Een goudkopleeuwaap van de Antwerpse ZOO.
Volledig scherm
PREMIUM
Een goudkopleeuwaap van de Antwerpse ZOO. © Jonas Verhulst


Zoo in de bres voor goudkopleeuwapen in Braziliaans regenwoud: “Om de aapjes te helpen moeten we eigenlijk de chocolade-industrie redden”

AntwerpenZOO Antwerpen is niet alleen bekommerd om het welzijn van dieren in hun eigen dierentuin, ze doet ook over de hele wereld onderzoek om soorten beter te kunnen beschermen. Door de ontbossing van het Braziliaanse regenwoud bijvoorbeeld wordt het leefgebied van goudkopleeuwapen steeds kleiner. Dankzij onderzoek van Kristel De Vleeschouwer (49) van ZOO Antwerpen blijkt dat de dieren wél kunnen overleven wanneer cacaotelers de hoge bomen op hun plantages laten staan. Er is nu een plan uitgewerkt om de beestjes meer kansen te bieden.

  1. Eén van de laatste frietbarakken in ‘t stad gered: “Zeven jaar lang leefden we in onzekerheid”
    PREMIUM
    Antwerpen

    Eén van de laatste frietbarak­ken in ‘t stad gered: “Zeven jaar lang leefden we in onzeker­heid”

    Frituur Royerssluis - één van de laatste échte frietbarakken in Antwerpen - verdwijnt dan toch niet. De zaak, die sinds de jaren 60 naast de gelijknamige sluis aan het Noordkasteel is gelegen, krijgt een nieuwe stek, iets verderop aan het Oosterweelkerkje. Zeven jaar lang leefden uitbaters Martine en Marc in onzekerheid. Nu slaken ze een zucht van opluchting.