit met het nieuws dat hij voortaan via The Phoebus Foundation een half procent van de jaarlijkse omzet van Katoen Natie zou besteden aan cultuur.
In mei 2016 raakte bekend dat Huts op een Antwerpse veiling een zeldzame tekening van de hand van Peter Paul Rubens had gekocht voor 670.000 euro. Huts zette de voorbije jaren verschillende tentoonstellingen op touw als ode aan de klassieke Vlaamse kunst.
Huzarenstukje
Voor de nieuwe Boerentoren vorm krijgt, volgt nog een stevige renovatie. Op dit moment staat de Boerentoren volledig leeg. Sinds de zomer van 2018 werd al het personeel van KBC in andere gebouwen ondergebracht in het Antwerpse, nadat er asbest werd gevonden in muren en vloerplaten. “We gebruikten het hele gebouw. Naast het bankkantoor hadden we er ook de servicedesk en IC-dienst van KBC in ondergebracht. Daarnaast waren er ook coworking spaces voor personeel van KBC en had je op het gelijkvloers een koffiebar”, zegt KBC. Volgend jaar wordt al het personeel opnieuw op één plek ondergebracht in het Kievitgebouw.
De West-Vlaamse projectontwikkelaar ION zal instaan voor de sanering, renovatie en herontwikkeling van de toren. “De gevel is beschermd en wordt uiteraard behouden. Binnenin zijn wel grote werken nodig. Zo moet het pleisterwerk verwijderd worden omdat er asbest is gevonden, net zoals alle vloerplaten in het gebouw. Al het beton zal dus verwijderd moeten worden. Een huzarenstukje in een gebouw van dergelijke schaal waar bijzondere expertise voor nodig is”, weet Davy Demuynck, CEO ION.
Kostprijs
Wat dat project kost en hoeveel Fernand Huts over had voor zijn cultuurtoren, wil niemand kwijt. Alle partijen antwoorden hetzelfde op de vraag over het financiële plaatje: “Wij hebben met alle partijen unaniem afgesproken geen financiële details vrij te geven.” Naar schatting zou de aankoopprijs van de Boerentoren rond de 40 miljoen euro liggen. De hele renovatiewerken zouden naar schatting nog eens 80 miljoen euro kosten. Een weetje: het perceel is 2.124 vierkante meter groot en kostte in 1930 zo’n 7,2 miljoen Belgische frank (178.500 euro).
De art deco toren werd voltooid in 1931. Met zijn 87,5 meter hoogte was hij de eerste wolkenkrabber van het Europese continent. In de plannen voor de binneninrichting was sprake van 63 appartementen. De panoramazaal opende in het voorjaar van 1932. Een V1-bom richtte veel schade aan in januari 1945.
Spotnaam
In 1975 werd de toren verbouwd en groeide hij tot 97,75 meter, met een nieuwe panoramazaal en het logo van de Kredietbank, voorloper van KBC. Het geraamte werd opgetrokken uit 3.500 ton staal, 500 ton betonijzer, 430.000 klinknagels, 180.000 bouten, 3.550 ton cement en 3,5 miljoen Boomse bakstenen. De naam Boerentoren is eigenlijk een spotnaam die de Antwerpenaar gaf vanwege de betrokkenheid van de toen nog Belgische Boerenbond, die de bouwheer van het project controleerde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUMAntwerpen
“Een appel is in straattaal een granaat... Die bedreiging was de druppel”: TikTokker Ramzan (22) praat voor het eerst over aanval op rapper Para Turk (27)
“Ja, ik bood voor een vechtpartij met Para Turk. Maar ik bedoelde een legaal kickboksgevecht in een ring, geen straatgevecht met blote handen.” Ramzan (22) reageert voor het eerst op de feiten van dinsdagavond aan het Stuivenbergplein in Antwerpen, waarbij meerdere mannen de woning van rapper Para Turk (27) binnenvielen. Dat gebeurde na een uit de hand gelopen TikTok-ruzie. “Plots stak hij me met een scheermes in mijn gezicht”, zegt Ramzan. Para Turk reageert intussen op zijn beurt strijdvaardig in een nieuwe video. -
voetbal tweede nationale B
Wie blijft in het spoor van leider Hades? Stefan Verbist en Cappellen spelen tegen Belisia eerste topper van drie: “We praten niet over de titel”
Cappellen bleef vorig weekend steken op een 1-1-gelijkspel tegen Racing Mechelen. Met dat puntje blijven de troepen van Tom Schipper weliswaar in het spoor van leider Hades en nummer twee Belisia, maar met een match meer gespeeld is de foutenmarge klein. De komende weken zullen hoe dan ook een indicatie geven van de ambities die Cappellen daadwerkelijk nog mag koesteren dit seizoen. Met zondag Belisia, volgende week Hades en daarna eerste achtervolger Hasselt op het menu, kan de titelstrijd in een beslissende plooi worden gelegd. Of toch niet? -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
ANTWERPEN
‘Meestertypograaf’ Louis Van den Eede (93) overleden: “Eén van de briljantste vormgevers van zijn generatie”
Meestertypograaf. Een beter begrip bestaat er niet om Louis Van den Eede te beschrijven, die begin deze week op 93-jarige leeftijd overleed. Met zijn typografieën, ontwerpen en huisstijlen sleepte hij de ene na de andere prijs in de wacht voor uitgeverijen als Pelckmans, Lannoo en Mercatorfonds. In 1995 blies hij nieuw leven in het Plantin Instituut voor Typografie én hij gaf in een vorig leven zelfs vorm aan deze krant. “Hij won de ene prijs na de andere voor het mooiste boek.” -
Voetbal CPL
Staat Ibrahim Alhassan straks opnieuw in de basis bij Beerschot? “Ik heb een uitdagende periode achter de rug”
Na de remontada van afgelopen weekend tegen jong Genk gaat Beerschot met vertrouwen naar de provinciale derby van zaterdag op Lierse. “De titel is een droom. De volgende match winnen een doel”, blijft Beerschotmiddenvelder Ibrahim Alhassan nuchter.