20 jaar 9/11. VS herdenken terreuraanslagen en roepen op tot politieke eenheid

De Verenigde Staten hebben vandaag de circa 3.000 personen die twintig jaar geleden omkwamen bij de terreuraanslagen van Al Qaida herdacht. De Amerikaanse politiek vergezelde het herdenkingsmoment met een oproep tot eenheid.

 1. Dit vinden de nabestaanden van de 9/11 slachtoffers van Trumps moslimban

  Dit vinden de nabestaan­den van de 9/11 slachtof­fers van Trumps moslimban

  Amerikaans president Donald Trump heeft herhaaldelijk de aanslagen van 11 september 2001 aangehaald ter verantwoording van zijn inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. De terroristen achter 9/11 kwamen echter uit geen enkel van de geviseerde landen. Maar wat vinden de nabestaanden van de aanslagen van Trumps moslimban? Die willen niet dat de nagedachtenis van hun geliefden wordt gebruikt om vluchtelingen schade te berokkenen.
 2. Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Het is vandaag exact 17 jaar geleden dat terroristen vier vliegtuigen kaapten en verschillende aanslagen pleegden op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington. Een vierde aanslag mislukte. De toenmalige president van de Verenigde Staten, George W. Bush, gaf op het moment van de aanslagen een lezing in Florida. Foto’s, die pas jaren later werden vrijgegeven, tonen het moment waarop president Bush hoort over de aanval op de VS.
 1. Patricia was twee jaar toen haar moeder stierf bij 9/11, nu kijkt ze "een van de monsters" recht in de ogen

  Patricia was twee jaar toen haar moeder stierf bij 9/11, nu kijkt ze "een van de monsters" recht in de ogen

  Patricia Smith was twee jaar oud toen haar moeder stierf bij de aanslagen van 11 september 2001. Moira was de enige vrouwelijke agent van het politiekorps van New York die die dag het leven zou laten. Drie maanden later reikte toenmalig burgemeester Rudy Giuliani postuum een medaille voor moed en zelfopoffering uit. De foto van de peuter - in haar rode jurkje en met die blijk van waardering rond de nek - ging de wereld rond.