Henri Van Nieuwenborgh met zijn nieuwe boek waar hij meer dan een jaar aan heeft gewerkt.
Volledig scherm
PREMIUM
Henri Van Nieuwenborgh met zijn nieuwe boek waar hij meer dan een jaar aan heeft gewerkt. © Tom Vierendeels

Henri Van Nieuwenborgh (70) heeft boek over Jan de Lichte klaar: “Niet de volksheld zoals iedereen hem voorstelt”

AffligemAuteur Henri Van Nieuwenborgh uit Affligem heeft meer dan een jaar aan het nieuwe boek geschreven, deze keer over de historische figuur van Jan de Lichte. Dankzij de VTM-reeks is hij nu ook in Vlaanderen breder bekend. De auteur verzamelde de geromantiseerde verhalen die eerder verschenen en toetst die af aan de waarheid op basis van vonnissen die hij kon inkijken. “Een volksheld of Robin Hood? Vergeet het”, zegt hij. “De Lichte was een ordinaire crimineel.” Het is sinds 2011 al het negende werk van Affligemnaar.

1 reactie

 • Guy Goolaerts

  4 maanden geleden
  Prachtig henri voor je mooie werk,vroegere vriend
 1. Opwijkse pendelaars getrakteerd op een ‘eerlijk ontbijt’
  Opwijk

  Opwijkse pendelaars getrak­teerd op een ‘eerlijk ontbijt’

  Na een onderbreking van twee jaar deelde de adviescommissie Derdewereldhuis op afgelopen week opnieuw een Fair Trade ontbijt uit aan het station van Opwijk aan zo’n 300 pendelaars. Met deze actie brengt het Derdewereldhuis het thema Fair Trade, of eerlijke handel, onder de aandacht. Nieuw dit jaar is de aandacht voor de lokale boeren van bij ons. “Ook zij moeten immers een eerlijke prijs krijgen. In dat opzicht is de situatie voor de boeren in het Zuiden en in het Noorden gelijkaardig. En dat willen we graag meenemen in onze actie”, zegt Tom Bosman, voorzitter van de adviescommissie. Opwijk is al sinds 2012 erkend als Fair Trade gemeente.
 2. Na 15.000 leerlingen trekt Freddy (78) een streep onder zijn populaire verkeerslessen: “Die man die me rond de hals vloog omdat ik hem geholpen had... Dat vergeet ik nooit”
  PREMIUM
  Roosdaal

  Na 15.000 leerlingen trekt Freddy (78) een streep onder zijn populaire verkeers­les­sen: “Die man die me rond de hals vloog omdat ik hem geholpen had... Dat vergeet ik nooit”

  Dat de verkeerswet voor ex-commissaris Freddy Sonneville amper geheimen heeft, daar hoeft niemand echt van op te kijken. Maar dat dankzij hem duizenden jongeren leerden dat rechts standaard voorrang heeft, is wél een prestatie om met trots op terug te blikken. Toch komt er nu een einde aan de reeks gratis rijlessen voor stampvolle klassen die in 1977 begon. “Ik krijg nog dagelijks berichtjes van geïnteresseerden, maar ik moet hen wel teleurstellen. Mijn gezondheid is niet meer wat ze geweest is.”
 1. Affligem pakt uit met nieuw logo en nieuwe huisstijl: “We gaan voor uniformiteit en professionalisme”
  Affligem

  Affligem pakt uit met nieuw logo en nieuwe huisstijl: “We gaan voor uniformi­teit en professio­na­lis­me”

  Het lokaal bestuur van Affligem neemt voor haar communicatie afscheid van het wapenschild en lanceert een gloednieuw gemeentelijk logo. Al wordt er niet alleen van het wapenschild afscheid genomen. “Zowat elke dienst had intussen al een eigen logo met eigen kleuren uitgewerkt”, klinkt het. “We gaan nu voor uniformiteit. En het moment is goed gekozen, want het was tijd om ons briefpapier te vervangen.”