Ray Pfeifer kreeg begin vorig jaar de sleutel van de stad New York. Naast hem staat komie Jon Stewart.
Volledig scherm
Ray Pfeifer kreeg begin vorig jaar de sleutel van de stad New York. Naast hem staat komie Jon Stewart. © AP

Brandweerheld 9/11 ruimde nog 8 maanden giftig puin en sterft bijna 16 jaar later

Raymond Joseph Pfeifer werd 59 jaar. De brandweerman uit Queens doorploegde in 2001 acht maanden lang het toxische puin van het World Trade Center in Manhattan, op zoek naar de stoffelijke resten van slachtoffers van de grootste terreuraanslag ooit op Amerikaanse bodem. Pfeifer werd zondag één van hen: hij overleed in Port Washington, New York, aan de complicaties van de kanker die hij bijna zestien jaar geleden opliep.

 1. Wat filmde deze officiële 9/11-fotograaf en is hij daarom voortvluchtig?
  HERNEMING

  Wat filmde deze officiële 9/11-fotograaf en is hij daarom voortvluch­tig?

  Na 11 september 2001 veranderde het leven van fotograaf Kurt Sonnenfeld spectaculair. Hij kreeg als een van de enigen volledige toegang tot ground zero, een paar dagen na de grootste terroristische aanslagen op Amerikaanse bodem ooit. Hij beweerde zaken te hebben gefilmd die bewijzen dat de Amerikaanse overheid op z'n minst op de hoogte was van de nakende terreur. Amper enkele maanden later werd hij verdacht van de moord op zijn vrouw. Sonnenfeld vluchtte naar Argentinië. Daar zit hij vandaag nog altijd. Evan Hughes zocht hem in juni in Buenos Aires op voor GQ. Naar aanleiding van de herdenking van de terreuraanslag nu vijftien jaar geleden, komt Sonnenfeld weer in het nieuws en hernemen wij dit artikel.
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Deze beelden van emotionele Bush tijdens 9/11 kregen we nog niet te zien

  Deze beelden van emotionele Bush tijdens 9/11 kregen we nog niet te zien

  De terreurdreiging heerst meer dan ooit over de hele wereld, maar het is alweer bijna 15 jaar geleden dat de VS de hel van 9/11 moest ondergaan. Er zijn opnieuw foto's vrijgegeven van die vreselijke dinsdag 11 september 2001, met focus op de toenmalige president George W. Bush. We zien hem de emoties verbijten naarmate de harde realiteit duidelijker wordt. Een selectie van wat de fotograaf zijn "reportage van een nachtmerrie" noemde.
 3. Patricia was twee jaar toen haar moeder stierf bij 9/11, nu kijkt ze "een van de monsters" recht in de ogen

  Patricia was twee jaar toen haar moeder stierf bij 9/11, nu kijkt ze "een van de monsters" recht in de ogen

  Patricia Smith was twee jaar oud toen haar moeder stierf bij de aanslagen van 11 september 2001. Moira was de enige vrouwelijke agent van het politiekorps van New York die die dag het leven zou laten. Drie maanden later reikte toenmalig burgemeester Rudy Giuliani postuum een medaille voor moed en zelfopoffering uit. De foto van de peuter - in haar rode jurkje en met die blijk van waardering rond de nek - ging de wereld rond.