“Restwarmte Tereos als alternatieve energiebron voor stadsgebouwen? Dit doet denken aan het Interstoom-debacle”: Terexit niet enthousiast over overeenkomst tussen stad en bedrijf
Aalst“Stevenen we af op een nieuw duur Interstoom-fiasco?”, zo reageert Terexit op de jongste overeenkomst van de stad Aalst en de fabriek Tereos. Terexit verzet zich tegen een verlengd verblijf van de 9 hectare grote fabriek in het stadscentrum van Aalst. De stad Aalst en Tereos maken plannen om de restwarmte van de fabriek te gebruiken als alternatieve energiebron voor onder andere stadsgebouwen, maar Terexit herinnert beiden aan fouten uit het verleden.
Rutger LievensLaatste update:24-05-21, 20:19
Er wordt onderzocht of de restwarmte uit het productieproces van Tereos kan gebruikt worden voor het verwarmen van de nieuwe gebouwen en de voorziening van warm water. De stad Aalst wil stadsgebouwen aan dat warmtenet laten aantakken. Zo raakte vorige week bekend.
Niet iedereen reageert euforisch door dat nieuws. Terexit, dat vindt dat de tijd gekomen is dat Tereos gaat zodat de 9 hectare industrie in hartje Aalst voor andere dingen kan worden gebruikt, frist het collectieve geheugen op. “In 1955 was de elektriciteitsfabriek op de plek waar nu de Zuidkaai verrijst, pionier in Europa: met een netwerk van 45 kilometer buizen werd stoom naar 3.500 huizen, appartementen, scholen, fabrieken, ziekenhuizen en andere gebouwen gebracht. Electrabel (nu Engie) besliste in 2003 eenzijdig te stoppen met Interstoom in Aalst. Reden? Enkele grote afnemers, waaronder Tereos (toen Tate & Lyle), verdwenen uit hun orderboekje”, aldus Terexit.
De belastingbetaler
“De stad en ettelijke huishoudens moesten uiterlijk in 2006 overschakelen naar andere energievormen. De brave burger werd de dupe. De financiële tussenkomst van hogerhand volstond namelijk niet om de installaties bij particulieren nog maar te ontmantelen”, zeggen de mensen van Terexit. “Over de intentieovereenkomst tussen Engie, Tereos en de ontwikkelaar van de Zuidkaai is het stadsbestuur ‘in de wolken’. Héél bizar. Nieuwe woningen zijn namelijk BEN (Bijna Energie Neutraal) en dus heeft een duur warmtenet geen zin en maak je woningen opnieuw afhankelijk van één bron. Een monopolie dus. Leren we dan niets uit het verleden?”
Nieuwe woningen zijn namelijk BEN (Bijna Energie Neutraal) en dus heeft een duur warmtenet geen zin en maak je woningen opnieuw afhankelijk van één bron. Een monopolie dus. Leren we dan niets uit het verleden?
Terexit
“Dat voor een nieuwe ‘interstoominstallatie’ één kilometer leiding een miljoen euro kost, wars van de installatie, zegt men er liever niet bij. En wie gaat dat betalen? Tereos die een monopolie verwerft, de scholen, ziekenhuizen, particulieren of ontwikkelaars die een aansluiting wensen, of toch opnieuw de belastingbetaler?”, vraagt Terexit zich af. “De stad kreeg met betrekking tot dit warmtenet al negatief advies. Het artikel in de krant doet acute doofheid vermoeden bij het stadsbestuur. Weerom danst men met knikkende knieën naar de pijpen van de multinational.”
De enige juiste keuze
“De suikerfabriek Amylum werd in 2008 een bio-ethanolfabriek. Deze krachttoer lijkt louter op het krampachtig nastreven van de eigen energiedoelstellingen van de bio-ethanolfabriek, die meer dan 30 procent van de CO2-uitstoot in Aalst veroorzaakt, ongeveer een kwart van Aalst-centrum inpalmt en slechts een 350 arbeidsplaatsen telt”, zegt Terexit. “Deze steeds groter wordende groep Aalstenaars is verbolgen over deze plannen en wenst op Eiland Chipka een stadsdeel zoals het Kaaienplan dat ambieert. De bio-ethanolfabriek weg uit het centrum is de enige juiste keuze.”
“De Terexiteers hopen van harte dat de burgers ‘Interstoom bis’ niet hoeven te slikken en dat een kritisch beleid zal worden gevoerd. Tereos staat internationaal bekend als de fabriek die met alles wegkomt. Ook in Aalst. Stop met eieren te leggen onder de olifant in de porseleinwinkel”, besluit Terexit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.