Hopboer Luc Van Langenhove en hopboer op pensioen William vermeir.
Volledig scherm
PREMIUM
Hopboer Luc Van Langenhove en hopboer op pensioen William vermeir. © Swirko

REEKS UITSTERVEND RAS. Op bezoek bij hopboer Luc in Meldert: “Hoofd boven water gehouden dankzij verkoop van hopscheuten”

Als er vandaag de dag toeristen naar Aalst komen om het Rubens-schilderij in de Sint-Martinuskerk te bezichtigen, dan heeft de stad dat voor een stuk te danken aan die groene klimplant met de belletjes: hop.  In 1619 klopte de Aalsterse Sint-Rochusgilde van hop- en graanhandelaren namelijk aan bij niemand minder dan Peter Paul Rubens om een meesterwerk te produceren. Dat de Aalsterse gilde de schilder kon strikken betekent dat ze bijzonder vermogend was. Tegenwoordig is hop al lang niet meer de economische motor van de streek. Het enige dat ons nog herinnert aan het rijke verleden zijn wat straatnamen - de Hopmarkt en de Hopstraat in Aalst - en enkele hopvelden in de buurt van Erembodegem en Meldert. Lees meer over uitstervende beroepen in ons dossier

 1. Betty (77) stelt woning ter beschikking voor opnames van ‘Ferry: De Serie’: “Wist niet dat impact in het huis zo groot ging zijn, maar ze hebben beloofd om alles op te kuisen”
  PREMIUM
  Erembodegem

  Betty (77) stelt woning ter beschik­king voor opnames van ‘Ferry: De Serie’: “Wist niet dat impact in het huis zo groot ging zijn, maar ze hebben beloofd om alles op te kuisen”

  Voor de Netflix-serie ‘Ferry’ waren er een hele dag filmopnames in Erembodegem. Aan de Termurenlaan werd een politie-inval in scène gezet aan oude fabrieksloodsen. Betty Schepens (77) uit de Ijzerenweg zette dan weer haar woning ter beschikking van de filmploeg. Het resultaat is ten vroegste in 2023 te zien.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 3. Discussie over ijspiste gaat verder: “Als een rolschaatsbaan in Gent kan, waarom in Aalst niet?”
  PREMIUM
  Aalst

  Discussie over ijspiste gaat verder: “Als een rolschaats­baan in Gent kan, waarom in Aalst niet?”

  Gent vervangt haar ijspiste deze winter door een rolschaatsbaan en dat zou volgens Vooruit ook best in Aalst gebeuren. Toch houdt het stadsbestuur van Aalst vast aan schaatsen op ijs, ook al moet ze daarvoor naar alle waarschijnlijkheid 30.000 euro aan energiekosten betalen. “Een doorn in het oog van iedereen die het moeilijk heeft”, zegt Ann Van de Steen (Vooruit).