De burgerbeweging hield al verschillende acties, zoals hier het ontharden van de plantvakken op de Turnhoutsebaan.
Volledig scherm
PREMIUM
De burgerbeweging hield al verschillende acties, zoals hier het ontharden van de plantvakken op de Turnhoutsebaan. © Yoeri Hostie

Burgerbeweging reageert na 2 weken radiostilte op Turnhoutsebaan als fietsstraat: “Eerste stap om er weer ‘de baan’ van te maken”

BORGERHOUTDe Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat. Het nieuws sloeg eind september in als een bommetje. Na reacties van de stad, het district, de politie, buurtbewoners en gewezen burgervader Bob Cools, bleef het verdacht stil bij de burgerbeweging ‘Pak ze aan, de Turnhoutsebaan’. Tot nu. “Op lange termijn moet de Turnhoutsebaan terug de De Keyserlei van Borgerhout worden.”

 1. Minister Lydia Peeters heeft haast met Turnhoutsebaan: “We kunnen ons niet nog eens vijf jaar lang 50 slachtoffers met ernstig letsel veroorloven”
  PREMIUM
  Antwerpen/Borgerhout

  Minister Lydia Peeters heeft haast met Turnhoutse­baan: “We kunnen ons niet nog eens vijf jaar lang 50 slachtof­fers met ernstig letsel veroorlo­ven”

  Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zet door met haar plan om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken. “Veertig tot vijftig verkeersslachtoffers per jaar is niet aanvaardbaar, dus moeten we op korte termijn iets doen”, zei ze maandag. “Als het plan helemaal uitgewerkt is, zullen we met alle betrokken instanties overleggen. Uiteraard ook met de stad.”
 2. Hoe de ‘Meir van Borgerhout’ in verval raakte en nu toch weer zijn vibe heeft hervonden: de bewogen geschiedenis van de Turnhoutsebaan
  PREMIUM
  Borgerhout

  Hoe de ‘Meir van Borgerhout’ in verval raakte en nu toch weer zijn vibe heeft hervonden: de bewogen geschiede­nis van de Turnhoutse­baan

  De Turnhoutsebaan wordt een fietsstraat. Het leek misschien een ‘faits divers’ maar in Borgerhout en omstreken was het deze week wereldnieuws. Reden genoeg voor een duik in de geschiedenis van de bekendste straat van het Antwerpse district. Want wist u dat ‘de baan’ ooit een chique winkelstraat zoals de Meir en De Keyserlei was? Dat de Turnhoutsebaan toen liefst vijftig kroegen telde? En dat wereldvedetten zoals Paul McCartney, Lou Reed en Iggy Pop er zijn neergestreken?
 1. Wat is er aan de hand in de Antwerpse coalitie? “De Wever beweert dat hij een man is van zijn woord. Dat hij het maar bewijst”
  PREMIUM

  Wat is er aan de hand in de Antwerpse coalitie? “De Wever beweert dat hij een man is van zijn woord. Dat hij het maar bewijst”

  Al weken doet het gerucht de ronde dat Open Vld uit de Antwerpse coalitie wordt gezet. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert reageert voor het eerst op de fluistercampagne. “In het bestuursakkoord is afgesproken dat wij een tweede schepen krijgen. De burgemeester van Antwerpen gaat er prat op dat hij een man is van zijn woord. Dat hij het maar bewijst.”
 2. Voormalig burgemeester Bob Cools: “Maak van Turnhoutsebaan eenrichtingsweg voor auto’s, zodat je de effecten kunt meten”
  Antwerpen/Borgerhout

  Voormalig burgemees­ter Bob Cools: “Maak van Turnhoutse­baan eenrich­tings­weg voor auto’s, zodat je de effecten kunt meten”

  Het plan van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken, blijft reacties uitlokken. Oud-burgemeester Bob Cools (Vooruit), in de jaren 70 architect van de autovrije straten in Antwerpen, lanceert het idee om van de Turnhoutsebaan en de Carnotstraat tijdelijk een eenrichtingsweg voor auto’s te maken. “Doe dat met een proefopstelling van een maand, dan kun je meten wat het effect is op het verkeer.”
 3. Schepen Koen Kennis (N-VA) niet zo wild van ‘fietsstraat’: “Haal tegen 2024 openbaar vervoer weg van Turnhoutsebaan én maak er dán een breed en veilig fietspad”
  PREMIUM
  Antwerpen/Borgerhout

  Schepen Koen Kennis (N-VA) niet zo wild van ‘fiets­straat’: “Haal tegen 2024 openbaar vervoer weg van Turnhoutse­baan én maak er dán een breed en veilig fietspad”

  “Haal ten laatste tegen 2024 de bussen weg van de Turnhoutsebaan en open het premetrostation Drink. Dan komt er plaats vrij voor een breed en veilig fietspad.” Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) twijfelt eraan of het wel zo’n veilig idee is om van de belangrijke gewestelijke invalsweg een ‘fietsstraat’ te maken. “Je gaat hen nu weer mengen met het andere verkeer.”