Nadat een endoscoop bij een patiënt wordt ingebracht, wordt die grondig gereinigd, zoals hier gedemonstreerd wordt. Nu gaat alles goed, maar in oktober gebeurde het niet volgens het boekje.
Volledig scherm
PREMIUM
Nadat een endoscoop bij een patiënt wordt ingebracht, wordt die grondig gereinigd, zoals hier gedemonstreerd wordt. Nu gaat alles goed, maar in oktober gebeurde het niet volgens het boekje. © Joel Hoylaerts/Photo News

110 patiënten riskeren infectie door slecht ontsmette endoscoop: hoe kon dat gebeuren?

Er hebben 110 mensen mogelijks een infectie opgelopen, nadat ze in het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis werden onderzocht met een onvoldoende ontsmette endoscoop. In het slechtste geval riskeren zij een hiv-besmetting, al is die kans bijzonder klein. Volgens het ziekenhuis heeft de firma die het ontsmettingsbad onderhoudt een fout gemaakt. Hoe kon dat gebeuren?

8 reacties

 • Stef Luyten

  2 weken geleden
  Dit is idd ongelofelijk! 2 verschillende koppelingen en het probleem is opgelost. Vergissen is menselijk maar dit toestel had nooit mogen goedgekeurd worden.
 • Annie Vancauteren

  2 weken geleden
  Mijn grootmoeder zei. Blijf zo veel mogelijk bij de dokters weg. Een dokter vindt altijd wel iets. Zie de virologen in deze tijd.
 • Luc Maandag

  2 weken geleden
  Wat een Land zeg, geklungel alom, ze gaan ons nog meer uitlachen.
 • Stefaan BOGAERT

  2 weken geleden
  Hoe komt het dat bij zo een belangrijk apparaat twee darmen kunnen verwisseld worden? Heeft de fabrikant van dat apparaat nog nooit gehoord van verschillende aansluitingen die niet kunnen verwisseld worden? Een klein verschil in doorsnede is eenvoudig én levensreddend !! Sliepen de mensen die dat apparaat moesten certifiëren? Of deden ze dat op een maandagmorgen of een vrijdagnamiddag?
 • Jef Van De Plas

  2 weken geleden
  @ Anne Onsia , de apparaten zijn erg gespecialiseerd en vragen dikwijls het gespecialiseerde personeel om dat te onderhouden, en die toestellen worden meestal met een onderhoudscontract verkocht. Wat wel zou mogen is dat er een stuk meer apparaten beschikbaar zouden moeten zijn om onderzoeken te doen, teneinde een veilige turnover te hebben , en dat is nu heel frequent te nipt. Maar, een darmendoscoop voor kost al gauw enkele duizenden euro's, en beperkt men het aantal ,kwestie van centen, tja.
 1. Designhotel Eilandje in Antwerpen biedt kamers te koop aan
  Aangeboden door Triple Living

  Designho­tel Eilandje in Antwerpen biedt kamers te koop aan

  Een bijzondere vorm van investeren in vastgoed is het hotelvastgoed. Het concept om in één of meerdere hotelkamers te investeren kwam een aantal jaren geleden overgewaaid uit Amerika en is nu ook in België een vaste waarde geworden in de waaier aan investeringsmogelijkheden. In Antwerpen biedt het designhotel Eilandje hotelvastgoed te koop aan per kamer. Hoe interessant is investeren in zo een hotelkamer nu eigenlijk?
 2. Eerste ziekenhuismedewerkers krijgen Modernavaccin toegediend: “Ik heb hier echt naar uitgekeken”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Eerste ziekenhuis­me­de­wer­kers krijgen Modernavac­cin toegediend: “Ik heb hier echt naar uitgekeken”

  De eerste inenting met het Modernavaccin in België is een feit: Luc Clement (53), hoofdverpleegkundige van de COVID-afdeling, werd vanmiddag om 13 uur gevaccineerd in ZNA Middelheim in Antwerpen. Hij is een van de 120 personeelsleden van ZNA die vandaag een vaccin krijgen. “Ik heb geen minuut getwijfeld of ik het vaccin zou laten zetten, ik heb gezien wat het virus met een mens kan doen", aldus Luc.
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi
  Play

  Nieuwe beelden tonen hoe bestormers Capitool op zoek gaan naar Nancy Pelosi