NEERPELT

JOZEF CUYVERS (65) START CROWDFUNDING VOOR VIER TANDIMPLANTATEN

"Ik wil gewoon pijnvrij biefstuk-friet eten"

Jozef Cuyvers wil met een crowdfunding 6.000 euro ophalen om de tandimplantaten te kunnen betalen. - Foto Dalemans
Jozef Cuyvers wil met een crowdfunding 6.000 euro ophalen om de tandimplantaten te kunnen betalen. - Foto Dalemans

Al sinds zijn dertiende sukkelt Jozef Cuyvers (65) uit Neerpelt met zijn gebit. Door de speciale structuur van zijn kaken, tanden en mond past een kunstgebit niet. Tandimplantaten kunnen een oplossing bieden, maar zijn erg duur en worden niet terugbetaald. "Het zal me uiteindelijk meer dan 6.000 euro kosten en dat geld heb ik niet. Daarom start ik een crowdfunding", verklaart Jozef.

Op dit moment heeft de Neerpeltenaar bovenaan geen tanden meer. "Ik heb nochtans een kunstgebit dat 556 euro heeft gekost. Helaas heeft dat nooit goed gepast. De linkerkant van mijn mondholte is scheef gegroeid en daardoor ben ik serieus op de sukkel geraakt. Mijn gebit kwam tegen mijn tandvlees en dat gaat zo ontsteken. Dat is geen pretje. Ik liet mijn gebit al vier keer aanpassen, maar telkens kwam het probleem terug. Bovendien kost die aanpassing ook 117,50 euro. Dat wordt terugbetaald, maar dat geld moet je eerst wel effectief betalen", zegt Jozef.

Tandenknarsen

De problemen die Jozef heeft, zijn niet bepaald om vrolijk van te worden. "Ik kan ten eerste al niet fatsoenlijk eten en moet me behelpen met sandwiches, brood en gemalen vlees. Op restaurant gaan, doe ik bijvoorbeeld nooit meer. Dan moet ik elke hap mijn gebit eruit nemen en schoonvegen. Als ik een druifje eet en ik bijt op de pit, dan volgt helse pijn. Ook praten gaat niet zoals het zou moeten gaan. Telkens mijn tandvlees wordt geraakt, doet het pijn. Zelfs als ik in mijn slaap aan het tandenknarsen ben, heb ik er veel last van. Ten slotte is mijn gezicht in elkaar aan het zakken door het gebrek aan tanden. Dat kan niet zomaar. Pijnstillers pak ik wel, maar die lossen ook niet alles op. Gelukkig wist mijn tandarts wat dit allemaal wél zou oplossen: vier tandimplantaten."

Zoals Bart Wellens

Nieuw zijn tandimplantaten niet. Drie jaar geleden liet ex-veldrijder Bart Wellens drie tandimplantaten inbrengen. In tegenstelling tot de succesvolle Kempenaar heeft Jozef niet de financiële middelen om een dergelijke ingreep te ondergaan. "De vier implantaten en alles wat erbij komt kijken, kosten in totaal 2.630 euro", laat Jozef op een offerte zien. "Dat zou enkel voor bovenaan zijn, want onderaan heb ik mijn tanden nog en ik wacht nog even af of implantaten daar wel nodig zijn. Hoe dan ook wordt het een dure bedoening, want na de implantaten moeten nog tanden worden aangebracht. Met de nazorg daar nog bij, moet ik in totaal meer dan 6.000 euro betalen. En dan is de ingreep nog niet zonder risico, want de zenuwen kunnen ontsteken en de tanden kunnen afgestoten worden", zucht Jozef.

De ingreep is een niet door het RIZIV vergoede technische prestatie en een terugbetaling is bijgevolg niet aan de orde. "Op steun van familie of van de buurt hoef ik ook niet echt te rekenen, dus is een crowdfunding de enige optie. Ik begrijp dat mensen niet automatisch vertrouwen dat het geld naar de implantaten gaat en heb me hierover ook al suf gepiekerd. Het is de bedoeling dat ik zo snel mogelijk een website of Facebookpagina maak, waarop ik alle informatie over mijn crowdfunding plaats, zodat mensen kunnen zien wat er met het geld zal gebeuren. Wie denkt mij te kunnen helpen, kan alvast contact opnemen via jcuyvers2@outlook.com"

Meer nieuws uit Neerpelt

Populair op Regio

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Recente foto's uit Neerpelt

Agenda