OOSTDUINKERKE

DRIE KANDIDATEN SLAAGDEN VOOR EXAMEN EN ZIJN OFFICIEEL ERKEND

"Heel trots dat ik eerste vrouwelijke paardenvisser ben"

Nele vist garnalen in zee voor haar examen. - Benny Proot
Nele vist garnalen in zee voor haar examen. - Benny Proot

Nele Bekaert is geslaagd voor haar examen. Ze is nu officieel de eerste vrouw die erkend is als garnaalvisser te paard in Oostduinkerke. Zo is meteen een van de laatste echte mannenbastions verbroken. "Ik zal als vrouw zeker mijn mannetje staan", zegt ze trots. Ook Günther Vanbleu en Pieter De Dier slaagden voor hun praktische proef.

Nele schudt en wast haar vangst. - Benny Proot
Nele schudt en wast haar vangst. - Benny Proot

Een stralende zon gisterochtend boven het Oostduinkerkse strand. Nele, Günther en Pieter stonden met hun gezadelde boerenpaard klaar op de Zeedijk. De jury, met paardenvissers en politici, hield alle handelingen nauwlettend in het oog en nam notities. Sinds het ambacht erkend is door Unesco, moeten kandidaten twee jaar stage lopen en een proef afleggen. "Ik voel een gezonde portie kriebels in de buik", lachte Nele Bekaert, die resoluut ging voor de titel van eerste, vrouwelijke, erkende paardenvisser. "Het zou een eer zijn om bij de mannenbende te behoren." Günther en Pieter waren de nuchterheid zelve. "We hebben dit al zo vaak gedaan dat er van zenuwen geen sprake is. De zee, het paard en wij daar tussenin, dat is wat ons boeit aan dit ambacht."

Paardenvissers trekken enkel bij laag water naar zee. De drie moesten dus een flink eind stappen. Nadat ze de manden hadden opgeworpen en het net hadden bevestigd, was het tijd om de Noordzee in te duiken. Vrij vlot geraakten de drie kandidaten op de rug van hun trouwe paard. Na een korte trek zwommen in de netten heel wat garnalen, tong, krabbetjes en zelfs een pieterman. "Van deze vis moet je heel goed opletten", maande Pieter de omstanders aan. "Ze kunnen venijnig prikken."

Pieter sorteert zijn vangst. - Benny Proot
Pieter sorteert zijn vangst. - Benny Proot

Spannend afwachten

Nele, Günther en Pieter borgen hun materiaal weer op in de kar en trokken naar de Zeedijk, waar een mobiel fornuis klaarstond. "We hebben samen tweeënhalve kilo garnalen gevist. Niet slecht voor zo'n korte trek", klonken de drie fier. Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) volgde het geheel blootvoets, met korte broek en pet op het hoofd. "Na een stage van twee jaar, een theoretische uiteenzetting in het Visserijmuseum Navigo en de praktische proef zijn jullie glansrijk geslaagd", sprak Vanden Bussche de verlossende woorden. Dat verdiende een stevige pint. Nele toastte enthousiast mee. Haar man Chris Vermote, die ook paardenvisser is, gaf haar een zoen. "Ik ben vereerd dat ik nu deel uitmaak van de echte paardenvissers", zegt Nele fier. "Ik mag nu ook meedoen aan evenementen en de zomerdemonstraties, maar voor mij blijft toch het ambacht op zich het belangrijkste. Ik zal als vrouw mijn mannetjes staan."

"Mijn vrouw en dochter zijn ook paardenvisser geweest, maar het was ondenkbaar dat de mannelijke vissers hen zouden erkennen", zegt Eddy D'hulster. "Sinds de erkenning door Unesco is er een comité dat waakt over de authenticiteit. Dat comité maakt het mogelijk dat ook vrouwen het ambacht kunnen uitoefenen als ze aan alle voorwaarden voldoen. De instroom van jonge mensen is belangrijk. Er zitten in onze groep een paar zeventigers, onder wie mezelf, en wij zullen niet blijven meegaan." Met de drie nieuwe paardenvissers staat de teller nu op zestien officieel erkende paardenvissers.

