Hopboer Luc Van Langenhove en hopboer op pensioen William vermeir.
Volledig scherm
PREMIUM
Hopboer Luc Van Langenhove en hopboer op pensioen William vermeir. © Swirko

REEKS UITSTERVEND RAS. Op bezoek bij hopboer Luc in Meldert: “Hoofd boven water gehouden dankzij verkoop van hopscheuten”

Als er vandaag de dag toeristen naar Aalst komen om het Rubens-schilderij in de Sint-Martinuskerk te bezichtigen, dan heeft de stad dat voor een stuk te danken aan die groene klimplant met de belletjes: hop.  In 1619 klopte de Aalsterse Sint-Rochusgilde van hop- en graanhandelaren namelijk aan bij niemand minder dan Peter Paul Rubens om een meesterwerk te produceren. Dat de Aalsterse gilde de schilder kon strikken betekent dat ze bijzonder vermogend was. Tegenwoordig is hop al lang niet meer de economische motor van de streek. Het enige dat ons nog herinnert aan het rijke verleden zijn wat straatnamen - de Hopmarkt en de Hopstraat in Aalst - en enkele hopvelden in de buurt van Erembodegem en Meldert. Lees meer over uitstervende beroepen in ons dossier

 1. Ultraloper Dimitri loopt twee marathons per dag, 17 dagen lang: “Voor Kom Op Tegen Kanker en mijn overleden vader”
  PREMIUM
  Nieuwerkerken

  Ultraloper Dimitri loopt twee marathons per dag, 17 dagen lang: “Voor Kom Op Tegen Kanker en mijn overleden vader”

  Sommige sporters zijn al blij als ze één keer in hun leven een marathon kunnen uitlopen, maar Dimitri Parewyck uit Nieuwerkerken, bij Aalst, ziet het grootser. De ultraloper wil tussen 19 september en 10 oktober maar liefst 1.384 kilometer lopen, over de Belgische grens. 17 dagen lang zal hij elke dag tussen de 80 en 85 kilometer afleggen. Twee marathons dus, elke dag, 17 dagen lang. “Een eerbetoon aan mijn overleden vader”, zegt hij.
 2. Aalsterse studenten voor het eerst sinds corona terug op campus: “Verloren studententijd inhalen”
  PREMIUM
  Aalst

  Aalsterse studenten voor het eerst sinds corona terug op campus: “Verloren studenten­tijd inhalen”

  Voor het eerst sinds corona zijn de gangen van de hogescholen Odisee en Hogent in Aalst weer gevuld met studenten, want het nieuwe academiejaar is gestart. Veel is bij het oude gebleven, maar corona bleek ook een leerschool. Zo zal er volgens de nieuwe campusbeheerder van Odisee, Karen De Leenheer, meer dan ooit aandacht zijn voor studenten- én docentenwelzijn. En online lessen verdwijnen niet helemaal.
 1. Door corona kreeg online shoppen een boost, en dus ook het Aalsterse bedrijf MultiMinds: “Nu nog 23 medewerkers, maar over vijf jaar stijgt dat naar 60”
  PREMIUM
  Aalst

  Door corona kreeg online shoppen een boost, en dus ook het Aalsterse bedrijf MultiMinds: “Nu nog 23 medewer­kers, maar over vijf jaar stijgt dat naar 60”

  Door corona heeft online shoppen een ferme boost gekregen, wat het bedrijf MultiMinds geen windeieren heeft gelegd. Zeven jaar geleden startten Siegert Dierickx en Philippe Vlaemminck met MultiMinds en ondertussen telt het bedrijf al 23 medewerkers. “Binnen vijf jaar stellen we vijftig tot zestig mensen tewerk”, zeggen de ondernemers.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).