1. 20 jaar 9/11. De vijf beelden die niemand kan vergeten
  Play

  20 jaar 9/11. De vijf beelden die niemand kan vergeten

  Exact twintig jaar geleden slaat het noodlot toe in de Verenigde Staten. Twee vliegtuigen crashen doelbewust in de torens van het World Trade Center in New York. Een derde vliegtuig raakt het Pentagon. Een vierde en laatste vliegtuig komt dankzij de passagiers die de kapers overmeesteren, nooit aan op haar bestemming. Het crasht in een veld in Shanksville, Pennsylvania. In totaal komen zo’n 3.000 mensen om tijdens deze gitzwarte dag. 9/11 gaat voor eeuwig de geschiedenisboeken in, maar ook u herinnert zich ongetwijfeld nog deze beelden.
 1. Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Foto’s tonen moment waarop president Bush hoort over aanslagen van 9/11

  Het is vandaag exact 17 jaar geleden dat terroristen vier vliegtuigen kaapten en verschillende aanslagen pleegden op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington. Een vierde aanslag mislukte. De toenmalige president van de Verenigde Staten, George W. Bush, gaf op het moment van de aanslagen een lezing in Florida. Foto’s, die pas jaren later werden vrijgegeven, tonen het moment waarop president Bush hoort over de aanval op de VS.
 1. Overzicht: 17 jaar na 9/11 is het World Trade Center nog steeds niet volledig heropgebouwd.

  Overzicht: 17 jaar na 9/11 is het World Trade Center nog steeds niet volledig heropge­bouwd.

  Afgelopen weekend werd in New York het Cortlandt Street Station opnieuw geopend. Het metrostation, dat onder de Twin Towers lag, werd vernietigd tijdens de aanslagen van 9/11. Met de opening van het metrostation, dat de toepasselijke naam WTC Cortlandt Station kreeg, zijn de grootste herstellingswerken intussen uitgevoerd. Toch is het World Trade Center zeventien jaar na de aanslagen nog altijd niet volledig heropgebouwd.
 2. Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrabber de hoogste van Manhattan"

  Donald Trump na 9/11: "Juichende moslims" en "Nu is mijn wolkenkrab­ber de hoogste van Manhattan"

  Voor hij de 'leider van de vrije wereld' werd, had de vastgoedmagnaat en realityster Donald Trump een en ander te zeggen over de aanslagen van elf september en het is niet overdreven te stellen dat die uitspraken controversieel waren. Zo schepte Donald Trump de dag van de aanslagen op dat zijn wolkenkrabber in Wall Street, de Trump Building, "nu het hoogste gebouw van downtown Manhattan" was. Trump was ook de enige die mensen had zien juichen in Jersey, in wijken "met een grote Arabische bevolking". Een bloemlezing uit Trumps bizarre uitspraken over de aanslagen van 9/11, waarbij 2.996 dodelijke slachtoffers vielen.
 1. Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepenmacht in Syrië en Irak te verantwoorden

  Trump baseert zich op 16 jaar oud decreet om troepen­macht in Syrië en Irak te verantwoor­den

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft het wettelijke recht om Amerikaanse troepen voor onbepaalde duur in Syrië en Irak te houden, althans volgens het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Volgens het internationaal recht is de VS-aanwezigheid in Syrië niet legaal, tenzij het morele principe van R2P (de verantwoordelijkheid om te beschermen) hoger wordt ingeschaald dan het wettelijke principe van de territoriale integriteit.
 2. Brandweerheld 9/11 ruimde nog 8 maanden giftig puin en sterft bijna 16 jaar later

  Brandweer­held 9/11 ruimde nog 8 maanden giftig puin en sterft bijna 16 jaar later

  Raymond Joseph Pfeifer werd 59 jaar. De brandweerman uit Queens doorploegde in 2001 acht maanden lang het toxische puin van het World Trade Center in Manhattan, op zoek naar de stoffelijke resten van slachtoffers van de grootste terreuraanslag ooit op Amerikaanse bodem. Pfeifer werd zondag één van hen: hij overleed in Port Washington, New York, aan de complicaties van de kanker die hij bijna zestien jaar geleden opliep.
 1. Dit vinden de nabestaanden van de 9/11 slachtoffers van Trumps moslimban

  Dit vinden de nabestaan­den van de 9/11 slachtof­fers van Trumps moslimban

  Amerikaans president Donald Trump heeft herhaaldelijk de aanslagen van 11 september 2001 aangehaald ter verantwoording van zijn inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. De terroristen achter 9/11 kwamen echter uit geen enkel van de geviseerde landen. Maar wat vinden de nabestaanden van de aanslagen van Trumps moslimban? Die willen niet dat de nagedachtenis van hun geliefden wordt gebruikt om vluchtelingen schade te berokkenen.