Assadollah A.
Volledig scherm
Assadollah A. © RV

Belgische rechtbank straft Iraanse spion met 20 jaar cel voor mislukte aanslag

Een Iraanse diplomaat/spion Assadolah A. is door de Antwerpse strafrechter veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Hij was het brein achter een verijdelde terreuraanslag in Frankrijk in 2018 op een massacongres van de Iraanse verzetsbeweging MEK. Assadolah A. beriep zich op zijn diplomatieke immuniteit, maar die veegde de rechtbank van tafel. Een Belgisch-Iraans koppel uit Antwerpen dat de aanslag moest uitvoeren, krijgt een celstraf van 15 en 18 jaar. De veroordeling werd door de Iraanse opposanten op luid applaus onthaald. 

 1. Liet Antwerpse douanier met drankprobleem zich door Most Wanted-drugssmokkelaar omkopen? “Op twee jaar van zijn pensioen zou hij zich toch niet met criminelen inlaten”
  PREMIUM
  Antwerpen/Temse

  Liet Antwerpse douanier met drankpro­bleem zich door Most Wan­ted-drugssmok­ke­laar omkopen? “Op twee jaar van zijn pensioen zou hij zich toch niet met criminelen inlaten”

  De 58-jarige douanier K.D.M. die vorige week in een nieuw Sky ECC-onderzoek werd gearresteerd, blijft voorlopig in de cel. Hij zou volgens de procureur de Most Wanted-crimineel Tom Michielsen hebben geholpen bij drugssmokkel. “Mijn cliënt is enkele jaren geleden zelf door drugscriminelen bedreigd via WhatsApp en ook fysiek aangepakt", zegt advocaat Mathias De Daele.
 2. Luxe aardappelen en een bom bij Pizza Hut: hoe de aanslag van Iraans-Belgisch koppel verijdeld werd
  PREMIUM

  Luxe aardappe­len en een bom bij Pizza Hut: hoe de aanslag van Iraans-Bel­gisch koppel verijdeld werd

  Een onopvallend koppel uit Wilrijk wordt op 30 juni 2018 op de snelweg achtervolgd en klemgereden door de speciale eenheden. Wat het Iraans-Belgisch koppel in de auto niet weet, is dat de veiligheidsdiensten hen al een tijd volgen. Ze zijn op de hoogte van hun gesprekken met een Iraanse diplomaat en de plannen om een aanslag te plegen. Hoe het van “luxe aardappelen” tot een bom ging.