MECHELEN

VOORTAAN KAN BURGER OOK ATTESTEN ONLINE BETALEN

Stad drijft digitale dienstverlening op

ICT-verantwoordelijke Ranja Van Asbroeck en schepen van ICT Stefaan Deleus. - Foto De Freine
ICT-verantwoordelijke Ranja Van Asbroeck en schepen van ICT Stefaan Deleus. - Foto De Freine

Voortaan hoeven Mechelaars ook voor betalende attesten de deur niet meer uit. De stad startte als eerste in ons land met online betalingen. "De ultieme doelstelling is dat we geen stadhuis meer nodig hebben", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

De burgervader heeft het dan voor alle duidelijkheid eerder over de theorie, want in de praktijk zal het loket nooit helemaal verdwijnen. Maar toch. Voortaan hoef je ook niet meer voor een 'uittreksel strafregister', 'inschrijving wachtlijst markten' of 'uitstalling koopwaar' naar het Huis van de Mechelaar. De attesten hebben gemeenschappelijk dat ze betalend zijn. "We starten voorzichtig op met deze drie documenten, maar hopen deze online betalingsmodule na de paasvakantie ook mogelijk te maken voor inschrijvingen voor zomerkampen van onze jeugd- en sportdienst", zegt schepen van ICT Stefaan Deleus (CD&V).

Voor wie zich ongerust maakt over zijn privacy: er is absoluut geen gevaar. "Het uittreksel strafregister wordt niet digitaal aangeleverd, maar opgestuurd naar het adres dat in het rijksregister staat. Misbruik is dus niet mogelijk", zegt Ranja Van Asbroeck van de ICT-dienst.

Vereenvoudigen

Met het online laten betalen zet Mechelen een nieuwe stap in de digitale dienstverlening. De tijd dat je een papieren formulier invulde en moest binnenbrengen of opsturen naar het stadhuis, behoort stiltaan tot het verleden. Sinds vorig jaar zijn de stadsdiensten bezig met het digitaliseren en vereenvoudigen van formulieren. Nu al bestaat twee derde van de formulieren in digitale vorm en kunnen Mechelaars ze dus opvragen vanuit hun luie zetel wanneer ze willen. Vorig jaar gebeurde dat gemiddeld 8.157 keer per maand. "We hebben berekend dat de e-formulieren vorig jaar goed waren voor een uitsparing van meer dan 29.000 postzegels of bezoeken aan het stadhuis. Ook voor de administratie is dit kostenbesparend, waardoor we onze schaarse middelen op een andere plaats kunnen inzetten", zegt Somers.

Koploper

Volgens de burgemeester blijft Mechelen dan ook de absolute digitale koploper in ons land. Zo was Mechelen in 2012 ook de eerste stad die de zogenaamde Intellistamp invoerde: een digitale stempel die de klassieke handtekening op veertien attesten vervangt en zijn legale waarde behoudt bij het printen. In 2014 pionierde ze met de digitale bouwaanvraag. Vorig jaar werden er zo zeventig ingediend. "Meer dan in heel de rest van Vlaanderen samen", zegt Somers.

Aanzet

Deleus benadrukt wel dat de stad inwoners die minder digitaalvaardig zijn, niet wil achterlaten. "De papieren broertjes van al deze toepassingen blijven voorlopig nog bestaan, maar we willen de Mechelaars wel aanzetten digitaler te worden, in de eerste plaats voor henzelf, omdat het veel voordelen oplevert. De vormingswerkers in Mechelen, zoals van het Sociaal Huis en Open School, krijgen een opleiding zodat ze Mechelaars op weg kunnen zetten. Verder is er een selfdesk in het Huis van de Mechelaar waar de M-ambassadeurs mensen op weg helpen indien gewenst."

Meer nieuws uit Mechelen

 • BOORTMEERBEEK

  Botsing door onoplettendheid

  Op de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek kwam het maandagnamiddag om 14.20 uur tot een kleine kettingbotsing. Een 21-jarige man uit Zulte reed in de richting… Meer
 • MECHELEN

  Perron M wordt De Loods

  Perron M krijgt een nieuwe naam: De Loods. In september heropent de dan gerenoveerde Mechelse fuifzaal de deuren. Op de vertraagde Den Hangar, met circusschool… Meer
 • MECHELEN

  Whisky Infused krijgt tweede leven

  De Mechelse brouwerij Het Anker herlanceert de 'Whisky Infused'. De bierspecialiteit kwam in 2015 op de markt als eerste in de 'Gouden Carolus Indulgence'-reeks,… Meer
 • MECHELEN

  Oprichter koopt New World terug

  Brand activation- en eventspecialist NewWorld is opnieuw in Mechelse handen. Oprichter Wim Voss kocht het bedrijf terug van Dentse Aegis Network, een Japans-Engelse… Meer

Populair op Regio

Recente foto's uit Mechelen