Paleontologen Olivier Lambert en Stijn Goolaerts met het fossiel in 2013.
Volledig scherm
Paleontologen Olivier Lambert en Stijn Goolaerts met het fossiel in 2013. © BELGA

3 miljoen jaar oud skelet uit Antwerpse haven nieuw puzzelstuk in evolutie van walvissen

Paleontologen hebben een nieuwe walvissensoort beschreven, die zo'n 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee rondzwom. ‘Antwerpibalaena liberatlas’  is een uitgestorven neef van de noordkapers, een bedreigde walvissensoort. Het goedbewaarde fossiele skelet werd in 2013 gevonden in de Antwerpse haven. Een uitgebreide studie van de anatomische verschillen tussen het fossiel en beendermateriaal van de nog bestaande soorten, biedt meer inzicht in de evolutie van de echte walvissen, die door een gebrek aan goed beschreven vondsten tot nu toe onduidelijk bleef.

4 reacties

 • Marc Wouters

  12 maanden geleden
  Annie, de mensen die ons zouden moeten leiden weten niet altijd waar het geld het meeste nut heeft. Maar investeren in wetenschap is altijd goed gebleken voor de ontwikkeling van de welvaart. Het omgekeerde, het niet langer investeren in wetenschap leidt naar verarming.
 • Rudy Huybens

  12 maanden geleden
  annie, uit het verleden kan je veel leren. hoe de aarde is ontstaan bv, hoe de eerste dieren zijn ontstaan, hoe de mens er is uit voortgekomen. dat het jou niet interesseert is jouw volste recht, mij interesseert het in elk geval enorm.
 • Walter Van Criekinge

  12 maanden geleden
  Prachtig dat met zulke grote werken er plaats is voor wetenschappelijk onderzoek. Dit is zoals de Coronacrisis, meten is weten. En ja wetenschap is niet voor iedereen weggelegd, nietwaar.
 • annie laureys

  12 maanden geleden
  Wat kost dat allemaal !! , ze zouden ze dat geld beter in verbetering van de wegen steken , wat nut heeft het om iets te weten over , 3 miljoen jaar oud skelet , daar heeft niemand nut bij .
 1. Uitzonderlijk bezoek van grijze walvis in Napels
  Play

  Uitzonder­lijk bezoek van grijze walvis in Napels

 2. Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleutels af
  Play

  Ella (29) spot sluikstor­ters, filmt alles en neemt autosleu­tels af