"De Bosuil moet het Colosseum van het Belgische voetbal worden"
ANTWERPEN/DEURNEAlles op en rond het Bosuilstadion ademt al bijna een eeuw puur voetbal uit. In het boek 'Getuigenissen uit de hel van Deurne-Noord' pakt de redactie van het mannenblad Menzo uit met meer dan 50 getuigenissen en uniek fotomateriaal over het legendarische stadion van Royal Antwerp FC, de eerste club van ons land. "Zo'n voetbaltempel moet eeuwig blijven bestaan", vindt radiostem Jos Willems. "Ook zonder voetbal of Antwerp. Dan als bedevaartsoord. De Bosuil moet het Colosseum van het Belgische voetbal worden."
Delen per e-mail
Antwerp - Beerschot: 5-3
Kristof Snelders speelde voor Beerschot in de legendarische derby van 3 november 2002. Scheidsrechter Frank De Bleeckere had Antwerp-verdediger Harald Pinxten vroeg rood kunnen geven, maar dat gebeurde niet. "De Bleeckere, beste Belgische scheidsrechter? Laat me niet lachen! De Bleeckere was gewoon bang van de vele duizenden Antwerp-supporters en durfde Pinxten niet van het veld sturen bij 0-3." Beerschot verspeelde zijn ruime voorsprong nog: "Zeggen dat ik ploegmaats ten onder heb zien gaan aan de druk en de sfeer op de Bosuil is overdreven, maar ik kan de vijandigheid en de haat in de Hel van Deurne-Noord hangen toch met geen enkel ander stadion te vergelijken."
"Iedereen weet dat als het publiek achter de ploeg gaat staan, Antwerp quasi onoverwinnelijk wordt", zegt Patrick Goots, toen spits van The Great OId. "Die derby is daar het beste voorbeeld van. Nadat we nog voor de rust zijn teruggekomen tot 2-3 gaan de fans massaal achter ons staan, met als gevolg dat we Beerschot in de tweede helft gewoon zoek spelen. Staat Real Madrid of Barcelona op dat moment aan de overkant, dan verslaan we die ook. Zo goed zijn we die dag. Dankzij het publiek."
Kleedkamers bezoekers
"De oude kleedkamers van de bezoekers maken misschien nog de meeste indruk", zegt Vital Borkelmans, de huidige assistent-bondscoach. "Als beginnende voetballer voel je aan elke steen dat hier legendarische mannen gezeten hebben. Extra gevaarlijk daar is de gang om naar de scheidsrechter te lopen. Daar hangt een stuk beton zo laag dat er heel wat met hun kop tegenlopen wanneer ze hun voetbalschoenen laten controleren. De steeds weerkerende grap in die periode is dat spelers elkaar vragen of ze nog een helm bij hebben. Kwestie van goed beveiligd door de krochten van de Bosuil te kruipen."
"Het toilet was - en dan heb ik het over de jaren negentig - een houten plan met een gat in. Voorhistorische toestanden", zegt Patrick Goots.
En dan het smalle gangetje naar het veld. "Er staan enkele wc's en de geur is sterk. Niet aan twijfelen dat heel wat spelers nog snel een laatste stop maken voor ze de grasmat betreden", zegt Joeri Dequevy, intussen RAFC-speler.
Anderlechtspeler Olivier Deschacht: "Als we met de huidige ploeg van Anderlecht op de Bosuil zouden spelen, trekken er gegarandeerd heel wat spelers grote ogen. Spelers zijn gewoon aan ruime, moderne kleedkamers met de nodige luxe. Zeven toiletten, kine-ruimtes. Volgens Hugo Broos begint een tegenstander op de Bosuil altijd met een kleine handicap. "Die wordt gevormd door de weg naar het stadion langs de fanatieke supporters en door die kleedkamers. Die muren komen letterlijk op je af en er is gewoon niet genoeg plaats voor alle spelers."
Commentaarhok op dak
Een hok op het dak van de hoofdtribune. Dat was jarenlang de commentaarruimte van R.Antwerp FC. "Vooral de weg ernaartoe was legendarisch", vindt sportcommentator Stefan Van Loock. "Eerst moest je in de receptiezaal van de hoofdtribune ergens een smal trapje op. Na een korte klimpartij kwam je dan op een gaanderij. Die moest je dan afwandelen tot je aan een ijzeren staaf kwam. Daar kon je alleen onderdoor door te bukken. Als dat gelukt was, zat je in het hok dat ze op de Bosuil een commentaarspositie durfden te noemen. Ik had nooit veel bij, maar ik ken cameramensen die heel wat gevloekt hebben. Het zicht was evenwel fenomenaal. Daarboven in je uilenkot zat je met het beste zicht op het hele stadion." Frank Raes noemt het een duiventil dat aan het dak hangt: "Je moest door een ijzeren gebinte kruipen om daar te geraken, wat voor Rik De Saedeleer in zijn nadagen al wat moeilijker was. Jaren later is dat afgekeurd wegens onveilig."
