Ikrame Kastit (Groen) wil dat de stad met de Congolese gemeenschap in dialoog gaat over de ‘gestolen’ kunst.
Volledig scherm
PREMIUM
Ikrame Kastit (Groen) wil dat de stad met de Congolese gemeenschap in dialoog gaat over de ‘gestolen’ kunst. © Laenen

Congo-expo in MAS wekt controverse: Groen wil dat stad ‘roofkunst’ teruggeeft en gestorven Congolezen (tijdens Wereldtentoonstelling) herdenkt

Drie maanden na de opschudding over koloniale standbeelden is er nu ook commotie rond de tentoonstelling ‘100 x Congo’. Die begint op 3 oktober in het MAS. Gemeenteraadslid Ikrame Kastit (Groen) spreekt over ‘roofkunst die thuishoort in Congo’. Ze wil een gepaste herdenking van acht Congolezen die stierven tijdens de Antwerpse Wereldtentoonstelling in 1894. Dat eerbetoon komt er ook. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) wijst op de grote zorg die Belgische en Congolese wetenschappers aan de expo hebben besteed.

  1. Denise (71) al 50 jaar administratief medewerkster bij hetzelfde bedrijf: “Vervelen? Nooit. Het houdt me jong!”
    PREMIUM
    Wijnegem/Antwerpen

    Denise (71) al 50 jaar administra­tief medewerk­ster bij hetzelfde bedrijf: “Vervelen? Nooit. Het houdt me jong!”

    Ze zag vier generaties passeren, maakte een ernstige bedrijfsbrand mee en is goede maatjes met de baas: Denise Lamoen (71) is al 50 jaar - and counting - loyaal aan werkgever Desco in Wijnegem. Aan stoppen denkt de kwieke administratief medewerkster nog lang niet: “Toen in mijn privéleven alles mis ging, was ik blij dat ik naar het werk kon.” Een gesprek over de geheimen van een eindeloze en gelukkige carrière.