Bram (36) start eigen foodshop en takeawayzaak ‘De Mama’ op ’t Zuid: “Enkel Belgische producten met een verhaal”
ANTWERPENAl zestien jaar staat hij in de keuken, van brasseries tot catering tot sterrenrestaurants, maar corona heeft ervoor gezorgd dat Bram Uyttenhoven (36) uit Borgerhout dan toch zijn eigen zaak startte op het hippe Zuid. In ‘De Mama’ kan je voortaan terecht voor lunch, dagschotels en delicatessen van Belgische makelij. “Je staat ervan versteld wat voor topproducten er in ons land gemaakt worden.”
Het Tomorrowland-restaurant Mesa, het Berchemse Park West en restaurant Minerva, Hippodroom aan het Museum voor Schone Kunsten en restaurant Kommilfoo aan de Gedempte Zuiderdokken. Bram Uyttenhoven (36) - getogen en geboren in Oudenaarde - heeft er al een rijke carrière als freelance kok opzitten sinds hij de liefde naar de Koekenstad gevolgd is. In een periode dat een ander het zou laten, startte hij dit voorjaar met zijn eerste - fysieke - zaak in de Kronenburgstraat tussen de Gedempte Zuiderdokken en het Tropisch Instituut: ‘De Mama’.
Gewoon voor gaan
“De pandemie heeft er nét voor gezorgd dat ik met De Mama begonnen ben”, benadrukt Bram. “Het concept van mijn zaak, de combinatie van takeaway met huiselijke gerechten en een lokale foodshop, zat eigenlijk al jaren in mijn hoofd. Ik had al veel onderzoek gedaan en een businessplan opgesteld met het idee, ooit begin ik er wel eens aan. Sinds ik in maart vorig jaar zonder werk viel - in de korte zomerperiode dat de restaurants open waren, was er weinig nood aan freelancers - zit ik eigenlijk al thuis. Dat is voor mij de trigger geweest om mijn wilde plannen van onder het stof te halen en er gewoon voor te gaan.”
(lees verder onder de foto)
Heaven en 3 Fonteinen
En zo geschiedde. De Mama is intussen al enkele weken open en zet in op lokale producten. “Als het maar Belgisch is en er een verhaal achter zit”, knikt Bram. “De chocoladepasta van Heaven bijvoorbeeld wordt gemaakt door een boekhoudster die genoeg had van al die cijfertjes en bij wijze van carrièrewending dan maar choco is beginnen maken. Ik vind dat erg sympathiek. En dan de geuzebieren van 3 Fonteinen natuurlijk, mijn persoonlijke favoriet, enkel gebrouwen met lokale granen. Ik heb de volledig collectie van dit jaar in huis gehaald, dat is vrij exclusief. Meer en meer mensen weten De Mama te vinden enkel en alleen om de geuze”, lacht Bram.
Naast de winkel zijn er natuurlijk nog de kant en klare gerechten als lunch en dagschotels. Van ‘boterhammen de luxe’ met pastrami, butternut of coppa Belgasconne tot boekweit en geitenkaassalade of de klassieke waldorf tot rundsstoofvlees met bruine Leffe en Genste waterzooi. “Of wat ‘de mama’ voor haar kinderen zou klaarmaken, met de beste keuze van producten, lokaal, gezond, duurzaam en seizoensgebonden.”
(lees verder onder de foto)
CAW
Voor het vlees werkt Bram met lokale slagers en dubbeldoelrassen, die zowel melk als vlees geven. Maar De Mama biedt ook een rijk vegetarisch en veganistisch aanbod aan. “Vegan koken is geen probleem maar vegan koekjes en taarten bakken, is minder mijn ding”, bekent Bram. “Daarvoor doe ik beroep op de Sweethearts van de CAW Bakkerij, waar mensen werken die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Toen ik de bakkerij voor het eerst bezocht, had ik er meteen een goed gevoel bij, ik werk heel graag samen met hen.”
't Zuid
Momenteel wordt De Mama geplaagd door de werken aan de Gedempte Zuiderdokken en binnenkort wordt de Kronenburgstraat zelf ook aangepakt. “Maar als alle werken achter de rug zijn ligt er hier wel een prachtig park voor de deur”, gaat Bram verder. “Ik heb bewust voor ‘t Zuid gekozen, ik kende de buurt al en ik word hier met open armen ontvangen. De buren worden hier automatisch vaste klanten en juichen enkel maar toe wat ik doe. Ik voel me hier thuis en ik hoop dat ik hier kan blijven in mijn zaakje tot ik dood val.”
Meer info hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom Lily (11) géén plek in Antwerpse middelbare voorkeursschool krijgt: “Toeval beslist over het geluk van onze dochter... Zo onrechtvaardig”
Antwerpen -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
-
Tram 1 éénmalig gekleed in kleurrijke bloemen en hangplanten: “Om groen in het district te promoten”
Antwerpen -
Nieuwe fietstunnel onder Turnhoutsebaan in Deurne geopend
In Deurne is de nieuwe fietstunnel onder de Turnhoutsebaan ter hoogte van de westelijke kant van het Rivierenhof geopend. Je kan er de Turnhoutsebaan veilig ondergronds kruisen, en de tunnel sluit ook aan op het Ringfietspad en op het Rivierenhof zelf.Deurne -
Proefvergunning ISVAG-oven in Wilrijk niet geschorst: geen dringendheid aangetoond
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft een spoedprocedure tegen de proefvergunning voor de ISVAG-afvalverwerkingsinstallatie langs de Boomsesteenweg in Wilrijk afgewezen. De hoogdringendheid van de procedure, gestart door enkele omwonenden en twee milieuverenigingen, is volgens de Raad niet aangetoond.Wilrijk -
PREMIUM
Liefde gevolgd naar Syrië, maar daar werd ze twee keer gedwongen uitgehuwelijkt. Nu krijgt IS-bruid 48 maanden cel
Antwerpen