AALST

STUDIO DOTT WINT PRESTIGIEUZE HENRY VAN DE VELDE DESIGN AWARD

"Van stad voorbeeld in zorg maken"

Uit de studie van Studio Dott komt het idee van Aalst als zorgpark, met verschillende locaties waar je terecht kunt voor zorg. - Repro Rutger Lievens
Uit de studie van Studio Dott komt het idee van Aalst als zorgpark, met verschillende locaties waar je terecht kunt voor zorg. - Repro Rutger Lievens

'Aalst, stad met zicht op zorg' van studiebureau Studio Dott wint de prestigieuze Henry Van de Velde Design Award. De politiek in Aalst is het erover eens: Aalst moet zich in de toekomst profileren als zorgstad. Als het aan Studio Dott ligt, maakt Aalst binnen korte termijn kennis met een zorgbutler, krijgt het een speeltuin voor peuters en senioren en ontwikkelen zorgondernemers in Aalst hun nieuwste innovatieve zorgproducten.

De Henry Van de Velde Design Award wordt jaarlijks uitgereikt door Flanders District of Creativity van de Vlaamse Overheid. "Het ontwerpbureau Studio Dott kreeg van de stad Aalst de opdracht om samen met de stad een visie en ideeën uit te werken over zorg in onze stad", zegt OCMW-voorzitter en schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA). "Dat Studio Dott deze prestigieuze prijs in de wacht sleept, betekent dat ook de Vlaamse Overheid erkent dat dit een kwaliteitsvol en ambitieus project is om van onze stad een leeftijdsvriendelijke stad te maken, een stad waar jong en oud zich goed voelt", zegt ze.

Zorgwoonwijk

Aalst als zorgstad staat natuurlijk al op de kaart, met twee bekende ziekenhuizen en het AIPA-project. "De stad Aalst startte drie jaar terug met het project AIPA, Ageing in Place Aalst of Levenslang Thuis Wonen. Dat zoekt naar oplossingen om mensen gezond, comfortabel en met de juiste zorg zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De stad zelf, burgers, mantelzorgers en zorgverleners worden nauw en actief betrokken om nieuwe oplossingen uit te denken en te testen in de woning en woonomgeving", zegt Smeyers. De stad wil nog een stapje verder gaan. Zo komt er een zorgwoonwijk in Mijlbeek, op de plek waar nu de Florahallen staan. "We zijn volop aan het werk aan het ruimtelijk uitvoeringsplan", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). "Dat zal klaar zijn eind 2017, begin 2018. De Flora ondergaat een herbestemming, want ze is nu nog ingekleurd als KMO-zone. Je moet zorg in woonzorgwijk in de brede zin van het woord zien. Er wordt gedacht aan een sporthotel, een revalidatiecentrum of een plek voor recreatie. Aan de andere kant van de Albrechtlaan zal er ook aandacht zijn voor zorg. Bij de bouw van het nieuw zwembad zal er rekening mee gehouden worden dat het zwembad ook een plaats van zorg moet zijn. Voor het Forum geldt hetzelfde", zegt Verdoodt.

Trigger

Studio Dott heeft een scenario voor de toekomst klaar. "Het 'future scenario' dat wij maakten moet je zien als een trigger voor toekomstige initiatieven. Het heeft alvast de belangrijkste designprijs van Vlaanderen gewonnen", zegt Pieter Lesage van Studio Dott. "Het doel is om van Aalst een voorbeeldstad in de zorg te maken. De stad waar zorgbedrijven zich vestigen en producten ontwikkelen. Uit de brainstorms met zorgondernemers kwamen tal van ideeën, van een speeltuin in de stad voor 0- tot 99-jarigen tot een zorgboerderij met dieren en een zorghotel. Studio Dott zal de stad begeleiden in de realisatie van hun zorgplannen. De stad Aalst krijgt nu deze prestigieuze prijs omdat ze de moedige keuze maakte om volop als voor 'Aalst zorgstad' te gaan."

Meer nieuws uit Sint-Lievens-Houtem

Populair op Regio