Bijna een uur na de crash, stort de zuidelijke WTC-toren in New York in.
Volledig scherm
Bijna een uur na de crash, stort de zuidelijke WTC-toren in New York in. © AP

20 jaar 9/11. De vijf beelden die niemand kan vergeten

Exact twintig jaar geleden slaat het noodlot toe in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen crashen doelbewust in de torens van het World Trade Center in New York. Een derde vliegtuig raakt het Pentagon. Een vierde en laatste vliegtuig komt dankzij de passagiers die de kapers overmeesteren, nooit aan op haar bestemming. Het crasht in een veld in Shanksville, Pennsylvania. In totaal komen zo’n 3.000 mensen om tijdens deze gitzwarte dag. 9/11 gaat voor eeuwig de geschiedenisboeken in, maar ook u herinnert zich ongetwijfeld nog deze beelden.

 1. Brandweerheld 9/11 ruimde nog 8 maanden giftig puin en sterft bijna 16 jaar later

  Brandweer­held 9/11 ruimde nog 8 maanden giftig puin en sterft bijna 16 jaar later

  Raymond Joseph Pfeifer werd 59 jaar. De brandweerman uit Queens doorploegde in 2001 acht maanden lang het toxische puin van het World Trade Center in Manhattan, op zoek naar de stoffelijke resten van slachtoffers van de grootste terreuraanslag ooit op Amerikaanse bodem. Pfeifer werd zondag één van hen: hij overleed in Port Washington, New York, aan de complicaties van de kanker die hij bijna zestien jaar geleden opliep.
 2. Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepenmacht in Syrië en Irak te verantwoorden

  Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepen­macht in Syrië en Irak te verantwoor­den

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft het wettelijke recht om Amerikaanse troepen voor onbepaalde duur in Syrië en Irak te houden, althans volgens het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Volgens het internationaal recht is de VS-aanwezigheid in Syrië niet legaal, tenzij het morele principe van R2P (de verantwoordelijkheid om te beschermen) hoger wordt ingeschaald dan het wettelijke principe van de territoriale integriteit.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.