Steven Keymeulen toont een orgelboek van August Schollaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Steven Keymeulen toont een orgelboek van August Schollaert. © JP Swirko

August Schollaert en het mysterie van het orgel van De Zwarte Kat: “Bekend tot in Japan, maar in Aalst kent niemand hem. Die man verdient een straatnaambord”

AalstTienduizenden vinylplaten staan netjes geordend in de mancave van Steven Keymeulen (47). Het is echter geen vinyl dat hij ons wil laten zien, maar muziekboeken. Kartonnen orgelboeken, zigzag gevouwen, gelijmd en met ponsgaatjes. Op de cover staat telkens dezelfde naam: A. Schollaert. Bekend tot in Japanse en Amerikaanse musea, maar in zijn geboortestad Aalst heeft nog niemand van hem gehoord. Dit is het verhaal van August Schollaert en het verdwenen orgel van De Zwarte Kat.

 1. Het leven van Kamiel Sergant (3): ‘Iendracht Veroit’ en De Kamillekes
  PREMIUM
  Aalst

  Het leven van Kamiel Sergant (3): ‘Iendracht Veroit’ en De Kamillekes

  Oilsjteneers, doeme voesj?!’ Met die woorden zette Kamiel Sergant elk jaar met de popverbranding de Grote Markt van Aalst in vuur en vlam. De keizer van het carnaval is niet meer, maar wat een mooi leven heeft hij gehad. Mooi, omwille van de weerbaarheid wanneer het minder ging en de compassie die hij toonde voor wie het minder goed had. Deze week blikken we terug op de 86 jaar dat Kamiel Sergant bij ons was. Vandaag: De Kamillekes en Iendracht Veroit
 2. Het leven van Kamiel Sergant (1): zijn moeilijke jeugdjaren in Mijlbeek
  PREMIUM
  Aalst

  Het leven van Kamiel Sergant (1): zijn moeilijke jeugdjaren in Mijlbeek

  ‘Oilsjteneers, doeme voesj?!’ Met die woorden zette Kamiel Sergant elk jaar met de popverbranding de Grote Markt van Aalst in vuur en vlam. De keizer van het carnaval is niet meer, maar wat een mooi leven heeft hij gehad. Mooi, omwille van de weerbaarheid wanneer het minder ging en de compassie die hij toonde voor wie het minder goed had. Deze week blikken we terug op de 86 jaar dat Kamiel Sergant bij ons was. Vandaag: zijn jeugdjaren in Mijlbeek.