Groen wil Tereos-commissie: “Impact bedrijf onderzoeken en exit voorbereiden”
AalstGroen-gemeenteraadsleden Lander Wantens en Ingmar Baeyens pleiten voor de oprichting van een speciale Tereos-commissie in Aalst. “We vragen dat er een aparte commissie wordt opgericht om de impact van het bedrijf te onderzoeken en om een plan op te maken voor een toekomst zonder Tereos op het eiland Chipka.”
De aanwezigheid van Tereos op het Eiland Chipka staat ter discussie in Aalst. Tegenstanders, vertegenwoordigd door de actiegroep Terexit, vinden dat een fabriek van 10 hectare op 250 meter van de Grote Markt niet meer van deze tijd is. Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid vraagt dat Tereos de geurhinder aanpakt.
“Met de oprichting van een aparte commissie willen we dat er duidelijkheid komt over Tereos en de toekomstplannen”, zegt Groen. “We willen dat daar experts worden uitgenodigd om toelichting te geven over de effecten die het bedrijf heeft op de stad en haar omgeving. Wat is de impact van de geluid-, en geuroverlast? Wat met de opslag van gevaarlijke stoffen, zoals recent aangehaald door Terexit? Welke zijn de risico’s hiervan op de stad bij een calamiteit? Hoeveel belastinginkomsten vloeien er nu exact naar de stadskas? Maar ook: wat zijn de plannen van Tereos zelf, onder meer over het personeelsbeleid. En welke nieuwe invulling zou er op de site kunnen komen? We vinden dat dit in alle openheid moet besproken worden over partijgrenzen heen”, zo stelt Groen-fractieleider Wantens. “Dit dossier wordt vandaag door schepen De Gucht opnieuw op tafel gelegd en wij zijn daar blij mee. Het is duidelijk dat dit dossier leeft bij alle Aalstenaars, het moet nu eindelijk eens bespreekbaar gesteld worden zonder taboes”, weet Groen-collega Ingmar Baeyens.
Groen vraagt duidelijkheid
Groen vraagt duidelijkheid van de stad. “Bij de vergunningsaanvraag van het bedrijf in september waar er onder andere een uitbreiding gevraagd werd voor de opslag van gevaarlijke stoffen, heeft het CBS op 13 september unaniem positief geadviseerd. Nu lezen we berichten dat het goed zou zijn mocht de site omgevormd worden tot een ruimte voor wonen en kantoren. Als stad zou je consequent negatief moeten adviseren als het gaat over het bestendigen of uitbreiden van het bedrijf”, aldus Wantens.
“Laat het duidelijk zijn, wij zijn de eerste om jobs in onze stad te willen houden. Echter, op dit ogenblik heb je eigenlijk ook geen garanties dat het bedrijf de volgende jaren niet verder automatiseert en herkavelt, het is en blijft nu eenmaal een commerciële speler en geen staatsbedrijf”, zegt Groen. “Veel liever dan vanavond op onze beide oren te slapen dat die jobs hier zijn, willen wij een langetermijnvisie voor die fabriek en die site, zodat we zelf als stad de regie in handen krijgen. Het betreft een enorme oppervlakte in het hart van de stad, de mogelijkheden om dit op mensenmaat herin te richten zijn ongezien. Pak dit slim aan en je kan niet enkel de netto jobs behouden maar zelfs uitbreiden”, zegt Baeyens.
Tot slot pleit Groen ook om een spaarpot aan te leggen met de belastinginkomsten die jaarlijks van Tereos naar de stad komen. “We denken daarbij aan een bedrag van 10 procent dat ieder jaar opzij kan gezet worden om te investeren in de site als het bedrijf zou vertrekken”, aldus de partij. “De omvorming en sanering van de site zal veel geld kosten en zo kan de stad zich voorbereiden mocht het bedrijf plotsklaps vertrekken.”
“Geen goed idee”
Een speciale Tereos-commissie oprichten, is geen goed idee, vindt schepen van Stadsvernieuwing Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Ik wil dat gerust behandelen in de commissie Stadsvernieuwing of de gemeenteraad, maar nog een commissie speciaal voor Tereos, dat gaan we niet doen. Het is goed dat we daar met de gemeenteraadsleden eens van gedachten over wisselen, maar het zal veel nuttiger zijn om in dialoog te gaan met Tereos zelf”, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Inhaalmanoeuvre loopt fout: motorrijder gewond
Op de Oudenaardsesteenweg in Burst is een 46-jarige motorrijder gewond geraakt bij een inhaalmaalmanoeuvre. Hij kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend en werd daarna overgebracht naar het ziekenhuis in Aalst.Erpe-Mere -
De Lijn denkt aan nieuwe stelplaats achter carnavalshallen van Aalst: “Voor snellere elektrificatie van de busvloot”
De Lijn is in gesprek met de stad Aalst om de haalbaarheid van een stelplaats ter hoogte van het terrein ‘Bleekveld’ ten gronde te bekijken. De komst van die stelplaats is een belangrijke stap naar het laten rondrijden van elektrische bussen in Aalst. “De elektrificatie van de busvloot is belangrijke stap richting het behalen van de klimaatdoelstellingen”, klinkt het.Aalst -
-
Aalst
Burgemeester D’Haese: “Aalst carnaval gaat nog altijd door”
-
Wegen- en rioleringswerken in Ninovestraat gaan van start
De wegen- en rioleringswerken in de Ninovestraat in Haaltert zijn van start gegaan. De straat wordt volledig heraangelegd. De werken duren nog tot maart.Haaltert -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?