TIENEN

STAD, LIONS TIENEN EN TIENEN DRAAIT ROND SLAAN HANDEN IN ELKAAR

Reuzenrad komt terug naar suikerstad

Het zal de derde keer zijn dat het reuzenrad naar Tienen komt. - Bollen
Het zal de derde keer zijn dat het reuzenrad naar Tienen komt. - Bollen

De afbraakwerken aan de ijspiste zijn nog volop aan de gang op de Grote Markt maar nu al wordt er gewerkt aan de volgende grote attractie voor Tienen: een reuzenrad. Dat zal maar liefst twee weken lang, van 31 maart tot 17 april, voor vertier zorgen op de Markt. Voor dit evenement slaat serviceclub Lions Tienen, die haar 50-jarig bestaan viert, de handen in mekaar met Tienen Draait Rond en de stad Tienen.

Schepen van Evenementen Bernard Vandereycken (links) en organisator Fernand Berode van Lions Tienen. - Bollen
Schepen van Evenementen Bernard Vandereycken (links) en organisator Fernand Berode van Lions Tienen. - Bollen

Het is de derde keer dat het reuzenrad naar de suikerstad komt. De eerste keer dateert van 1998 ter gelegenheid van 60 jaar Slagerij Verbiest. In 2001 was er een comeback op uitnodiging van enkele enthousiaste Tiense handelaars.

"Het rad is steeds immens populair geweest in onze stad", zegt schepen van Evenementen, Bernard Vandereyken (CD&V). "Dit keer pakken we het groots aan. Zo zal het rad, 50 meter hoog, plaats nemen voor de O.L.V.-ten-Poel kerk en geïntegreerd worden in een sfeervol park met eet-en drankstanden, zullen er gesponsorde optredens van nationale vedetten plaatsvinden en plannen we een vuurwerk op zondag 16 april."

De stad zorgt voor de logistieke ondersteuning, maar het budget voor het reuzenrad komt enerzijds van Lions Tienen en anderzijds van Tienen Draait Rond, de handelaarsvereniging die in 2014 haar activiteiten stopzette. "Met de budgetten die TDR overhield, wilden de leden nog enkele initiatieven ondersteunen, die Tienen mee helpen promoten", zegt Bernard Vandereyken, lid van TDR. "Zo hebben we in het verleden 5.000 euro uitgetrokken voor steun aan de Kweikersparade en nu spenderen we 15.000 euro aan het reuzenrad. Hierna hebben we nog een 7.000 euro op de rekening van TDR staan."

Ook Lions Tienen trekt 15.000 euro uit voor het reuzenrad. "Cultuur en gemeenschap zijn twee begrippen die we als serviceclub hoog in het vaandel dragen", zegt voorzitter Bram Struyven. "Toen we veertig jaar bestonden hebben we de stad het kunstbeeld Moederschap geschonken, dat aan de museumsite staat. Nu we ons vijftigjarig bestaan vieren, willen we iets teruggeven aan de gemeenschap. Tegelijk trekken we nog eens 50.000 euro uit om vijf goede doelen te steunen."

Ook bedrijven en handelaars investeren mee in de komst van het reuzenrad.

Vandaag zijn al 10.000 kaartjes via sponsoring verkocht. "We hopen via Kwixx op zoveel mogelijk steun van handelaars", zegt schepen Vandereyken. "Zij kunnen in ruil voor een aankoop hun klanten belonen met een ritje op het reuzenrad. Ook aan de kassa zullen er uiteraard tickets te kopen zijn."

Meer nieuws uit Tienen

Recente foto's uit Tienen