Sint-Martinuskerk geeft geheimen prijs
AALSTDe eerste Aalstenaars settelden zich in de 5de-6de eeuw na Christus aan de Dender, maar in tegenstelling tot wat Aalsterse kinderen op school leren, beperkte hun woongebied zich niet tot de omgeving van de Oude Vismarkt. Archeologisch onderzoek in de Sint-Martinuskerk en andere vondsten elders wijzen erop dat er al vroeg bewoning was, meer bepaald van de Dender tot de Molenstraat en de Grote Markt, en van het Sint-Jozefscollege tot aan de Burchtstraat.
Naar aanleiding van nieuwe vloerverwarming in de Sint-Martinuskerk werd gestart met archeologische opgravingen. Die archeologen deden enkele zeer bijzondere vondsten in het oude gebouw. Botten, beenderen, schedels en soms volledige skeletten.
In en rond het koor werden reeds verscheidene graven aangetroffen. "Alle graven hadden, geheel volgens de christelijke traditie, een west-oost oriëntatie. De gelovigen werden hierbij met het hoofd in het westen gepositioneerd.
Wederopstanding
Op deze manier was hun blik naar het oosten gericht, zodat ze tijdens de wederopstanding Christus konden aanschouwen", zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). "Mannelijke geestelijken lagen dan weer met het hoofd in het oosten, zodat ze hun blik naar de gelovigen gericht hadden. De meerderheid van de begravingen gebeurde in een eenvoudige grafkist. In enkele gevallen werd een grafkelder in baksteen aangetroffen. Overige stenen structuren die reeds zijn opgegraven, zijn de funderingen van pijlers van de huidige kooromgang."
Dat er skeletten zouden gevonden worden in de kerk, is geen verrassing. "Misschien nog interessanter is dat we vermoedelijk restanten hebben gevonden van de vorige kerk. Onder de vloer hebben we nu massieve Doornikse blauwe steen gevonden, die we niet kunnen linken aan het huidige gebouw", zegt archeoloog Bart Cherreté.
Gecorrigeerd
Op school leren Aalsterse kinderen dat de eerste bewoners zich gevestigd hadden waar nu het stadsarchief is. "De vondsten in de Sint-Martinuskerk en die van de laatste jaren elders in de stad wijzen erop dat de omgeving waar de eerste Aalstenaars woonden toch groter was dan dat wat de geschiedenisboeken vertellen. Dat verhaal moet gecorrigeerd worden. Het vroege Aalst omvatte de omgeving van de Oude Vismarkt, Molenstraat, Grote Markt, de speelplaats het van Sint-Jozefscollege en de Burchtstraat. Daar vinden we de oudste sporen terug. Zo hebben we een Merovingisch houten gebouw uit de 5de eeuw ontdekt onder de speelplaats van het college en een Byzantijnse munt uit de 6de eeuw ter hoogte van het stadsarchief."
Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) vindt dat Aalst zich meer op cultuurhistorisch vlak moet profileren. "De prachtige Sint-Martinuskerk, lange tijd de enige parochiekerk van de stad, is een van de parels aan onze Aalsterse kroon", zegt hij.
Op zondag 20 augustus is er een rondleiding van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. Meer op www.sintmartinuskerk.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
Livios
Je kan nu ook zonnepanelen huren: wat zijn de voor-en nadelen?
Wil je besparen op je energiefactuur met de installatie van zonnepanelen? Dan zal je eerst moeten een flinke investering moeten doen, vooraleer je er financieel voordeel uithaalt. Maar er duiken hier en daar ook initiatieven op waarbij je zonnepanelen kan huren. Hoe werkt dat precies? En hoe interessant is het? Bouwsite Livios zocht het uit. -
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
-
PREMIUMAffligem/Willebroek
Bart is ‘veiligste vrachtwagenchauffeur’ van 2022: “Tot mijn 26ste reed ik alleen met de bromfiets, vier jaar later zat ik in een vrachtwagen”
Bart De Smedt (50) uit Affligem is De Gouden Ridder van de Weg 2022, een jaarlijkse bekroning voor een vrachtwagenchauffeur die al tien jaar ongevallenvrij rijdt. De chauffeur van Nedcargo Logistics uit Willebroek doet zelfs straffer, want in zijn carrière van twintig jaar was hij nog nooit bij een ongeval betrokken. “Geluk op de baan speelt een rol”, aldus Bart. -
Aalst
Stad zoekt organisator voor de speelpleinwerking voor kinderen en jongeren met een beperking
De stad Aalst zoekt een organisator voor de speelpleinwerking voor kinderen en jongeren met een beperking. -
nacht van de atletiek
1500m-loper Ruben Verheyden knalt naar toptijd van 3.35.19 en haalt EK-limiet binnen
Ruben Verheyden (21) knalde op de Nacht van de Atletiek zaterdag in Heusden op imposante wijze naar de EK-limiet op de 1500m (3.36.00). In een ‘perfecte koers in perfecte omstandigheden’ finishte hij tweede in 3.35.19. -
PREMIUMAalst
Patisserie Antwerpia viert 70ste verjaardag: “Crème au beurre en appeltaart, zoals Joost en Brigitte het ons hebben geleerd”
Patisserie Antwerpia, een monumentale winkel in Aalst, viert dit weekend haar 70ste verjaardag. In 1952 werd de zaak opgestart door de familie Gossye, in 2019 namen Mher en Alina Sargsyan de patisserie vol enthousiasme over. “We mogen dan wel geboren zijn in Armenië, hier vind je alleen de producten waar Antwerpia altijd voor bekend heeft gestaan. De specialiteiten zijn nog altijd crème au beurre, appeltaart en een assortiment aan producten met ‘grand marnier’. We maken ze zoals de familie Gossye het ons heeft geleerd”, zeggen de uitbaters.