Chemiereus BASF in Antwerpse haven wil zelf medewerkers en eventueel buurtbewoners vaccineren
AntwerpenDe fabriek van BASF in de Antwerpse haven is in staat om zelf al haar 4.000 medewerkers op een viertal weken tijd te vaccineren. Dat zegt het bedrijf, na het voorstel van ondernemerskoepel Voka om grote bedrijven zelf te laten instaan voor de vaccinatie van hun personeel. Indien nodig, kan BASF zelfs een vaccinatiecentrum opzetten waar mensen uit de omgeving terecht kunnen, klinkt het.
Een enquête bij meer dan 800 ondernemingen heeft aangetoond dat twee op de drie bedrijven met meer dan 250 medewerkers vragende partij zijn voor een vaccinatiecampagne in het bedrijf, zegt Voka. BASF Antwerpen is een van die bedrijven. “Wij hebben begin maart al een interne taskforce opgericht om de haalbaarheid van vaccineren op het terrein te onderzoeken”, zegt woordvoerster Fanny Heyndrickx.
Uit het onderzoek van die taskforce blijkt dat BASF in staat is om de vaccinatie te organiseren. Het bedrijf is al begonnen met het opzetten van een vaccinatiestraat die 20 tot 25 mensen per uur zou kunnen vaccineren. Het toedienen van de eerste prik voor de 4.000 werknemers, zou zo’n vier weken in beslag nemen. Het bedrijf wil zelf instaan voor de kosten.
Er is al een koelcel aanwezig waar de vaccins bewaard kunnen worden, zelfs de soorten die op zeer lage temperaturen bewaard moeten worden. “Onze interne geneeskundige dienst heeft de knowhow om dit op te zetten”, zegt Heyndrickx. “Bovendien kunnen we deze ervaring in de toekomst gebruiken. Als dit een weerkerend fenomeen wordt, gaan we in de komende jaren nog vaker vaccinatiemomenten moeten organiseren.”
‘Vaccinatieverlof’
Vaccineren in het bedrijf brengt volgens Heyndrickx verschillende voordelen met zich mee. “Het maakt onze werking gemakkelijk, omdat medewerkers geen verplaatsingen moeten doen en geen ‘vaccinatieverlof’ moeten nemen. We werken met shiftmedewerkers, dus op deze manier kunnen we de continuïteit garanderen.”
Naast het vaccineren van de eigen werknemers, ligt er bij BASF nog een tweede scenario op tafel waar ook bewoners van de omliggende gemeenten op de terreinen terecht kunnen voor hun prik. “Dit moeten we nog verder onderzoeken”, zegt Heyndrickx. “We hebben al twee locaties die we kunnen inrichten als vaccinatiecentrum.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rommelmarkt, braderij en parade: dit is het programma van Borgerrio
Borgerhout -
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
Het Salariskompas van Jobat wijst uit dat de sector die het best betaalt opnieuw die van chemie en de farmaceutische industrie is. Het loon ligt er 943 euro hoger dan het gemiddelde van de fulltime werkende Belg. Toch staan er net voor die sector erg veel vacatures op Jobat.be. -
Gratis voorleessessies in de openlucht in Wilrijk deze zomer
Ook tijdens de zomermaanden van 2023 gaat Leeslekker op stap in Wilrijk. Kom elke woensdag luisteren naar leuke verhalen op pleintjes en in parken en geniet terwijl van het zonnetje.Wilrijk -
-
PREMIUM
“Niet de bedoeling jongeren uit moeilijk te bereiken gemeenschappen eerder te vaccineren dan 65-plussers”
-
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen