NOORDRAND

GEMEENTEN NOORDRAND NIET VAN PLAN OM LOKALE BIBLIOTHEEK OP TE GEVEN

"Sluiten? Neen, wij investeren"

De pas vernieuwde bibliotheek is het pronkstuk van het ontmoetingscentrum in Malle. - Foto Klaas De Scheirder
De pas vernieuwde bibliotheek is het pronkstuk van het ontmoetingscentrum in Malle. - Foto Klaas De Scheirder

De vrees voor een massale sluiting van gemeentelijke bibliotheken, na een nieuwe regeling van de Vlaamse regering, is overbodig. Straffer nog, de Noordrandgemeenten willen net meer investeren in hun bibliotheken en nieuwe projecten daarrond.

Met de nieuwe regeling van de Vlaamse regering zijn gemeenten vanaf 2016 niet langer verplicht om een lokale bibliotheek in te richten. De vrees dat gemeenten in de Noordrand hun bibliotheken zullen sluiten is overbodig. "We gaan onze bib zeker niet afschaffen", zegt burgemeester van Essen, Gaston Van Tichelt (CD&V). "Integendeel, het bedrag dat we jaarlijks aan die filialen gaven, gaan we nu investeren in de hoofdbib", aldus Van Tichelt.

Standaard dienst

Ook de gemeente Kapellen denkt er niet aan om de bibliotheken af te schaffen. In de begroting wordt elk jaar een bedrag ingeschreven voor de aankoop van nieuwe boeken en tijdschriften. Ook Stabroek en Kalmthout sluiten hun bibliotheek niet. "De bib afschaffen? Geen denken aan", zegt burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs (CD&V) "Een bibliotheek is een standaard dienstverlening in een gemeente. Een bibliotheek is niet meer weg te denken. Ondertussen is er ook het bib-aan-huis project dat we samen met het OCMW doen. Heel wat oudere mensen zijn daar heel gelukkig mee," aldus Jacobs.

In Essen hebben ze ook een bib-aan-huis project, de gemeente Brasschaat neemt zo'n project in overweging en denkt zelfs na over een nieuwe wijkbibliotheek. "Wij willen zeker de bibliotheek in stand houden. Er is zelfs sinds kort een nieuwe jeugdafdeling", zegt schepen van Cultuur in Brasschaat, Karina Speleers (N-VA) " We hebben ook een dienst die elke twee maanden een koffer met boeken naar de scholen brengt en de oude, gelezen boeken weer wisselt", zegt Speleers. En Brasschaat is lang niet de enige gemeente die investeert in haar bibliotheek.

Bib-bus

"Het is ons meest bezochte openbaar gebouw en door het hoge aantal scholen in onze gemeente absoluut nood aan een goede infrastructuur", aldus schepen van Cultuur in Malle, Dries Van Dyck. Ook Brecht investeert in de bib. De gemeente heeft in de meerjarenplanning ook een bib-bus voor het centrum van Brecht voorzien. De gemeente Schoten is dan weer volop bezig met een volledige renovatie van hun bibliotheek, een project van 2,4 miljoen euro. Het afschaffen van de bibliotheek in Schoten is dus zeker niet aan de orde.

In Wuustwezel is een afschaffing van de bibliotheek geen optie. "De cijfers van 2014 tonen aan dat we weer meer lezers aantrekken", zegt schepen van Cultuur, Mai Van Thillo (CD&V) "Wij hebben ook nog twee filialen in Gooreind en Loenhout en ook die blijven we openhouden. Daarnaast hebben we ook een samenwerking met rusthuis Amandina, dat bij ons boeken kan bestellen."

De gemeenten Schilde en Zoersel waren niet bereikbaar voor commentaar.

(DVGT/ VTT/ FSE/ KCS)

Meer nieuws uit Malle

 • 120 laadpalen tegen 2020 Malle
  KEMPEN

  120 laadpalen tegen 2020

  Netbeheerder Eandis zal tegen 2020 120 laadpalen voor elektrische auto's installeren in de Kempen. Dit jaar worden er al 41 geplaatst. De primus van de… Meer
 • BEERSE

  Auto in gracht

  Op het kruispunt van de Beemdenstraat met de Biezenstraat in Beerse zijn dinsdag omstreeks 14 uur twee auto's op elkaar gereden. Na het ongeval belandde… Meer
 • KEMPEN

  Vijf bedrijven failliet

  De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft gisteren vijf faillissementen uitgesproken. Onder meer een decoratiewinkel en een bouwbedrijf gingen op de… Meer
 • Sportcentrum klaar voor opening Malle
  LILLE

  Sportcentrum klaar voor opening

  Lille heeft, een jaar na de start van de werken aan de voormalige sporthal Balsakker, een eigen sportcentrum. Er kwam een tweede sportzaal,een danszaal… Meer

Recente foto's uit Malle