Campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen kleurt twee weken oranje. Hiermee toont de universiteit zich solidair tegen geweld tegen vrouwen.
Volledig scherm
Campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen kleurt twee weken oranje. Hiermee toont de universiteit zich solidair tegen geweld tegen vrouwen. © Stefan Dewickere

Campus Middelheim in oranje jasje tegen seksueel geweld

AntwerpenTijdens Orange The World, een initiatief van de Verenigde Naties, vinden er wereldwijd acties plaats om seksueel en fysiek geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen. Het initiatief ontging ook de Universiteit Antwerpen niet, die voor de gelegenheid de Campus Middelheim tot 10 december in een oranje jasje steekt.

  1. Onderzoek ‘Left Behind’ legt hoge deportatie voor Antwerpen in WO II bloot
    Antwerpen

    Onderzoek ‘Left Behind’ legt hoge deportatie voor Antwerpen in WO II bloot

    Kazerne Dossin heeft onderzoek gedaan naar het lot van Joodse mannen uit Antwerpen die tijdens WO II dwangarbeid verrichtten in Frankrijk en hun families die achterbleven. De dwangarbeiders konden brieven en postkaarten met hun familie uitwisselen. In sommige gevallen werd ook een klein loon aan hun familie in België uitbetaald. Op die manier ontstond een vals gevoel van veiligheid – dat het effectief over “tewerkstelling” ging – waardoor de arbeiders de werkkampen niet ontvluchtten en hun families op hun wettelijk adres in Antwerpen bleven. Dat vormt een belangrijk element in de verklaring van het hoge deportatiecijfer voor Antwerpen, aldus de bevindingen van het onderzoekteam.