Mirakelmatch in 1989
Op 26 september 1989 speelt Antwerp in de UEFA-cup tegen Vitosha Sofia (intussen Levski Sofia). In de 89ste minuut staat het 1-3. Heel wat supporters verlaten teleurgesteld het Bosuilstadion. "De helft van de mensen is al weg als er plots toch een goal valt. En dan nog één", vertelt sportjournalist Frank Raes. Uiteindelijk scoort Raphaël Quaranta in de 96ste minuut de 4-3. "Drie goals in blessuretijd! En Antwerp een ronde verder", zegt spits Alex Czerniatynski die door trainer Walter Meeuws werd gewisseld. "Wat een ontlading. Ik heb spelers van Vitosha zien wenen op de grasmat, terwijl onze fans elkaar twee meter verder in de nek sprongen. Een avond als toen maakt het Belgische voetbal maar één keer om de honderd jaar mee. Dat het net gebeurt in het mythische Bosuilstadion, noem ik geen toeval. In die voetbaltempel zijn wel vaker bizarre krachten aan het werk geweest."
Vierkante palen
"Als ik aan Antwerp denk, denk ik meteen ook aan de Bosuil en in het bijzonder aan de vierkante doelpalen", zegt Cisse Severeyns die bij Antwerp speelde van 1984-1988 en 1992-1997. "Ik heb het altijd gezegd en ik zal het blijven herhalen: ik zou verdorie een pak meer doelpunten gemaakt hebben als ze op de Bosuil een paar jaar eerder voor ronde palen hadden gekozen." Severeyns werd pas op zijn zestiende bij Antwerp 'de Cisse', omdat Cisse Goris was vertrokken en de oude garde beslist dat Severeyns de nieuwe Cisse moest worden.
Volgens Alex Czerniatynski zijn de doelpalen begin 1990 aangepast. "Een dronken supporter had met zijn auto een nachtelijk ritje gemaakt op het veld van het Bosuilstadion. Hij dacht dat één van de doelen de uitgang was en is met volle snelheid in de netten gereden. De goal brak en kwam op zijn wagen terecht. Voor zover ik weet, betekent dat incident het einde van de legendarische vierkante palen die jaren op de Bosuil hebben gestaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aangeboden door Alides Wonen in een parkresidentie: groene oase vlakbij de stad
Groen, rust en kalmte worden meestal niet geassocieerd met levendige woonomgevingen. Toch voelen veel mensen de behoefte om deel uit te maken van een community en willen ze tegelijkertijd wonen in een groene en rustige omgeving. Op die vraag speelt ‘de parkresidentie’ in: residentiële woonblokken die gebouwd worden temidden van een park in of aan de rand van urbane en peri-urbane centra. Wij spraken met Wouter Dekemel, sales & marketingmanager bij Alides over een nieuwe en bijzondere woonresidentie die gebouwd wordt vlakbij het Edegemse centrum. -
Column Luc Van der Kelen mijmert over de eerste sneeuw: “Het reetje met haar mama hebben we nooit meer gezien”
Dertig jaar geleden. We waren pas verhuisd van Merksem naar Schoten. Op een mooie winterochtend in december, de zon scheen en het had flink gesneeuwd, zaten we aan het ontbijt. Er waren zachtgekookte eitjes en dampend hete koffie, toen ik ze plots door onze grote glazen terrasdeuren zag staan. -
Borgerhout Sluikstorter laat twee zetels achter: politie spoort man op en verplicht hem ze terug mee te nemen
Een getuige merkte vrijdagavond hoe de inzittenden van een bestelwagen twee zetels uitlaadden en achterlieten in de Herman Van den Reeckstraat. -
-
PREMIUM
Mechelen Theatermaker roept hulp in van Mechelaars: “Help mij aan krant van elk van de 132 nationaliteiten”
Voor de meeste onder ons zal 21 februari 2021 hoogstwaarschijnlijk een doodgewone dag zijn, maar niet voor theatermaker Nico Boon (42). Hij gaf zichzelf de onmogelijke opdracht om het nieuws van over heel de wereld van die zondag te bundelen in een voorstelling. Hij heeft daarvoor de hulp van de Mechelaars nodig. “In de stad leven 132 nationaliteiten. Ik wil de krant van 22 februari uit elk land van herkomst.” -
Antwerpen Stad bereidt zich voor op winterprik: “14 zoutstrooiers en 12 pekelstrooiers staan klaar om uit te rijden”
De afgelopen nachten gingen de temperaturen onder het vriespunt en zaterdag wordt er sneeuw verwacht. De stadsdiensten staan paraat om in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag de wegen en fietspaden veilig te houden. “1.200 ton zout, 105.000 liter pekel ligt klaar.” -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten.