Een vishemel van drie verdiepingen: horeca-ondernemer Wim Van der Borght opent seafoodrestaurant Marineau
AntwerpenEen viswinkel en visrestaurant onder dezelfde vlag: op het Antwerpse Zuid opent binnenkort Marineau, een horecaproject dat volledig rond kwalitatieve vis draait. Het restaurant opent op 28 januari in de voormalige Stadsbrouwerij ’t Pakhuis aan de Vlaamsekaai 76, de viswinkel opent op 15 februari op de hoek van de Museumstraat. “Dit is de Maven van de seafood”, aldus horeca-ondernemer Wim Van der Borght.
Lees alles over horeca in Antwerpen in ons dossier.
Voor het eerst waagt horeca-ondernemer Wim Van der Borght zich aan retail - een viswinkel -, maar Van der Borght zou de baas van de Antwerpse Shrimp Tempura Group niet zijn - met 24 restaurants op zijn naam - als daar ook geen restaurant aan vast zou hangen. In beide zaken, zowel in de ‘Premium Seafood Shop’ als in het ‘Premium Seafood Restaurant’, zal gezond, kwalitatief en lekker eten uit de (Noord)zee centraal staan. Net zoals in Marineau’s broertje Maven, waar alles rond kwalitatief vlees draait, worden de producten van Marineau geselecteerd in de beste vismijnen van West-Europa of bij geprivilegieerde en uitgezochte seafoodproducenten.
Microbrouwerij
Binnenkomen bij Marineau doe je via een kleine doorgang, waar een kunstwerk van Steve Locatelli je alvast meeneemt in de maritieme sfeer. Je passeert de ingang via typische koelcelflappen die je in een vismijn weleens vindt, waarna je in een groot (drie verdiepingen!) pakhuis terechtkomt. Er is plaats voor een honderdtal mensen, maar het blijft gezellig en stijlvol. Dat het pand vroeger een brouwerij was, is duidelijk door de aanwezige brouwketels, die nog steeds worden gebruikt. “We hebben hier een microbrouwerij in huis, waarin we nu net onze eerste lading bier hebben gemaakt, die we Marina hebben gedoopt”, aldus Van der Borght. “Onze blonde en bruine Marina is nu aan het gisten, binnen vier weken zal het bier klaar zijn. Dat kunnen we dan ook aanbieden aan de gasten tijdens het eten.”
(Lees verder onder de foto)
Vissersbar
Je kan zo in de open keuken kijken, waar een heuse ‘chef’s table’ is voorzien voor maximaal acht gasten die door de chef ‘in’ de keuken bediend worden. Je kunt ook aanschuiven aan de crustacébar, waar de verse oesters en schaaldieren liggen te blinken. Op de bovenste verdieping vind je de Marineau Vissersbar, om te vertoeven tijdens een aperitiefje of pousse-café. Voor grotere groepen of VIP-gezelschappen is er een grote private dining area.
Op de menukaart? Kaviaar, oesters en champagnes, en à la cartegerechten zoals garnaalkroketten, gegrilde langoustines, zeetong, pasta vongole of kreeft. Je kunt ook kiezen voor een menu ‘Clambake’, waarbij je onder andere een hele hoop kreeft, langoustines en gegrilde maïs in grote potten op tafel krijgt (voor 95 euro per persoon), het belevingsmenu van zes gangen kost 79 euro per persoon.
(Lees verder onder de foto)
Zeeman
Chef-kok Sean Uytterhaegen (voorheen de chef van - eigenaardig genoeg - vleesrestaurant Carcasse met één Michelinster, maar ook Northsea Chef sinds 2018) staat achter het fornuis, met Nicola Vanheemberghen als zijn culinaire sidekick. Tom Van Groeningen vervolledigt het team als manager.
