Zoontje Jelle en moeder Anita Vandersmissen. Jelle kwam na 35 weken op de wereld met een te groot hart en een vernauwing van de aorta. Anita strijdt met vzw Des In Belgium al decennia voor erkenning.
Volledig scherm
Zoontje Jelle en moeder Anita Vandersmissen. Jelle kwam na 35 weken op de wereld met een te groot hart en een vernauwing van de aorta. Anita strijdt met vzw Des In Belgium al decennia voor erkenning. © RV/PhotoNews

Na 50 jaar eindelijk erkenning voor slachtoffers horrorpil DES? “Uiterst zeldzame kanker gevonden bij meisje van acht jaar oud”

Met een open brief van meer dan 120 experts, artsen en organisaties als Kom Op Tegen Kanker ligt een ultieme poging tot erkenning van de slachtoffers van horrorpil DES op tafel. Vijftig jaar geleden kwamen al de eerste gruwelijke gevolgen van het ‘geneesmiddel’ als hersenverlammingen, kankers en extreme vroeggeboortes aan het licht. “Die honderden slachtoffers zijn het topje van de ijsberg”, zegt de Aarschotse voortrekker en zelf DES-dochter Anita Vandersmissen.

  1. Horrorpil DES. Waarom ons land vroeggeboortes, kankers en misvormingen als gevolg van ‘onzichtbare Softenon’ al 75 jaar lang doodzwijgt: “Tot drie keer toe kreeg ons baby'tje een hersenbloeding”
    PREMIUM

    Horrorpil DES. Waarom ons land vroegge­boor­tes, kankers en misvormin­gen als gevolg van ‘onzichtba­re Softenon’ al 75 jaar lang doodzwijgt: “Tot drie keer toe kreeg ons baby'tje een hersenbloe­ding”

    Belgische artsen en gynaecologen schrijven in 1947, 75 jaar geleden, voor het eerst het geneesmiddel Distilbène voor. Het kunstmatig hormoon DES belooft miskramen te voorkomen. De gevolgen voor ouders, kinderen én kleinkinderen zullen gruwelijk blijken en zijn tot op vandaag nog voelbaar bij de 60.000 à 100.000 slachtoffers. Zij blijven strijden voor erkenning. Hoe reageert de politiek en wat met de producent van het middel? “Ik heb altijd het gevoel gehad vergiftigd te zijn en in zekere zin ben ik dat ook”, zegt DES-dochter Marianne. “Via de bloedlijn, via mijn moeder.”