BEERSE

FARMAGIGANT INVESTEERT 40 MILJOEN IN DUURZAME ENERGIE

Janssen haalt warmte op 2,4 km diepte

Een schematische voorstelling van het nieuwe warmtenet. - ton wiggenraad
Een schematische voorstelling van het nieuwe warmtenet. - ton wiggenraad

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica investeert maar liefst 40 miljoen euro op haar site in Beerse. Na de zomer zal een grote installatie neergepoot worden om tot 2,4 kilometer diep aardwarmte op te pompen voor de verwarming van haar gebouwen. De CO2-uitstoot neemt zo met dertig procent af. Janssen scoort daarmee een Vlaamse primeur.

De gebouwen van Janssen Pharmaceutica in Beerse. - RV
De gebouwen van Janssen Pharmaceutica in Beerse. - RV

Om een voorbeeld te geven van de indrukwekkende energiecijfers bij Janssen Pharmaceutica: het jaarlijkse elektriciteitsverbruik komt overeen met dat van 38.000 gezinnen. De CO2-uitstoot van het bedrijf is dan ook niet min. Daarom investeert het bedrijf nu fors in een duurzame energiebron. "We gaan aardwarmte ontginnen op een diepte van 2,4 kilometer", zegt woordvoerder Tim De Kegel.

"Dat is een diepte waarop wetenschappers al goed de risico's kunnen inschatten. Het water is op die diepte zo'n 90 graden Celcius. Het wordt opgepompt en wordt er via een warmtewisselaar uitgehaald. Het opgepompte water wordt dan rechtstreeks teruggepompt."

ton wiggenraad
ton wiggenraad

Tegen 2019

De start van de werken wordt na de zomer gegeven, met de aanleg van een gloednieuw energiegebouw en een hypermodern warmtenet. "De aanleg van het warmtenet staat eerste op het programma, om dan vermoedelijk in de lente van 2018 met de eerste boringen te starten", aldus De Kegel. "Tegen 2019 hopen we volledig operationeel te zijn. Dan zullen onze gebouwen voor onderzoek en ontwikkeling en de kantoren gekoeld en verwarmd worden met aardwarmte. De productiegebouwen voorlopig nog niet, maar dat kan eventueel in een latere fase. Het zal sowieso een hele besparing zijn, want we zitten nu nog met een warmtenet uit de jaren '60 en '70, waar bij hoge temperaturen veel energie verloren gaat. Bij deze warmtenetten, die van de vierde generatie, is er geen verspilling meer."

Janssen Pharmaceutica zorgt met de investering van 40 miljoen euro voor een Vlaamse primeur. Het krijgt dan ook overheidssteun. "Anders was dit project onmogelijk geweest", zegt CEO Stef Heylen. "Zo kunnen we gebruik maken van de garantieregeling voor het gebruik van aardwarmte."

Subsidies

Vlaams minister van energie Bart Tommelein beaamt dat. "Boren in de diepe ondergrond houdt steeds risico's in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie."

Janssen Pharma krijgt daarnaast ook nog eens miljoenen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (1,5 miljoen euro), het Agentschap Innoveren en Ondernemen (2 miljoen euro) en het Vlaams Energie Agentschap (4 miljoen euro).

Meer nieuws uit Vosselaar

 • "Van nul moeten beginnen" Vosselaar
  BEERSE

  "Van nul moeten beginnen"

  Ze zijn nog maar een goed jaar samen aan het BBQ'en, maar The Smokey Devils uit Beerse hebben meteen voor een stunt gezorgd op het Belgische kampioenschap… Meer
 • TURNHOUT

  Overvaller nachtwinkel opgepakt

  Een 45-jarige man uit Turnhout van Senegalese afkomst is opgepakt nadat hij vorige week een nachtwinkel in de Stationsstraat in Turnhout zou hebben overvallen.… Meer
 • TURNHOUT

  Massa maïs verspert weg

  Kasterlee De N19 is gisterenmorgen een tijd lang versperd geraakt door ladingverlies. Een tractor met een volle kar maïs was er een groot deel van zijn… Meer
 • Femke wil Miss De Luxe worden Vosselaar
  WECHELDERZANDE/RIJKEVORSEL

  Femke wil Miss De Luxe worden

  De 29-jarige Femke Hoes heeft de ambitie om Miss De Luxe te worden. Ze zit alvast in de finale. "Ik heb bewust voor deze verkiezing gekozen omdat je niet… Meer

Recente foto's uit Vosselaar

Agenda