Aalst krijgt hoogste score voor beleid sociale woningen: “Bij mijn aantreden als schepen zaten we nog in de laagste categorie”
AalstVoor de vierde keer op rij behaalt Aalst de hoogste score voor haar sociaal woonbeleid. “De weg die het Aalsterse bestuur sinds 2012 is ingeslagen op vlak van sociaal wonen, werpt duidelijk vruchten af. Dat bevestigt het oordeel van de Vlaamse administratie”, zegt schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA).
Delen per e-mail
Wonen-Vlaanderen beoordeelt tweejaarlijks de inspanningen van een gemeente die worden geleverd om het Bindend Sociaal Objectief (BSO) te bereiken. Het BSO is een opgelegde Vlaamse doelstelling voor het bestaande en geplande aantal sociale woningen per gemeente.
Goeie punten
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en Wonen-Vlaanderen brengen de gemeenten onder in een van de volgende categorieën. Categorie 1: de gemeente volgt het groeipad, categorie 2a: de gemeente volgt het groeipad niet, maar levert voldoende inspanningen om haar BSO te bereiken, categorie 2b: de gemeente volgt het groeipad niet en levert onvoldoende inspanningen om haar BSO te bereiken.
Sinds 2014 nestelde Aalst zich stevig in de hoogste categorie. “Tweejaarlijks wordt de score weergegeven op basis van de cijfers van het voorgaande jaar. De meting van 2020 gaat dus over de cijfers van 2019. In 2012 behaalde Aalst slechts de laagste score 2b, wat gebaseerd was op de cijfers van 2011. Met andere woorden: sinds mijn aantreden steeg Aalst van de laagste naar de hoogste categorie”, zegt schepen Smeyers.
“Sinds mijn aantreden als schepen is een goede samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen een prioriteit. Dat helpt om de gewenste groei aan sociale woningen te behalen”, aldus de schepen.
Ongepaste euforie
Volgens de schepen zijn ‘armoedebestrijding en de mensen op de wachtlijst begeleiden naar een passende job de belangrijkste uitdagingen om de nood aan sociale woningen te verkleinen. “Daarnaast maken we uiteraard ook werk van de algemene betaalbaarheid en goede verhouding prijs-kwaliteit van alle huurwoningen in Aalst. Ook voor huurders die niet in aanmerking komen voor een sociale woning”, zegt schepen Sarah Smeyers (N-VA).
Groen-gemeenteraadslid Ingmar Baeyens vindt de euforie ongepast. “Het is een beetje vreemd om hier mee uit te pakken net wanneer er een belangrijke realisatie aan de Schietbaan aan een zijden draadje hangt. We dringen aan op een snelle deblokkering van dit dossier. Daarnaast blijft betaalbaar kwalitatief wonen een uitdaging. Zolang de wachtlijsten uitpuilen en mensen in armoede bij huisjesmelkers belanden is het werk verre van af. De stad van Daens mag meer ambitie tonen dan louter de vanuit Vlaanderen opgelegde norm te halen”, zegt aldus Baeyens.
2.000 wachtenden
Ook Sam Van De Putte (sp.a) vindt het ongepast dat dit bestuur zich fier op de borst klopt. “Met de borstklopperij van schepen Smeyers hebben de bijna 2.000 wachtenden op een sociale woning nog geen betaalbaar dak boven het hoofd. Onze stad heeft het BSO nog steeds niet bereikt. Die doelstelling loopt al van 2009 en Aalst is er nog steeds niet. Dit terwijl veel steden intussen véél verder gaan dan het opgelegde minimum aanbod”, zegt hij. “Het BSO is één iets. Maar dat is slechts een minimale doelstelling. We zien ondertussen dat de wachtlijst blijft toenemen. De echte toppers in het sociaal woonbeleid zijn steden die daarop werken, en die verder gaan dan het BSO. Aalst behoort daar helaas niet toe. Er is nog veel werk aan de winkel.”
Alexander Van Ransbeeck van PVDA legt het zo uit: “Er staan bijna 2.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Aalst. In 2016 waren het er +/- 1250. Dat is dus niet bepaald iets om trots op te zijn. De ongelijkheid neemt toe en de cijfers tonen dat aan. Projectontwikkelaars krijgen de rode loper uitgerold door het stadsbestuur. Wanneer doet de stad dat voor betaalbare en sociale woningen? Op een wachtlijst staan zorgt niet voor een betaalbaar en kwaliteitsvol huis. Er moeten vooral sneller bijkomende sociale woningen gebouwd worden, en dat gebeurt duidelijk niet genoeg”, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAalst
Clemence (88) en 113 andere bewoners woonzorgcentrum Sint-Job krijgen vaccin: “Ik heb geen minuut getwijfeld”
Clemence De Wit (88) liet zich donderdagmiddag het vaccin tegen corona toedienen, voor het oog van de fotografen en burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Een belangrijk en hoopvol moment”, zei de burgemeester achteraf. Ook in Aalst is de vaccinatiecampagne nu van start gegaan. Tegen eind deze maand zullen alle bewoners van Aalsterse woonzorgcentra hun prik gekregen hebben. -
Aalst
Stem pioniers van Aalsterse rap ‘Garcons Debilles’ naar de top van de ‘TOP053'
De Werf maakt een lijst van de beste Aalsterse nummers ooit gemaakt en daar mogen de Aalsterse hiphoppers van Garcons Debilles niet in ontbreken. -
Aalst
Een meteoriet viel neer in de buurt van Aalst. Zoek je mee?
Aalstenaars kijken best eens in hun tuin, want misschien ligt daar wel een meteoriet. Die stortte vrijdagochtend neer in de regio Aalst-Dendermonde, rond 7.52 uur. Het zou de zevende meteoriet zijn die in ons land wordt aangetroffen. -
-
PREMIUMAalst
Kwam de meteoriet neer in de achtertuin van Lieve? “Ik durf die steen bijna niet aanraken”
Viel de meteoriet in de achtertuin van Lieve Van Kerckhove in de De Ridderstraat in Aalst? “Ik hoorde een harde knal. Ik kwam buiten en zag deze steen liggen.” -
Aalst
Aalsterse haakt een Bernie Sanders-popje (mét typische wanten): “Restjes wol gezocht en aan de slag gegaan”
De Amerikaanse politicus Bernie Sanders ging de laatste dagen viraal met zijn outfit op de inauguratie van president Joe Biden en dat is ook Lieve Van Den Eeckhout uit Aalst niet ontgaan. Zij maakte een grappig Bernie-haakwerkje. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Wat is de ideale spaarbuffer?