Tram 4, hier aan de Zwaantjes op de grens van Antwerpen en Hoboken, verdwijnt in het nieuwe tramplan van De Lijn. Inwoners van het centrum van Hoboken hebben dan geen rechtstreekse verbinding meer met het stadscentrum.
Volledig scherm
PREMIUM
Tram 4, hier aan de Zwaantjes op de grens van Antwerpen en Hoboken, verdwijnt in het nieuwe tramplan van De Lijn. Inwoners van het centrum van Hoboken hebben dan geen rechtstreekse verbinding meer met het stadscentrum. © Klaas De Scheirder

D-Day voor nieuw Antwerps tramnet: kan De Lijn wel meer doen met dezelfde centen? Wat denken de gebruikers en de politiek?

Antwerpen/MortselAntwerpen en de rand krijgen tegen 2023 in principe een hertekend tramnet. Uitgangspunt is een overstapmodel, doel een betere bereikbaarheid. Lijnen worden opgedoekt, andere opgewaardeerd. Het plan wekt beroering, bij politici en reizigers. Hamvraag: overleeft het voorstel maandag de stemming in de Vervoerregioraad. “Het zou me verbazen als het wordt goedgekeurd”, zegt Dirk Wiesé van TreinTramBus. De Vlaamse regering heeft wel het laatste woord, of het advies nu negatief of positief is.