“Zuidkaai wordt niet alleen een architecturaal hoogstandje, de appartementen worden ook bijzonder duurzaam", belooft de bouwpromotor.
Volledig scherm
PREMIUM
“Zuidkaai wordt niet alleen een architecturaal hoogstandje, de appartementen worden ook bijzonder duurzaam", belooft de bouwpromotor. © Zuidkaai

Zuidkaai wordt eerste Aalsterse ‘gasloze’ woonbuurt door restwarmte Tereos-fabriek, maar critici waarschuwen: “Dit wordt tweede Interstoom-fiasco”

AalstBurgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en schepen Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) hebben de eerste spadesteek gegeven voor de Zuidkaai. Op de voormalige Electrabelsite verrijzen de komende jaren 230 luxueuze appartementen. Het moet de eerste ‘gasloze’ woonbuurt van de stad worden, verwarmd met de restwarmte van de fabriek Tereos. Een toonbeeld van duurzaamheid en groene energie, luidt het. Volgt de kritiek: hoe duurzaam is het, als Tereos zelf verantwoordelijk is voor een derde van de totale CO2-uitstoot in Aalst?

 1. Omgevingsinspectie wil dat Tereos iets doet aan geurhinder: “Negatief effect op deel van Aalsters woongebied”
  PREMIUM
  Aalst

  Omgevings­in­spec­tie wil dat Tereos iets doet aan geurhinder: “Negatief effect op deel van Aalsters woongebied”

  De omgevingsinspectie van het departement Omgeving heeft het bedrijf Tereos in Aalst aangemaand om nieuwe maatregelen te nemen tegen de geurhinder voor de woonzones in de buurt van het bedrijf. Tereos is een glucose- en ethanolfabriek van 9 hectare groot op het eiland Chipka in het stadscentrum van Aalst. De fabriek moet nu een saneringsplan opmaken voor de geurproblematiek.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 1. “Restwarmte Tereos als alternatieve energiebron voor stadsgebouwen? Dit doet denken aan het Interstoom-debacle”: Terexit niet enthousiast over overeenkomst tussen stad en bedrijf
  Aalst

  “Restwarmte Tereos als alternatie­ve energie­bron voor stadsgebou­wen? Dit doet denken aan het Interstoom-debacle”: Terexit niet enthousi­ast over overeen­komst tussen stad en bedrijf

  “Stevenen we af op een nieuw duur Interstoom-fiasco?”, zo reageert Terexit op de jongste overeenkomst van de stad Aalst en de fabriek Tereos. Terexit verzet zich tegen een verlengd verblijf van de 9 hectare grote fabriek in het stadscentrum van Aalst. De stad Aalst en Tereos maken plannen om de restwarmte van de fabriek te gebruiken als alternatieve energiebron voor onder andere stadsgebouwen, maar Terexit herinnert beiden aan fouten uit het verleden.