De Dender in Pamel in 2010, met zich op de Ninoofse industriezone. De weilanden staan volledig onder water waardoor je zelfs niet meer zag waar de Dender liep.
Volledig scherm
De Dender in Pamel in 2010, met zich op de Ninoofse industriezone. De weilanden staan volledig onder water waardoor je zelfs niet meer zag waar de Dender liep. © Tom Vierendeels

Kwart Vlaams-Brabanders woont in overstromingsgebied: Dender en Bellebeek bedreigen TARL-gemeenten

Ternat/Affligem/Roosdaal/LiedekerkeMeer dan een kwart van de Vlaams-Brabantse huishoudens woont op een plek met verhoogd risico op overstromingsgevaar. Dat laat gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) weten op basis van verschillende cijferbronnen. Zo’n 6,5 procent van de huishoudens woont in effectief overstromingsgebied terwijl zo’n 20 procent in potentieel overstromingsgebied woont. We zoomen in op de Dender en de omgeving van de Bellebeek, die problemen kunnen veroorzaken in Roosdaal, Liedekerke, Ternat, Affligem en Gooik.

2 reacties

 • clement tielemans

  1 jaar geleden
  Wij wonen ook in zogezegd overstromingsgebied volgens Brussel , ze zouden beter eens komen kijken hoe hoog wij wonen en hun werk goed doen , en de mensen juistere informatie geven.
 • Marc Devuldere

  1 jaar geleden
  Ik woon al 50 jaar in het volgens die fameuze kaart effectief overstromingsgevoelig gebied heb een kelder waar nog nooit water ingestaan heeft. In geen enkele woning in mijn buurt is er ooit al water binnengekomen. De omliggende weilanden staan wel regelmatig onder maar die zijn ook veel lager gelegen. Dus die kaart is waardeloos.
 1. Van vliegende kiekenpoten, tot looproutes voor het goede doel: hier beleef je een topweekend in Brussel en de rand
  PREMIUM
  londerzeel, brussel, dilbeek, gooik

  Van vliegende kiekenpo­ten, tot looproutes voor het goede doel: hier beleef je een topweekend in Brussel en de rand

  Heb je nog geen plannen voor het weekend van 24 en 25 september? Dan zullen wij je met plezier wat inspiratie bezorgen. Er zijn namelijk heel wat zaken te beleven in Brussel, de Rand en het Pajottenland. Van lopen ten voordele van kinderkanker tot straatfeesten en jaarmarkten. De zomer wordt feestelijk afgerond. Onze redactie helpt je graag verder met vijf leuke tips. Want thuisblijven, dat kan je tijdens de week ook, toch?
 2. “Ze zijn vertrokken en hebben hen nooit teruggezien.” Reconstructie van zware vechtpartij tussen Roemenen waarbij slachtoffer twee keer werd overreden
  PREMIUM
  Opwijk

  “Ze zijn vertrokken en hebben hen nooit terugge­zien.” Reconstruc­tie van zware vechtpar­tij tussen Roemenen waarbij slachtof­fer twee keer werd overreden

  De omgeving rond de als erfgoed erkende hoeve ‘In de Waaienberg’ staat bij buurtbewoners bekend als een plek waar al eens overlast kan zijn. Van nachtlawaai of op- en afrijdende auto’s kijken ze al lang niet meer op. Maar vorige zomer liep het er helemaal uit de hand toen na een zware vechtpartij een jongeman om het leven kwam. Een twintigtal Roemenen raakten slaags, waarbij zowat elk losliggend voorwerp gebruikt werd als wapen. Eén persoon werd zelfs twee keer overreden door een wagen. Vandaag vond een reconstructie plaats van die feiten. Het afgelopen jaar werden in totaal acht verdachten gearresteerd.