Khalid Sheikh Mohammed op archiefbeeld
Volledig scherm
Khalid Sheikh Mohammed op archiefbeeld © AP

Militaire commissie start proces tegen 'brein' 9/11

Het proces tegen de Pakistaan Khalid Sheikh Mohammed, de vermeende architect van de aanslagen van 11 september 2001, is vandaag begonnen. Een militaire commissie op de zwaarbeveiligde Amerikaanse basis Guantanamo Bay in Cuba stort zich de hele week op het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak. Wie is het meesterbrein achter 9/11 en waarom duurt zijn berechting zo lang?

 1. Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrabber de hoogste van Manhattan"

  Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrab­ber de hoogste van Manhattan"

  Voor hij de 'leider van de vrije wereld' werd, had de vastgoedmagnaat en realityster Donald Trump een en ander te zeggen over de aanslagen van elf september en het is niet overdreven te stellen dat die uitspraken controversieel waren. Zo schepte Donald Trump de dag van de aanslagen op dat zijn wolkenkrabber in Wall Street, de Trump Building, "nu het hoogste gebouw van downtown Manhattan" was. Trump was ook de enige die mensen had zien juichen in Jersey, in wijken "met een grote Arabische bevolking". Een bloemlezing uit Trumps bizarre uitspraken over de aanslagen van 9/11, waarbij 2.996 dodelijke slachtoffers vielen.
 1. Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepenmacht in Syrië en Irak te verantwoorden

  Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepen­macht in Syrië en Irak te verantwoor­den

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft het wettelijke recht om Amerikaanse troepen voor onbepaalde duur in Syrië en Irak te houden, althans volgens het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Volgens het internationaal recht is de VS-aanwezigheid in Syrië niet legaal, tenzij het morele principe van R2P (de verantwoordelijkheid om te beschermen) hoger wordt ingeschaald dan het wettelijke principe van de territoriale integriteit.
 1. Morgen vieren de Amerikanen Thanksgiving. Maar wat is dat?
  Play

  Morgen vieren de Amerikanen Thanksgi­ving. Maar wat is dat?

 2. André Hazes Junior wil deze Hedwig wel heel graag in zijn 'The Voice Senior'-team
  Play

  André Hazes Junior wil deze Hedwig wel heel graag in zijn 'The Voice Senior'-team