Nele, Günther en Pieter kijken alvast uit naar de garnaalfeesten op 27 en 28 juni in Oostduinkerke. Dan maken ze hun opwachting in de garnaalstoet.

Nele schudt en wast haar vangst. - Benny Proot
Nele schudt en wast haar vangst. - Benny Proot
De garnaalvissers tijdens de praktische proef. - Benny Proot
De garnaalvissers tijdens de praktische proef. - Benny Proot
De burgemeester trakteert de gediplomeerden. - Benny Proot
De burgemeester trakteert de gediplomeerden. - Benny Proot
Pieter tijdens de praktische proef. - Benny Proot
Pieter tijdens de praktische proef. - Benny Proot
De garnaalvissers tijdens de praktische proef. - Benny Proot
De garnaalvissers tijdens de praktische proef. - Benny Proot
Günther reinigt zijn netten. - Benny Proot
Günther reinigt zijn netten. - Benny Proot

Zo word je paardenvisser

Het trekpaard klaarmaken om te vertrekken. Het zadel erop, de stoel, de mondbeugel, ...

Het paard inspannen aan de kar waarin het materiaal zoals de manden en het net liggen.

Op weg naar zee moet je het paard mennen en je houden aan de verkeersregels.

Aan de waterlijn moet je alles klaarmaken. De netten bevestigen en de manden over de rug van het paard werpen zodat er aan weerszijden één hangt.

Bij het vissen in zee is het belangrijk tussen de zandbanken te stappen, want daar zitten de meeste garnalen.

Eens uit het water volgt het zeven en sorteren van de vis. Alle materiaal mag weer opgeladen worden.

De paardenvisser kookt de garnalen zodat de toeristen kunnen proeven. (GUS)

Pieter De Dier (24)

Benny Proot
Benny Proot

Woonplaats: Oostduinkerke

Beroep: leerkracht

Hoe lang paardenvisser: Ik ga al tien jaar met het paard naar zee

Naam van het paard: Ward

Motivatie: Ik heb mijn hart verloren in Oostduinkerke. De erkenning zie ik als een bekroning. Het belangrijkste blijft naar zee stappen met mijn paard. (GUS)

Günther Vanbleu (41)

Benny Proot
Benny Proot

Woonplaats: Koksijde

Beroep: timmerman en brandweerman

Hoe lang paardenvisser: twee jaar

Naam van het paard: Nicky

Motivatie: Ik ga al van jongsaf aan vissen. Toen ik voor het eerst op zo'n trekpaard zat, was ik helemaal verkocht. Het gebeurt dat ik zelfs 's nachts naar de zee trek, zo gebeten ben ik. (GUS)

Nele Bekaert (32)

Benny Proot
Benny Proot

Woonplaats: Oostduinkerke

Beroep: frituuruitbaatster met haar man Chris Vermote die ook paardenvisser is

Hoe lang paardenvisser: drie jaar

Naam van het paard: Fritz

Motivatie: Wat is er mooier dan met jouw paard naar zee te stappen. Die rust en eindeloosheid zijn mijn drijfveren. (GUS)

Meer nieuws uit Veurne

 • NIEUWPOORT

  Westfront Spektakel

  Onder de noemer Westfront Spektakel wordt vandaag in de omgeving van het Albert I-monument een unieke spektakelavond georganiseerd. De Nieuwpoortse Beiaardvereniging… Meer
 • OOSTENDE

  Retro Beach

  De party Retro Beach komt met Bonzai Records en Cherrymoonvandaag naar de Wellingtonhippodroom. Meer dan vijftien artiesten, verspreid over twee zalen… Meer
 • DIKSMUIDE

  Illegalen in stadspark

  In het Stadspark van Diksmuide heeft de politie gisterenochtend bij een controle drie illegalen aangetroffen. Het bleek te gaan om drie Irakese mannen… Meer