Aardwarmte voor 255 woningen in Wilrijk: “Totale woonkost kan met 40 procent zakken”
AntwerpenAardwarmte wordt steeds meer het duurzame antwoord op de stijgende gasprijzen. In Wilrijk krijgen ze vanaf 2023-2024 het voorlopig grootste BEO-veld van Vlaanderen voor residentieel wonen. Projectontwikkelaar Triple Living haalt warmte van 150 meter diepte voor de 255 woningen van Tuinen van Eden.
Philippe TruytsLaatste update:28-02-22, 19:49
BEO staat voor boorgat-energieopslag. De techniek bestaat al enkele jaren. Tot nu toe zie je het vooral bij grote kantoorgebouwen en ziekenhuizen. Het Antwerpse Provinciehuis heeft het grootste buizennetwerk van België. Ook het Sint-Vincentiusziekenhuis wordt op die manier milieuvriendelijk verwarmd. Voor Tuinen van Eden zijn ze er nu ook aan begonnen. Die nieuwe residentiële ontwikkeling ligt langs de zuidkant van de Krijgslaan in Wilrijk.
We brengen fijne buisjes gevuld met water in de bodem. In de winter zullen die warmte onttrekken aan de bodem, in de zomer koelte. Op die diepte ben je zeker van een vrij constante bodemtemperatuur.
Elisa Cousy, Triple Living
Elisa Cousy (Triple Living): “Het BEO-veld komt onder de ondergrondse parking. We boren 146 meter diep. In een eerste fase gaat het om 48 boringen. We brengen fijne buisjes gevuld met water in de bodem. In de winter zullen die warmte onttrekken aan de bodem, in de zomer koelte. Op die diepte ben je zeker van een vrij constante bodemtemperatuur. Het hele netwerk van buizen wordt aangesloten op een warmtepomp in de kelder van het gebouwencomplex. Via vloerverwarming in de woningen kun je dan voor een aangenaam binnenklimaat zorgen. ’s Zomers zorgt het BEO-veld voor passieve koeling.”
Zonnepanelen
Het E-peil van Tuinen van Eden duikt onder 30, de norm om van een BEN-woning (bijna-energieneutraal) te kunnen spreken. Soms is het zelfs lager dan 20. Naast de bodemwarmte zijn er uiteraard ook zonnepanelen in het complex. “De bewoners worden op die manier in hoge mate onafhankelijk van het energienetwerk. Als je naar de volledige woonkost kijkt, zal die zo’n 40 procent lager liggen”, zegt Kristof Schellekens van Triple Living.
Alles samen laat de projectontwikkelaar 115 boringen uitvoeren. Dat is nodig om uiteindelijk alle gebouwen te verwarmen en te koelen. Elisa Cousy: “Aan de 48 boringen voor de eerste fase wordt nog zo’n twee weken gewerkt. De hele autoluwe woonsite willen we opleveren in 2024, maar de eerste woningen zullen al in 2023 klaar zijn.”