De bovenverdieping en stelling zijn ingestort, de verdiepingen eronder hielden stand.
Volledig scherm
De bovenverdieping en stelling zijn ingestort, de verdiepingen eronder hielden stand.

Expert over instorting Nieuw Zuid: “Gebouw in opbouw heeft nog niet zijn volledige stabiliteit”

“Dit is het armageddon.” Met die woorden omschrijft Paul Vandenbussche uit Brasschaat, zelf een architect, bij Radio 1 de beelden van vlak na de instorting van het schoolgebouw op Nieuw Zuid in Antwerpen. Volgens hem is het moeilijk om nu al uit te maken wat er is gebeurd, en zullen experten daar hun werk nog aan hebben.

9 reacties

 • jenny legrand

  1 maand geleden
  En nog opmerkelijker als je goed kijkt naar de foto boven dit artikel: er liggen stalen profielen op het dak. Meer zelfs, het lijkt dat ze nog bezig waren om de dakconstructie langs de buitenzijde te versterken met een bijkomende constructie?
 • jenny legrand

  1 maand geleden
  Als je goed kijkt staat er een Bobcat in het gebouw op de bovenste verdieping. Het ingestorte dak rust op de graafmachine. Het gebouw was bijna klaar voor oplevering, heel vreemd dus. Was de graafmachine iets aan het weghalen, of was de machine zélf een dynamische puntlast op het uitkragende deel dat ingestort is? Dan was er toch wel een inherent stabiliteitsprobleem.
 • Rody Franks

  1 maand geleden
  Toch eigenaardig dat romeinse bruggen en aquaducten van 2000 jaar geleden er nu nog allemaal staan, als ze niet bewust afgebroken werden.
 • Eddy DESMET

  1 maand geleden
  Alles moet veel te snel gebeuren. Er is een deadline en die is voor vijf slachtoffers hun deadline geworden ! Sterkte aan de getroffen families.
 • Alfred Bleck

  1 maand geleden
  Dat bepaalde betonnen onderdelen te zwaar belast werden vooraleer zij maximaal uitgehard waren, lijkt me niet onwaarschijnlijk. Dat er zo snel gebouwd werd omdat de school in september open moest, vind ik dan weer een zwak excuus. Veel aannemers die buitenlandse werkkrachten inzetten, laten die mensen 7/7 werken. Hier vlakbij mijn woning in Gent is er ook zo 'n werf waar elke zaterdag en op zon- en feestdagen wordt gewerkt en dat is geen school.