Cultuursector debatteert over hoe nog druk te kunnen zetten op politiek: “Grote huizen zoals KMSKA zouden hun mond eíndelijk open moeten trekken”
ANTWERPENTerwijl 250 mensen uit de culturele wereld en het sociale veld staan de betogen aan het stadhuis, worden de omstreden besparingen vlotjes goedgekeurd in datzelfde stadhuis. Iets verder in de stad wordt er door de cultuursector gedebatteerd hoeveel zin het dan wel heeft om actie te blijven voeren. “Richt de pijlen naast betogen op allianties smeden, óók met de grote cultuurhuizen die verdacht stil blijven.”
Lees alles over het Antwerps cultuurdebat in dit dossier.
Zijn kompanen blijven de hele gemeenteraad lang betogen aan het stadhuis maar Mil Sinaeve van het studentenprotest For Future passeert maandagavond ook in cultuurhuis De Studio, waar de eerste editie van een reeks debatten onder de noemer ‘Hack de politiek’ doorgaat. Na ruim anderhalve maand te protesteren tegen het schrappen projectsubsidies, ziet Mil dat de begroting en de besparingen, vlotjes worden goedgekeurd op de gemeenteraad. Ook coalitiepartners Vooruit en Open Vld steunen N-VA op de gemeenteraad. “En nu? Hoe moet het nu verder?”, vraagt Mil zich af in De Studio. “Was dit het dan?”
Seppe De Blust, die zestien jaar geleden als een duvel uit een doosje als achttienjarig jonkie verkozen werd voor sp.a in de Antwerpse gemeenteraad, benadrukt dat blijven betogen wel degelijk zin heeft. “Elke maand met honderden lawaai maken tijdens de gemeenteraad, toont wel aan dat er iets mis is met het beleid van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat kan hem wel degelijk pijn doen.”
Verschillende niveaus
“Maar richt je pijlen ook op andere zaken”, gaat De Blust verder. “Handel op verschillende niveaus. Zie dat je een stem hebt in het debat over hoe het geld - dat er toch nog zou vrijkomen in 2024 en 2025 - verdeeld wordt. Aan wie en hoeveel? Zie dat je eisen op tafel kan leggen. Ga ook allianties aan met andere culturele organisaties of werkingen uit andere sectoren, zoals nu met de sociale sector is gebeurd. Daarmee doe je N-VA misschien minder pijn, maar wel coalitiepartner Vooruit. Die allianties kunnen gerust onvoorspelbaar zijn, probeer partners te zoeken, waarmee je jezelf niet per se zou vereenzelvigen.”
Daarop merkt iemand vanuit het publiek op dat zelfs Hein Vanhaezebrouck - iemand uit de schatrijke voetbalwereld - het publiek opneemt voor de cultuursector. “Dat is een goed voorbeeld van een onverwachte alliantie”, bevestigt De Blust. Nog zegt hij dat de vollédige culturele wereld zich moet verenigen, ook de grote huizen zoals KMSKA, M HKA en Toneelhuis, die verdacht stil zijn in het cultuurdebat.
“Grote, stille huizen”
“Omdat N-VA de raden van bestuur van die huizen controleert, natuurlijk”, roept Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) plots vanuit het publiek. “Het is natuurlijk moeilijk om een vlammend communiqué uit te sturen in dit debat als de voorzitter van je cultuurhuis voor N-VA werkt”, bevestigt politicoloog Dave Sinardet. “Moeilijk misschien”, zegt De Bast terug. “Maar het mag geen allesomvattend argument zijn, die grote huizen móeten zich laten horen in dit debat.”
Docent cultuursociologie Pascal Gielen maakt zich naar eigen zeggen onpopulair door te zeggen dat de pijlen niet enkel richting N-VA geschoten moeten worden. “Het zaadje dat cultuur niet meer dan een ‘hobby’ is, is al veel langer geplant, niet enkel in Antwerpen en niet enkel vanuit rechtse hoek. Het gaat niet om één partij maar om een hele politieke klasse, een politieke sfeer die vindt dat cultuur absoluut geen belang meer heeft.”
Politieke keuzes
Sinardet is het daar maar half mee eens. “Deze besparingen op cultuur zijn wel degelijk politieke keuzes. N-VA wilde de waan houden dat deze besparing een technisch gegeven is, dat op elk domein bespaard moet worden en dus ook cultuur, maar het tegendeel is waar natuurlijk. Het is natuurlijk geen geheim dat kunstenaars die veelal beroep doen op projectsubsidies, niet de grootste fan van N-VA zijn. Dat weet N-VA ook. Dan is het niet moeilijk te beslissen waar eerst te snoeien.”
De Studio houdt later nog soortgelijke debatten in aanloop naar het grote verkiezingsjaar 2024, waar de Antwerpenaar maar liefst zes (!) keer zal moeten gaan stemmen (Europees, federaal, Vlaams, provinciaal, voor de stad en voor het district).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIEL
Jeugdcentrum Kiel maakt doorstart als ‘SCRATCH’: “Een open ontmoetingsplek voor, door en met onze jeugd”
Jeugdcentrum Kiel is niet meer. Zeg voortaan ‘SCRATCH’. Het nieuwe project van jeugdwerkingen Habbekrats, Battle Droids en Kras startte afgelopen zomer al maar werd zaterdagmiddag feestelijk geopend, mét de bekendmaking van de nieuwe naam. “De drie organisaties bundelen hun krachten en creëren een inspirerend, open huis en ontmoetingsplek voor, door en met onze jeugd.” -
Antwerpen
Storing aan seinen opgelost: “We verwachten nog heel wat vertragingen”
Het treinverkeer in zone Antwerpen kan weer worden hernomen na een storing aan het seinhuis in Antwerpen-Berchem. “Het probleem is inmiddels opgelost, maar we verwachten nog heel wat vertragingen tijdens de avondspits”, vertelt woordvoerder van Infrabel Thomas Baeken. -
PREMIUMAntwerpen
“Een appel is in straattaal een granaat... Die bedreiging was de druppel”: TikTokker Ramzan (22) praat voor het eerst over aanval op rapper Para Turk (27)
“Ja, ik bood voor een vechtpartij met Para Turk. Maar ik bedoelde een legaal kickboksgevecht in een ring, geen straatgevecht met blote handen.” Ramzan (22) reageert voor het eerst op de feiten van dinsdagavond aan het Stuivenbergplein in Antwerpen, waarbij meerdere mannen de woning van rapper Para Turk (27) binnenvielen. Dat gebeurde na een uit de hand gelopen TikTok-ruzie. “Plots stak hij me met een scheermes in mijn gezicht”, zegt Ramzan. Para Turk reageert intussen op zijn beurt strijdvaardig in een nieuwe video. -
-
ANTWERPEN
Na cultuur voert ook sociale sector actie tijdens Antwerpse gemeenteraad: “De crèche mailde om mijn kind zoveel mogelijk thuis te houden”
Net zoals de gemeenteraad van oktober wordt ook die van november voorafgegaan door protesten. De actievoerende cultuurstudenten krijgen deze keer gezelschap van het sociaal middenveld, want ook op het kabinet van onderwijs- en jeugdschepen Jinnih Beels (Vooruit) wordt er bespaard. “Het stadsbestuur is rechtstreeks verantwoordelijk voor meer armoede in eigen stad.” -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Antwerpen
20 minuten vertraging na ongeval aan Kennedytunnel op Ring richting Gent
Op de Antwerpse Ring richting Gent is donderdagavond een ongeval gebeurd ter hoogte van de Kennedytunnel. De rechterrijstrook is er versperd. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit.