Bram (36) start eigen foodshop en takeawayzaak ‘De Mama’ op ’t Zuid: “Enkel Belgische producten met een verhaal”
ANTWERPENAl zestien jaar staat hij in de keuken, van brasseries tot catering tot sterrenrestaurants, maar corona heeft ervoor gezorgd dat Bram Uyttenhoven (36) uit Borgerhout dan toch zijn eigen zaak startte op het hippe Zuid. In ‘De Mama’ kan je voortaan terecht voor lunch, dagschotels en delicatessen van Belgische makelij. “Je staat ervan versteld wat voor topproducten er in ons land gemaakt worden.”
Het Tomorrowland-restaurant Mesa, het Berchemse Park West en restaurant Minerva, Hippodroom aan het Museum voor Schone Kunsten en restaurant Kommilfoo aan de Gedempte Zuiderdokken. Bram Uyttenhoven (36) - getogen en geboren in Oudenaarde - heeft er al een rijke carrière als freelance kok opzitten sinds hij de liefde naar de Koekenstad gevolgd is. In een periode dat een ander het zou laten, startte hij dit voorjaar met zijn eerste - fysieke - zaak in de Kronenburgstraat tussen de Gedempte Zuiderdokken en het Tropisch Instituut: ‘De Mama’.
Gewoon voor gaan
“De pandemie heeft er nét voor gezorgd dat ik met De Mama begonnen ben”, benadrukt Bram. “Het concept van mijn zaak, de combinatie van takeaway met huiselijke gerechten en een lokale foodshop, zat eigenlijk al jaren in mijn hoofd. Ik had al veel onderzoek gedaan en een businessplan opgesteld met het idee, ooit begin ik er wel eens aan. Sinds ik in maart vorig jaar zonder werk viel - in de korte zomerperiode dat de restaurants open waren, was er weinig nood aan freelancers - zit ik eigenlijk al thuis. Dat is voor mij de trigger geweest om mijn wilde plannen van onder het stof te halen en er gewoon voor te gaan.”
(lees verder onder de foto)
Heaven en 3 Fonteinen
En zo geschiedde. De Mama is intussen al enkele weken open en zet in op lokale producten. “Als het maar Belgisch is en er een verhaal achter zit”, knikt Bram. “De chocoladepasta van Heaven bijvoorbeeld wordt gemaakt door een boekhoudster die genoeg had van al die cijfertjes en bij wijze van carrièrewending dan maar choco is beginnen maken. Ik vind dat erg sympathiek. En dan de geuzebieren van 3 Fonteinen natuurlijk, mijn persoonlijke favoriet, enkel gebrouwen met lokale granen. Ik heb de volledig collectie van dit jaar in huis gehaald, dat is vrij exclusief. Meer en meer mensen weten De Mama te vinden enkel en alleen om de geuze”, lacht Bram.
Naast de winkel zijn er natuurlijk nog de kant en klare gerechten als lunch en dagschotels. Van ‘boterhammen de luxe’ met pastrami, butternut of coppa Belgasconne tot boekweit en geitenkaassalade of de klassieke waldorf tot rundsstoofvlees met bruine Leffe en Genste waterzooi. “Of wat ‘de mama’ voor haar kinderen zou klaarmaken, met de beste keuze van producten, lokaal, gezond, duurzaam en seizoensgebonden.”
(lees verder onder de foto)
CAW
Voor het vlees werkt Bram met lokale slagers en dubbeldoelrassen, die zowel melk als vlees geven. Maar De Mama biedt ook een rijk vegetarisch en veganistisch aanbod aan. “Vegan koken is geen probleem maar vegan koekjes en taarten bakken, is minder mijn ding”, bekent Bram. “Daarvoor doe ik beroep op de Sweethearts van de CAW Bakkerij, waar mensen werken die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Toen ik de bakkerij voor het eerst bezocht, had ik er meteen een goed gevoel bij, ik werk heel graag samen met hen.”
't Zuid
Momenteel wordt De Mama geplaagd door de werken aan de Gedempte Zuiderdokken en binnenkort wordt de Kronenburgstraat zelf ook aangepakt. “Maar als alle werken achter de rug zijn ligt er hier wel een prachtig park voor de deur”, gaat Bram verder. “Ik heb bewust voor ‘t Zuid gekozen, ik kende de buurt al en ik word hier met open armen ontvangen. De buren worden hier automatisch vaste klanten en juichen enkel maar toe wat ik doe. Ik voel me hier thuis en ik hoop dat ik hier kan blijven in mijn zaakje tot ik dood val.”
Meer info hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerpen
Zeventig jaar De Strangers: fans kunnen jubileum op 14 juni meevieren op Flandria
Rederij Flandria bestaat 100 jaar, De Strangers 70 jaar. Het klinkt dus niet zo gek dat de laatste drie overlevende leden van de groep een bijzondere viering krijgen op één van de drie Flandriaschepen. Dat gebeurt op dinsdag 14 juni tussen 12 en 17 uur. Voor de échte fans die er graag bij zijn, zijn er nog een beperkt aantal plaatsen. -
PREMIUM
Circusworkshops, vliegeren of Antwerpse hapjes proeven: ontdek onze weekendtips in en rond Antwerpen
Geen zin om komend weekend binnen te blijven? En heb je nog geen plannen op zaterdag 28 en zondag 29 mei? Wij helpen je graag verder met vijf leuke tips uit Antwerpen en omstreken. -
Antwerpen/Hoboken
Dolleman slaat in het rond met hamer, politie lost waarschuwingsschot
Aan de Blikfabriek, een evenementenlocatie in Hoboken, heeft een man met mentale problemen zaterdagmiddag amok gemaakt. Hij had een hamer bij zich en sloeg naar alles en iedereen om zich heen. De politie moest een waarschuwingsschot lossen, maar gewonden vielen er niet. -
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUMAntwerpen
RESTOTIP. Victor: verfijnd foodsharen aan de Sint-Paulusplaats
Zin in iets nieuws? Stop met zoeken: hier ontdek je welke horecazaak écht het ontdekken waard is, van koffiebar tot ijsjeszaak en van brasserie tot fine dining. Deze week: Victor, een restaurant dat dezelfde naam draagt als haar eigenzinnige, jonge chef. Meer restotips lees je in ons dossier. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Niets staat derde weekend Tomorrowland nog in de weg: ook Demir geeft toestemming
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft dancefestival Tomorrowland in Boom eenmalig een vergunning verleend voor een derde festivalweekend dit jaar. Demir wijst daarmee het beroep tegen een eerdere soortgelijke beslissing van het Antwerpse provinciebestuur af.