Arbeidseconoom vindt ingreep Anderlecht niet solidair: “Typisch voetbal: sterkste schouders dragen minste lasten”
AnderlechtArbeidseconoom Stijn Baert vindt de ingreep van het Anderlechtmanagement niet solidair. “Terwijl de gewone werknemers de dupe zijn, blijven het bestuur en de spelers meer gespaard.”
Delen per e-mail
Paars-wit kiest ervoor een groot deel van zijn gewone werknemers op technische werkloosheid te plaatsen. Spelers en directie zullen een ‘aanzienlijke inspanning’ doen om de kosten te reduceren, meldde het perscommuniqué. Met als titel: ‘Anderlecht kiest voor solidariteit.’
“Maar hun actie getuigt net niét van solidariteit”, zegt arbeidseconoom en Anderlechtfan Stijn Baert van de UGent. Hij trekt al langer van leer tegen de beperkte RSZ-bijdragen die duurbetaalde voetballers moeten betalen. Die lijn wordt nu doorgetrokken. “De gewone werknemers, die lang niet zo veel zullen verdienen als de voetballers en bestuursleden, worden op de sociale zekerheid gezet. Terwijl de voetballers en de directie doorbetaald worden. Ook in coronatijden dragen de sterkste schouders de minste lasten. Typisch voetbal.”
Anderlecht stelt wel dat het bestuur en de spelers een ‘aanzienlijke inspanning’ zouden doen. “Een klassieke truc die ook in de politiek gebruikt wordt bij dergelijke crisissen. In de praktijk betekent dat dan misschien een toegift van 5 à 10 procent.” Navraag leert dat het inderdaad om één maandloon zou gaan – dus om zo’n toegift van 8,33 procent. “Terwijl de gewone werknemers terugvallen op 70 procent van hun basisloon, met nog eens aftrek van bedrijfsvoorheffing.”
Hij viseert ook niet enkel Anderlecht. “Ik snap wel dat de clubs hun spelers niet zomaar technisch werkloos kunnen zetten. Voetballers vertegenwoordigen het kapitaal van een voetbalploeg. Ik begrijp dat de clubs daar omzichtig mee moeten omspringen. Maar in deze moeilijke tijden is méér solidariteit wel op zijn plaats.”
Want het signaal dat er nu vanuit het voetbal komt, is alweer hetzelfde: pakken wat er te pakken valt
Dus zou het signaal er ook vanuit de spelers zélf moeten komen. Niet van de jeugdproducten die een minimumloon verdienen. Maar wie meer dan 100.000 euro per jaar verdient, zou een signaal kunnen geven door een deel van zijn salaris af te staan aan andere werknemers – die daardoor gespaard kunnen blijven van werkloosheid. “In het buitenland gebeurt dat al bij bepaalde clubs. Misschien moet een delegatie van spelers en clubs eens de koppen bij elkaar steken om te zien wat ze kunnen doen. Want het signaal dat er nu vanuit het voetbal komt, is alweer hetzelfde: pakken wat er te pakken valt. Dat is zonde.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAnderlecht12
Onze Anderlecht-watcher zag dat er nog eens geknokt werd bij paars-wit: “Vechtlust wordt evengoed een cruciaal facet. Want zonder…”
Prima zo: Anderlecht mág niet hautain zijn. Op naar een Brusselse derby. Anderlecht was weinig efficiënt op Club Luik, maar de mentaliteit maakte veel goed. Job done. -
PREMIUMRSC Anderlecht13
Anderlecht rouwt om oudste abonnee Remi (98): “Zelfs als we verloren, konden we met de glimlach naar huis. Dat was de laatste jaren wel anders”
-
Anderlecht28
Verdeeldheid onder Anderlechtfans na boze brief Franstalige supportersvleugel: “Die brief is opgesteld zonder enig overleg”
-
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUMAnderlecht1
‘Captain Sambi’ Lokonga moet Anderlecht meer dan ooit leiden: “De reeks over Michael Jordan op Netflix heeft me geïnspireerd”
Michael Jordan leerde hem hoe je leidt, maar ook dit seizoen lijdt Albert Sambi Lokonga (21) meer dan hem lief is met Anderlecht. De middenvelder is wel weer topfit en moet RSCA bij de hand nemen in het belangrijkste deel van het seizoen. “Misschien wil Verbeke me nog wel een jaar houden om Europees te spelen...” -
Multimedia
Geen techneut? Dit zijn alle specificaties van je smartphone uitgelegd
Van plan om een nieuwe smartphone te kopen? Er zijn heel wat zaken waar je op moet letten. Onze techredacteur legt je uit hoe je een smartphone kiest die voldoet aan wat jij wil. -
Anderlecht1
Vincent Kompany, ‘the day after’: “Als wij de basisprincipes begrijpen, dan zijn we een goeie ploeg”
‘t Werd een kort nachtje voor Vincent Kompany na de bekerwinst tegen de buren van Union. De focus van de T1 was echter al verhuisd richting Cercle Brugge, zowel zondag als in de kwartfinale van de Croky Cup de tegenstander van paars-wit. “Of ik een moeilijke match verwacht? Zijn er al makkelijke geweest dan?”
29 reacties
Lucie Vervaeke
Erwin Van Roy
Marc Germain
lu marissen
Karel Van Beeck