20 jaar 9/11. VS herdenken terreuraanslagen en roepen op tot politieke eenheid

De Verenigde Staten hebben vandaag de circa 3.000 personen die twintig jaar geleden omkwamen bij de terreuraanslagen van Al Qaida herdacht. De Amerikaanse politiek vergezelde het herdenkingsmoment met een oproep tot eenheid.

 1. 20 jaar 9/11. De vijf beelden die niemand kan vergeten
  Play

  20 jaar 9/11. De vijf beelden die niemand kan vergeten

  Exact twintig jaar geleden slaat het noodlot toe in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen crashen doelbewust in de torens van het World Trade Center in New York. Een derde vliegtuig raakt het Pentagon. Een vierde en laatste vliegtuig komt dankzij de passagiers die de kapers overmeesteren, nooit aan op haar bestemming. Het crasht in een veld in Shanksville, Pennsylvania. In totaal komen zo’n 3.000 mensen om tijdens deze gitzwarte dag. 9/11 gaat voor eeuwig de geschiedenisboeken in, maar ook u herinnert zich ongetwijfeld nog deze beelden.
 2. Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Het is vandaag exact 17 jaar geleden dat terroristen vier vliegtuigen kaapten en verschillende aanslagen pleegden op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington. Een vierde aanslag mislukte. De toenmalige president van de Verenigde Staten, George W. Bush, gaf op het moment van de aanslagen een lezing in Florida. Foto’s, die pas jaren later werden vrijgegeven, tonen het moment waarop president Bush hoort over de aanval op de VS.