Anderlecht kleurt opnieuw dieprood: vorig seizoen 29 miljoen euro verlies, laatste vier jaar bijna 100 miljoen euro
AnderlechtOpnieuw een monsterverlies. 29 miljoen euro ging Anderlecht in het rood tijdens het seizoen 2020-2021. Over de laatste vier boekjaren maakte de club voor bijna 100 miljoen euro verlies. De kapitaalsverhoging van vorige week redde de club van het faillissement. “Maar onze aandeelhouders vragen om bij te springen: dat moet gedáán zijn”, zegt de nieuwe CEO Peter Verbeke.
Voor het vierde jaar op rij al sluit Anderlecht zijn boekjaar af met verlieslatende cijfers. Erger nog: het seizoen 2020-2021 is de derde opeenvolgende jaargang waarin de club tientallen miljoenen in het rood staat.
Twee seizoenen geleden legde RSCA een verlies van zo’n 26,5 miljoen euro neer, vorig jaar was er het absolute dieptepunt met 36,4 miljoen euro aan rode cijfers. De meest recente jaarrekening zal, eens gepubliceerd bij de Nationale Bank, een nieuw verlies van 29 miljoen euro aangeven. Het maakt dat RSC Anderlecht op vier seizoenen tijd net geen 100 miljoen euro verlies lijdt.
Slechtste cijfers van G6
Anderlecht maakte de voorbije vier jaar voor bijna honderd miljoen euro verlies. Paars-wit is zo met voorsprong de roodste club van België. Zelfs het financieel noodlijdende Standard doet het boekhoudkundig een pak minder slecht. Ook Antwerp ziet jaarlijks rode cijfers. Maar de redenering daar is anders: terwijl Anderlecht en Standard vooral probeerden om niet te zinken, zaait de Great Old om snel en stevig te groeien. AA Gent, Club Brugge en vooral Racing Genk laten zien dat een topclub in België ook (veel) winst kan maken.
Vooral de gigantische salarismassa en andere kosten, zoals makelaarslonen, waren de voorbije jaren belangrijke factoren in de verliezen van Anderlecht. Al te vaak bleken dat verloren kosten. Toen Peter Verbeke de leiding over het sportieve departement kreeg, moesten 23 spelers van de payroll verdwijnen.
Dat is, op Trebel en Bakkali na, gelukt. Beide heren wegen met hun salaris weliswaar nog steeds zwaar op de loonlast. Het contract van Bakkali loopt komende zomer af, dat van Trebel pas medio 2023. De club modderde voorts sportief aan en speelt al drie jaar geen Europees voetbal. En dan is er nog het coronavirus. Ook dat alles heeft zijn aandeel in de diepe put.
Anderlecht probeerde intussen te snoeien in spelerslonen en makelaarskosten. Daarom is het verlies iets minder zwaar dan het jaar voordien - maar 29 miljoen blijft nog steeds gigantisch. U begrijpt nog meer dat de verkoop van Jérémy Doku - voor zo’n 26 miljoen euro - en het strikt respecteren van erg beperkte transferbudgetten levensnoodzakelijk waren (en zijn) voor Anderlecht.
Bijspringen
Net als de kapitaalsverhoging van vorige week. Het eigen vermogen van RSCA ging dit jaar met liefst 52 miljoen euro in het rood. Dat is net geen verdubbeling in vergelijking met vorig seizoen. Zonder omzetting van schulden in kapitaal door Marc Coucke én injectie van vers kapitaal stevende de club recht op een faillissement af. “Ik ben Marc, Wouter (Vandenhaute, red.) en de mensen van CVC (Geert Duyck, Steven Buyse en Michael Lavrysen, red.) zeer dankbaar voor de oplossing”, zegt nieuwe CEO Peter Verbeke.
“Maar onze aandeelhouders vragen om bij te springen: dat moet gedáán zijn”, is Verbeke meteen ook duidelijk. Vanaf nu wil Anderlecht weer financieel gezond worden door sportieve successen en een strikt businessplan, uitgetekend voor de komende vijf jaar. Verbeke krijgt als CEO de leiding over die uitdaging. “De voorbije twee maanden hebben we een audit gedaan binnen de club. Op basis van die audit streven we naar een positief resultaat. Maar we zijn er nog ver vanaf. Er wacht ons nog heel veel werk.”
99 miljoen euro verlies onder Coucke (sinds 2017-18)
De verliezen:
(2016-17 350.504)
2017-18 -6.466.799
2018-19 -27.171.460
2019-20 -36.420.512
2020-21 -29.100.000
TOTAAL: -98.808.267 euro
Transfers: 65 miljoen euro plús
145 miljoen euro verkocht over die 4 seizoenen
80 miljoen euro aangekocht over die 4 seizoenen
Sinds Coucke-jaren in 2017:
Gemiddelde omzet per jaar: 85 miljoen
Gemiddeld verlies per jaar: -25 miljoen per jaar (30% van omzet)
Ben jij een voetballiefhebber? Speel dan mee met de Gouden 11 en bewijs je kennis.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zeno Debast klaar voor cruciale week: “Kompany en Vertonghen, ik heb enkel naast verdedigers van wereldklasse gestaan”
-
17
Zit seizoen er zondag op voor Anderlecht? Vertonghen: “Ik snap er de ballen van. Is onze competitie soms een experiment van UEFA?”
Eind april, einde seizoen voor Anderlecht? Jan Vertonghen hoopt na de domper in Alkmaar natuurlijk dat het zondag zover niet komt, maar hekelt wel het competitieformat van onze Jupiler Pro League. “Ik snap er de ballen van.” -
PREMIUMAnderlecht11
“Hij baalt en vloekt”: het drama van Yari Verschaeren door de ogen van zijn moeder en een kniespecialist
Geen kwartfinale van de Conference League, geen EK voor beloften. De wereld van Yari Verschaeren (21) stortte even in toen hij het zware verdict kreeg. Een kruisbandletsel houdt de speler van Anderlecht negen maanden, tot 2024, aan de kant. Moeder Carin en een knie-expert getuigen over de impact en de revalidatie. En nu Verschaeren out is, wat zijn de alternatieven voor Riemer? -
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
-
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
7
Na Club Brugge wil ook Anderlecht spits Thiago, Slimani twijfelt over verlengd verblijf
Ook Anderlecht is in de dans gesprongen om Thiago, de 21-jarige Braziliaanse spits die nadrukkelijk in de belangstelling van Club Brugge staat. Intussen twijfelt Slimani (34) over een verlengd verblijf in Brussel. -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
78 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageereric debanne
Rudy Van Dam
Marc Van Dorpe
Lode goyens
Jackie Horrie