“Hoewel mijn passage bij Carcasse doet vermoeden dat ik een vleesman zou zijn, ben ik zeeman in hart en nieren”, aldus Sean Uytterhaegen. “Sinds 2001 al sta ik mee aan de wieg van de Northsea Chefs-organisatie, dus ecologisch verantwoorde visvangst is mijn ding. Het verhaal van Wim en zijn Shrimp Tempura-ploeg is een bijzonder boeiende uitdaging, waaraan ik graag als head-chef ga meewerken. De visie is juist, de middelen en de kennis zijn er, nu is het mijn taak om het culinaire aspect samen met Nicola op punt te zetten én elke dag uit te voeren in de excellentie.”
(Lees verder onder de foto)
Proefzone
“We wilden al even een concept rond seafood ontwikkelen op het Zuid. In dit stadsdeel is zo’n aanbod weinig tot niet aanwezig, terwijl de zee fantastisch lekkere producten te bieden heeft die bovendien bijzonder gezond en voedzaam zijn”, gaat Van der Borght verder. “Om verser dan vers te zijn, zetten we twee zaken tegelijk op: enerzijds een hippe vis- en zeevruchtenwinkel met tasting terraszone op de hoek van de Museumstraat, anderzijds een volwaardig belevingsrestaurant, 200 meter verder. De twee zaken vormen een unieke combo.”
De viswinkel zorgt voor het beste seafood dat op dat moment op de markt beschikbaar is. “We gaan voor een ‘korte ketenaanpak’ van voornamelijk lokale voeding uit de Noordzee, waarbij duurzame keuzes worden gemaakt in vissoorten én hun bijvangst. Marineau heeft bijzondere partnerships opgezet met bijvoorbeeld een eigen oesterkweekgebied te midden van één van de beste oesterfarms van Roem van Yerzeke in de Oosterschelde in Zeeland. De familie Smit uit Nederland is met Smitvis trouwens onze vaste visleverancier.”
Het restaurant Marineau (Vlaamsekaai 76) opent op vrijdag 28 januari en is elke dag geopend. De Marineau seafood shop (Museumstraat 1) opent op dinsdag 15 februari en is gesloten op maandag. Reserveren kan via www.marineau.be.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
JEZ!-boot vaart door Vlaanderen: Niels Destadsbader zet Werfplein in Aalst op stelten
Met veel goesting om met jongeren uit heel Vlaanderen eens goed zot te doen, doopten Jessica en Aaron van het jongerencollectief de JEZ!-boot. Varend van Aalter naar Antwerpen maakt Qmusic een week lang radio, en zamelt onderweg centjes in om onze jeugd vooruit te helpen. De boot is ondertussen aangekomen in Aalst, waar de stad een cheque van 10.000 euro schonk en Niels Destadsbader voor een feestje zorgt op het Werfplein.Antwerpen -
25-jarige verdachte van poging overval op Antwerptrainer Mark Van Bommel doorverwezen naar rechtbank
De Antwerpse raadkamer heeft de 25-jarige Somalische verdachte die eind vorig jaar Antwerp-trainer Marc Van Bommel (45) probeerde te carjacken doorverwezen naar de rechtbank. Van Bommel wilde die nacht zijn parkeergarage uitrijden toen hij bedreigd werd door een gewapende man. Die laatste wordt nu aangeklaagd voor poging tot afpersing met geweld.Antwerpen -
-
PREMIUM
Wist je dat ... 'de spoken' aan de botanische tuin eigenlijk een blinde en kreupele voorstellen?
Tussen de Leopoldstraat en het Mechelseplein, het straatje waar zich nu Botanic Sanctuary Antwerp bevindt, staat een ietwat griezelig standbeeld van wat op twee spoken lijkt. Maar wist je dat die spoken eigenlijk een blinde en een kreupele voorstellen?Antwerpen -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUMVoetbal Tweede Nationale B
Ondanks tegenvallend seizoen blijven beloften Beerschot ook volgend jaar in nationale amateurreeksen: “We maakten een foute inschatting”
Hoewel een degradatie uit Tweede Nationale haast onafwendbaar is geworden, blijven de beloften van Beerschot ook volgend jaar in de nationale amateurreeksen aan de slag. “Het is niet gelopen zoals gehoopt, maar we hangen vast aan een proefproject voor twee jaar”, zegt Beerschots U23-coördinator Marc Noé. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.