Vincent Janssen, Michiel Janssen en Willem Van de Mierop ontwikkelden op eigen houtje in minder dan een jaar tijd de app OKO. Deze geeft via artificiële intelligentie aan wanneer het veilig is om over te steken.
Volledig scherm
PREMIUM
Vincent Janssen, Michiel Janssen en Willem Van de Mierop ontwikkelden op eigen houtje in minder dan een jaar tijd de app OKO. Deze geeft via artificiële intelligentie aan wanneer het veilig is om over te steken. © Tessa Kraan

Drie Antwerpse vrienden lanceren app die slechtzienden veilig door het verkeer loodst: “Gedaan met een avondklok voor blinden. Nu kunnen ze altijd de deur uit”

AntwerpenEen zebrapad oversteken is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid, en dat weten Michiel (24), Willem (24) en Vincent (26) maar al te goed. Wanneer een slechtziende vriend hen erop attent maakte dat steden niet tegemoetkomen aan hun noden, ontwikkelden de ingenieurs zelf dan maar de app OKO. Deze geeft aan wanneer slechtzienden veilig de straat kunnen oversteken: “Maar we gaan nog veel verder dan dat. Op termijn zal de app ook obstakels en busnummers kunnen herkennen.”

 1. Filmpje van leerkracht die leerling hardhandig tegen de grond werkt gaat viraal, toch nemen leerlingen het voor hem op
  Play
  Antwerpen

  Filmpje van leerkracht die leerling hardhandig tegen de grond werkt gaat viraal, toch nemen leerlingen het voor hem op

  Op sociale media gaat een filmpje rond van een leerkracht die een leerling hardhandig aanpakt. Het incident gebeurde gisteren in het Pius X instituut in Antwerpen. Volgens de directeur worden gesprekken gehouden met de betrokkenen en wordt er nagedacht over verdere stappen. Verschillende leerlingen betuigen intussen steun voor de betrokken leerkracht: “Hij is altijd een vertrouwenspersoon geweest.”
 2. Marc Schaessens ziet dat zijn ex-clubs Beerschot en Seraing voor zespuntenmatch staan: “Gelijkspel is eigenlijk onvoldoende voor Beerschot”
  Voetbal 1A

  Marc Schaessens ziet dat zijn ex-clubs Beerschot en Seraing voor zespunten­match staan: “Gelijkspel is eigenlijk onvoldoen­de voor Beerschot”

  Zeggen dat Beerschots komende wedstrijd op het veld van Seraing cruciaal is, is nog een understatement. De hekkensluiter in 1A weet waar hij woensdag voor staat. “Beerschot moet winnen. Een gelijkspel is eigenlijk niet eens genoeg”, zegt oud-Beerschotter Marc Schaessens (53), die ooit ook nog eens een jaartje voor Seraing voetbalde.
 3. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.