David Wagman heeft zijn jodenster nooit weggegooid. "Dat is en blijft een belangrijke herinnering."
Volledig scherm
PREMIUM
David Wagman heeft zijn jodenster nooit weggegooid. "Dat is en blijft een belangrijke herinnering." © Mozkito

“Medisch onderzoek bij Duitsgezinde dokter bepaalde mijn leven”: Joodse David Wagman (89) dook tijdens WOII onder in Hekelgem

Amper 11 jaar was de joodse David Wagman toen hij in tranen afscheid nam van zijn ouders om onder te duiken bij een onbekend gezin in Hekelgem. Zowel hijzelf als zijn ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog, maar het scheelde maar weinig of het gezin werd gedeporteerd richting Duitsland. “Een Duitsgezinde dokter uit Hekelgem had ons kunnen verraden, maar hij heeft het niet gedaan. Dat was een wijze levensles voor mij. Nooit zal ik iemand beschuldigen enkel en alleen omdat hij deel uitmaakt van een bepaalde groep of gemeenschap.”

 1. 98-jarige veteraan zamelt tijdens wandeling geld in voor Talbot House: “Uit respect voor degenen die hun leven lieten in de oorlog”
  PREMIUM

  98-jarige veteraan zamelt tijdens wandeling geld in voor Talbot House: “Uit respect voor degenen die hun leven lieten in de oorlog”

  Oorlogsveteraan George Sutherland (98!) heeft op deze VE-day (Victory in Europe Day) een tocht van het Lijssenthoek Military Cemetery tot aan het Talbot House in Poperinge gemaakt. De Schot deed zijn #WalkwithGeorge als steun voor de ‘Every Man’s Club’, dat door de coronacrisis van de ondergang moet worden gered. “George is de belichaming voor wat Talbot House staat: hij brengt hoop in een moeilijke periode”, klinkt het.
 1. Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruidvrij houdt
  Play

  Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruid­vrij houdt

 2. Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond
  Play

  Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond