Sint-Maarten en Zwarte Piet in Aalst in 1958.
Volledig scherm
PREMIUM
Sint-Maarten en Zwarte Piet in Aalst in 1958. © Herman Louies/Stadsarchief Aalst

“Zwarte Piet is niet racistisch, de reacties op sociale media zijn dat vaak wél”: in Aalst woedt de discussie volop

Aalst“Walgelijk”, zo noemde basketballer Jean-Marc Mwema de ‘blackface’ van de Zwarte Pieten bij Okapi Aalst afgelopen weekend. Aalstenaars schoten meteen in een kramp: “Wij zijn geen racisten, maar Zwarte Piet zit in ons DNA en is ons erfgoed”. Bij nader inzien blijkt dat laatste argument nogal relatief. “Martinus van Tours, zoals Sint-Maarten heette, heeft nooit Zwarte Pieten aan zijn zijde gehad”, zeggen erfgoedexperts. Maar wanneer arriveerde Zwarte Piet dan voor het eerst in Aalst? En is het niet hoog tijd voor bezinning? De reacties die we sprokkelden, blijken erg verdeeld.

 1. INTERVIEW met klimaatexpert Alex Polfliet: “Als er één rivier is die elektriciteit kan opwekken, is het de Dender”
  PREMIUM
  Aalst

  INTERVIEW met klimaatex­pert Alex Polfliet: “Als er één rivier is die elektrici­teit kan opwekken, is het de Dender”

  Haalt Aalst in de toekomst zijn energie uit de Dender? Wind kan stilvallen, de zon kan ondergaan, maar het water van de Dender blijft altijd stromen. Of Tereos binnen 100 jaar nog het warmtenet van de Zuidkaai zal bevoorraden is onzeker, maar de Dender zal er altijd zijn. Ooit zag de rivier zwart van de vervuiling, dreef er onnatuurlijk schuim op en stierven de vissen. Ondertussen is de Dender al veer properder, en volgens klimaatexpert Alex Polfliet kan ze bovendien energie opwekken voor duizenden gezinnen.
 2. ‘Musicerende engelen’ als voorsmaakje van meer kleur in grauwe Sint-Martinuskerk: “We halen de somberheid van de muren”
  PREMIUM
  Aalst

  ‘Musiceren­de engelen’ als voorsmaak­je van meer kleur in grauwe Sint-Martinus­kerk: “We halen de somberheid van de muren”

  De Sint-Martinuskerk in Aalst mag dan wel bekend staan om haar Rubensschilderij en beroemde preken van priester Adolf Daens: van de vele vochtplekken en vaalgrijze hoge muren wordt geen mens echt ‘happy’. Daar komt de komende jaren verandering in, want restaurateurs zijn al dat vieze stof van de muren aan het vegen. De kerk krijgt tegen 2027 een volledige opfrisbeurt. Het eerste knappe resultaat is er al: vanonder de vuile laagjes verschenen kleurrijke musicerende engelen.